صفحه اصلی > مراقبت از پوست : دانستنی‌ها درباره جوش دوره نوجوانی

دانستنی‌ها درباره جوش دوره نوجوانی

همه چیز درباره جوش نوجوانی

تقریباً همه نوجوانان دچار آکنه می‌شوند. اگر به آلبوم عکس‌های نوجوانی خود نگاه کنید هم متوجه می‌شوید که خودتا یا اکثر دوستان شما در یک دوره زمانی صورتی پر از جوش داشتند. نه تنها جوش نوجوانی که اکثرا آکنه و جوش‌ها زمانی روی پوست ظاهر می‌شوند که روغن طبیعی پوست که سبوم نام دارد منافذ پوست را مسدود می‌کند.

جوش‌ها معمولا روی صورت، گردن، پشت، سینه و شانه‌ها ظاهر می‌شوند. آکنه یک خطر جدی برای سلامتی نیست، با این حال آکنه شدید می‌تواند باعث ایجاد زخم‌های دائمی شود که به نحوی به اعتماد به نفس افراد نیز آسیب می‌زنند.

فهرست مطالب

آکنه چگونه به نظر می‌رسد؟

جوش و آکنه می‌توانند به صورت یکی از موارد زیر ظاهر شوند:

جوش‌های سرسفید: ظاهر این جوش‌ها یک برجستگی ملتهب با نوک سفید است. در واقع این جوش‌ها منافذ پوست هستند که با چربی و پوست مرده پوشیده شده‌اند و روی آن یک لایه دیگر پوست قرار دارد.

جوش‌های سرسیاه: شکل ظاهری این جوش‌های برجستگی سیاه است. این جوش‌ها منافذ نهفته‌ای هستند که در آنها مواد خارج شده از فولیکول‌ها جمع شده است. رنگ تیره آنها هم سلول‌های مرده پوست یا مواد است که در مواجهه با اکسیژن تغییر رنگ می‌دهند.

پاپول‌ها، پوسچول‌ها یا گره‌ها: ضایعات جدی‌تر قرمز و متورم هستند که به‌دلیل التهاب یا عفونت بافت اطراف فولیکول‌های مسدود شده ایجاد می‌شوند. این نوع آکنه‌ها، اغلب دردناک‌اند و وقتی آنها را لمس می‌کنید سفت هستند.

کیست: جوش‌های عمیق و پر از چرک هستند.

چرا برخی افراد دچار آکنه می‌شوند و برخی دیگر نه؟

مشخص نیست چرا برخی افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به آکنه هستند. علت دقیق آکنه مشخص نیست، اما هورمون‌هایی به نام آندروژن می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند. آندروژن در پسران و دختران در دوران بلوغ افزایش می‌یابد. آندروژن‌ها باعث می‌شوند غدد چربی پوست بزرگتر شوند و سبوم بیشتری تولید کنند. البته آندروژن‌ها می‌توانند به دلیل تغییرات هورمونی مربوط به بارداری یا شروع یا توقف قرص‌های ضدبارداری افزایش یابند. ژنتیک نیز می‌تواند مهم باشد. اگر والدین شما آکنه داشتند، ممکن است این تمایل را به ارث برده باشید.

برخی از داروها مانند، آندروژن‌هایی که به عنوان دارو مصرف می‌شوند، داروهای صرع، لیتیوم و پردنیزون نیز می‌توانند باعث آکنه شوند. همچنین لوازم آرایشی که بافت چربی دارند نیز ممکن است منافذ پوست را مسدود کنند. محصولات مبتنی بر آب نسبت به آرایش‌های روغنی کمتر باعث ایجاد آکنه می‌شوند.

موارد دیگری که می‌توانند آکنه را بدتر کنند عبارتند از:

  • کندن یا فشردن لکه‌های آکنه
  • اصطکاک ناشی از مالش شدید پوست هنگام شستشو
  • فشار ناشی از کلاه ایمنی دوچرخه، کوله پشتی یا یقه‌های تنگ روی پوست
  • تغییر سطح هورمون در دختران نوجوان و زنان بالغ دو تا هفت روز قبل از شروع دوره قاعدگی
علت جوش نوجوانی
علت جوش نوجوانی

آکنه چگونه درمان می‌شود؟

در مواردی که آکنه‌ها شدید باشند، برای درمان باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد. پزشکان خانواده یا عمومی، پزشکان اطفال یا متخصصان داخلی نیز می‌توانند اشکال خفیف‌تر آکنه را درمان کنند.

درمان‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درمان‌های موضعی بدون نسخه

در این نوع درمان، “موضعی” به این معنی است که شما این محصولات را روی پوست خود قرار می‌دهید. این نوع داروها مصرف خوراکی ندارند. این‌ها عبارتند از اسید استیک، بنزوئیل پراکسید، اسید سالیسیلیک و گوگرد. این درمان‌ها به اشکال مختلفی از جمله ژل، لوسیون، کرم، صابون و پد موجود هستند. هنگامی که این محصولات به طور منظم استفاده شوند، در درمان آکنه تأثیر متوسطی دارند. با استفاده از این داروها ممکن است ۴ تا ۸ هفته طول بکشد تا پوست بهبود یابد.

درمان‌های موضعی تجویزی

این درمان‌ها شامل داروهایی مانند آداپالن، آنتی بیوتیک‌ها، آزلائیک اسید، بنزوئیل پراکسید، داپسون، تازاروتن و ترتینوئین است.

درمان‌های دارویی خوراکی تجویزی

برای افراد مبتلا به آکنه متوسط ​​تا شدید، پزشکان اغلب علاوه بر داروهای موضعی، آنتی بیوتیک‌های خوراکی مانند قرص و کپسول را نیز تجویز می‌کنند. تصور می‌شود آنتی بیوتیک‌های خوراکی با مهار رشد باکتری‌ها به کنترل آکنه کمک می‌کنند و در نتیجه التهاب را کاهش می‌دهند. این داروها معمولاً روزانه به مدت چهار تا شش ماه مصرف می‌شوند و سپس با بهبود آکنه، مصرف آنها کاهش یافته و قطع می‌شود.

قوی‌ترین داروی خوراکی، ایزوترتینوئین است که با نام‌های تجاری آبسوریکا، آمنستیم، کلارویس، میوریسان و زناتاندر بازار وجود دارد. این دارو، معمولاً یک یا دو بار در روز به مدت ۱۶ تا ۲۰ هفته مصرف می‌شود. اعتقاد بر این است که این داروها اندازه غدد چربی را کاهش می‌دهد تا روغن بسیار کمتری تولید شود و منافذ پوست مسدود نشوند. به این ترتیب رشد باکتری‌های مولد آکنه مهار می‌شود. البته باید دقت داشته باشید که به دلیل خطر نقایص مادرزادی، زنان باید از مصرف این دارو در زمان بارداری اجتناب کنند.

درمان‌های پزشکی سرپایی

کیست‌ها را می‌توان با یک سری تزریق کورتیزون داخل ضایعه درمان کرد. برای کاهش التهاب و باکتری روی پوست می‌توان از نور قرمز درمانی استفاده کرد. همچنین می‌توان از لایه بردار اسید سالیسیلیک برای باز کردن منافذ استفاده کرد.


در مقاله‌های زیر با ترکیبات موثر محصولات ضد جوش و یک رژیم غذایی مناسب برای رفع جوش صورت آشنا شوید.

رژیم غذایی برای جوش صورت

مناسب‌ترین رژیم غذایی برای جوش صورت

اگر آرزو دارید روزی مقابل آینه بایستید و دیگر خبری از جوش و آکنه روی صورتتان نباشد، بهتر است به سراغ رژیم غذایی برای جوش صورت بروید.

ترکیبات موثره ضد جوش

شناختی جامع و کاربردی درباره ترکیبات موثره ضد جوش

آکنه و جوش می‌توانند حسابی آدم را آزار بدهند و اعتماد به نفس آدم را بگیرند. برخی ترکیبات موثره ضد جوش برای مقابله با آنها وجود دارد. با ما همراه باشید.


نکات پیشگیری از آکنه که باید بدانید

در اینجا نکاتی وجود دارد که ممکن است به کنترل آکنه کمک کند.

  • بیش از حد پوست خود را نشویید و از اسکراب‌های خشن استفاده نکنید. آکنه ناشی از کثیفی نیست؛ بنابراین دو بار شستشوی ملایم در روز کافی است. تمیز کردن بیش از حد باعث تحریک و خشکی پوست می‌شود و غدد را تحریک می‌کند تا چربی بیشتری تولید کنند و احتمال ایجاد جوش را افزایش می‌دهد.
  • از محصولات بدون روغن یا غیر کومدون‌زا که منافذ را مسدود نمی‌کنند روی صورت خود استفاده کنید.
  • آکنه‌ها را فشار ندهید یا نکنید. جوش‌ها می‌توانند باکتری‌های آکنه را به عمق پوست هدایت کنند. کندن آکنه می‌تواند منجر به التهاب بیشتر و زخم‌های دائمی شود.

کمک به نوجوانان در مواجهه با آکنه

در دوران حساس بلوغ، درست زمانی که ظاهر ما بسیار مهم می‌شود و می‌خواهیم بهترین ظاهر خود را داشته باشیم، آکنه شروع می‌شود. به نظر می‌رسد برخی از نوجوانان مشکلی با آکنه ندارند اما بیشتر آنها از این ضایعه پوستی ناراحت می‌شوند. اگر نوجوان هستید و با این مشکل سر و کله می‌زنید یا شخص نوجوانی در خانواده دارید و مایل هستید به او کمک کنید، توصیه‌های زیر را دنبال کنید.

۱. آکنه را جدی بگیرید

به نوجوان خود نگویید که جوش‌ها، جوش‌های سرسیاه و سایر لک‌ها در نهایت به خودی خود از بین می‌روند. این حرف ممکن است بیشتر از اینکه فایده داشته باشد، ضرر داشته باشد. در حالی که منتظر هستید تا آکنه به خودی خود از بین برود، عزت نفس نوجوان شما نیز ممکن است به شدت کاهش یابد. بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد که داشتن آکنه باعث کاهش عزت نفس می‌شود.

کودکانی که آکنه دارند نیز ممکن است مورد آزار و اذیت قرار گیرند. مثلا همکلاسی‌ها ممکن است آنها را با نام‌های مستعار ناخوشایند صدا کنند. این نوع قلدری‌های نیز می‌تواند اعتماد به نفس نوجوان را از بین ببرد.

پیگیری راه‌هایی برای درمان آکنه می‌تواند از بدتر شدن شرایط جلوگیری کند. بدون درمان مناسب ممکن است که آکنه‌ها شدت پیدا کنند. البته مساله دیگر این است که هنگامی که آکنه‌ها شدید هستند، حتی بعد از برطرف شدن ممکن است از خود ردی دائمی به جا بگذارند.

۲. در مورد یادآوری استفاده از داروی آکنه به نوجوان خود محتاط باشید

برای اینکه درمان موثر واقع شود، نوجوان باید به موقع و مرتبا از داروی‌های خود استفاده کند. برای کمک، ممکن است بخواهید به او یادآوری کنید اما دقت داشته باشید که این کار را با احتیاط انجام دهید.

در یک مطالعه، متخصصان پوست دریافتند که وقتی والدین هر روز به فرزند نوجوان خود یادآوری می‌کنند که از داروهای آکنه استفاده کنند، این رویکرد نتیجه معکوس خواهد داشت. این باعث می‌شود که نوجوانان کمتر از درمان آکنه خود استفاده کنند. پس در این مورد یادآوری کمتر از سوی والدین ممکن است مؤثرتر باشد.

مصرف داروی ضدآکنه
مصرف داروی ضدآکنه

۳. سعی کنید استرس را کاهش دهید

در طول سال‌های نوجوانی، تقریباً همه چیز می‌تواند استرس‌زا به نظر برسد. گفته می‌شود، برای کاهش موقعیت‌های استرس‌زا هر کاری از دستتان برمی‌آید انجام دهید. به یاد داشته باشید که  استرس می‌تواند باعث شعله ور شدن جوش نوجوانی شود.

۴. مراقب علائم افسردگی باشید

جوش نوجوانی می‌تواند بر احساسات فرد نوجوان تاثیر بگذارد و این تاثیر تا بزرگسالی با او بماند. بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند که داشتن آکنه می‌تواند منجر به افسردگی، اضطراب یا هر دو شود. هر چه فرد مدت زمان طولانی‌تر آکنه داشته باشد، احتمال بروز این مشکلات بیشتر خواهد شد. مطالعات همچنین نشان داده‌اند که پاکسازی آکنه می‌تواند افسردگی و اضطراب را تسکین دهد.

از آنجایی که افسردگی می‌تواند چنین تأثیر مخربی بر زندگی فرد داشته باشد، برای والدین مهم است که علائم آن را تشخیص دهند. این علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اندوهی که دو هفته یا بیشتر طول بکشد.
  • از دست دادن علاقه به فعالیت‌هایی که زمانی نوجوان از آنها لذت می‌برد.
  • تمایل به اجتناب از فعالیت‌های اجتماعی، حتی با افراد هم سن و سال خود.

اگر در زمانی که نوجوان آکنه دارد متوجه هر یک از این رفتارها شدید، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که برای درمان آکنه به متخصص پوست مراجعه کنید. به لطف پیشرفت در درمان، تقریباً هر مورد آکنه را می‌توان با موفقیت درمان کرد.

۵. اجازه دهید نوجوان به تنهایی با متخصص پوست ملاقات کند

اگر فرزند نوجوان شما برای برطرف کردن جوش نوجوانی به یک متخصص پوست مراجعه می‌کند، اتفاق خوبی است. بگذارید او به تنهایی پزشک را ملاقات کند. این کار به متخصص پوست کمک می‌کند ارتباط بهتری با او برقرار کند . در حالی‌که با حضور والدین امکان معاینه و صحبت کردن سخت‌تر است.

۶ باید و نباید برای درمان جوش نوجوانی

هنگامی که غدد چربی پوست بیش از حد کار می‌کنند، منافذ آن ممکن است مسدود شوند و باعث آکنه شود. خوشبختانه، این استراتژی‌های علمی می‌تواند به شما در مهار جوش‌ها کمک کند.

نوجوانان با انواع آکنه که به عنوان جوش، زگیل و لک نیز شناخته می‌شود غریبه نیستند. در واقع، آکنه مشکل طیف وسیعی از افراد است و از هر ۱۰ نوجوان، ۸ نفر را مبتلا می‌کند.

اما آکنه نوجوان دقیقا چیست؟ و مهمتر از آن، چرا این اتفاق می‌افتد؟

یک پزشک متخصص پوست می‌گوید: “جوش نوجوانی یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد برجستگی در صورت، پشت و سینه می‌شود. آنها معمولاً به عنوان جوش‌های سر سفید، جوش‌های سرسیاه و کیست‌ها شناخته می‌شوند.”

با این حال، برای درک اینکه چرا جوش نوجوانی رخ می‌دهد، ابتدا باید نحوه عملکرد پوست را بدانید. پس دوباره سراغ پزشک متخصص پوستمان می‌رویم. به گفته او، غدد چربی، یک مرطوب کننده طبیعی برای پوست شما به نام سبوم می‌سازند. سبوم برای پوست مفید است و به عنوان یک روان کننده و محافظ عمل می‌کند.

اما سبوم همچنین می‌تواند فولیکول‌های مو را که به منافذ پوست نیز معروف است مسدود کند و پوست را چسبناک و ریزش آن دشوار کند. یک متخصص پوست عمومی و اطفال متخصص پوست کنوود در سینسیناتی، می‌گوید این ترکیب از سبوم، سلول‌های مرده پوست و باکتری‌ها در منافذ مسدود شده باعث ایجاد جوش می‌شود.

جوش نوجوانی
جوش نوجوانی

عوارض عاطفی آکنه را دست کم نگیرید

در گذشته، برخی از پزشکان و والدین میزان تاثیر جوش نوجوانی بر زندگی اجتماعی و حتی عملکرد نوجوان در محیط آموزش را دست کم می‌گرفتند. امروزه می‌دانیم که جوش‌ها نه تنها روی پوست، بلکه بر روی روان نیز زخم ایجاد می‌کنند. آکادمی پوست آمریکا (AAD) اظهار دارد که آکنه نوجوانان می‌تواند منجر به عزت نفس و اعتماد به نفس پایین، تصویر بدنی ضعیف، کناره‌گیری اجتماعی و حتی افسردگی، عصبانیت و اضطراب شود.

در یک مطالعه‌ی درماتولوژی، محققان ۱۰۰ فرد ۱۵ ساله و بالاتر را در مورد اثرات روانی اجتماعی آکنه مورد بررسی قرار دادند. اگرچه این مطالعه کوچک بود و در یک محیط بیمارستانی انجام شد، شرکت‌کنندگان گزارش دادند که شدت آکنه و لکه‌های تیره ناشی از آکنه بر فعالیت‌های اجتماعی آن‌ها تأثیر گذاشته است. آنها همچنین اظهار داشتند که جا و شدت آکنه آنها باعث شده است که احساس خجالت کنند.

به طور مشابه، مروری بر ۱۳ مطالعه که در مارس ۲۰۱۸ در مجله بین المللی پوست زنان منتشر شد، نشان می‌دهد که آکنه تأثیر منفی قابل توجهی بر عزت نفس بیماران دارد. اگرچه در این مورد تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما نویسندگان همچنین خاطرنشان می‌کنند که افراد مبتلا به آکنه در مقایسه با افراد بدون بیماری پوستی در معرض خطر بیشتری برای اقدام به خودکشی هستند.

جوش نوجوانی زمانی می‌تواند چالش برانگیز شود که فرد با قلدری یا ناسزا مواجه شود. همچنین هر چه آکنه طولانی‌تر باشد، احتمال بیشتری دارد که بر احساسات فرد تأثیر بگذارد. خبر خوب این است که اطلاعات عملی در مورد نحوه درمان و مدیریت آکنه نوجوانان وجود ندارد.

۱- از یک پاک کننده ملایم و آب گرم استفاده کنید.

برای جلوگیری از خشکی بیش از حد پوست، یک پاک کننده ملایم انتخاب کنید. یک متخصص پوست می‌گوید برای شستن صورت به جای دستمال پاک‌کننده از دست‌های خود استفاده کنید. ابتدا دست‌های خود را به‌خوبی بشویید. سپس با یک ژل شوینده، پن یا صابون مناسب پوستتان، صورت خود را به آرامی بشویید.

فقط زیاده روی نکنید. شستن صورت یک بار در صبح و یک بار در شب کافی است. جوش نوجوانی ناشی از صورت کثیف نیست. شستن بیش از حد صورت می‌تواند وضعیت جوش‌ها را بدتر کند. دمای آب نیز مهم است. جالب اینجاست که بعضی متخصصان شست‌وشوی صورت را با آب گرم توصیه می‌کنند، نه با آب سرد یا داغ، که می‌تواند آکنه را بدتر کند.

۲- برای درمان آکنه شدید فقط از داروهای بدون نسخه استفاده نکنید.

پژوهشکده یک درمانگاه پوست خاطرنشان می‌کند که درمان جوش‌ها، حدود چهار تا هشت هفته با دارو، زمان می‌برد. برای آکنه‌های خفیف، کرم‌های موضعی، ژل‌ها و لوسیون‌ها می‌توانند به باز کردن منافذ پوست و کاهش باکتری‌ها کمک کنند و در نتیجه ظاهر پوست را بهبود بخشند. اما آکنه متوسط یا شدید احتمالاً به داروهای خوراکی آکنه مانند آنتی بیوتیک‌ها، ایزوترتینوئین یا قرص‌های ضد بارداری برای زنان نیاز دارد.

با متخصص پوست خود مشورت کنید تا داروی مناسب آکنه را با توجه به میزان آکنه‌ای که دارید پیدا کنید. از داروهای آکنه خود فقط طبق دستور پزشکتان استفاده کنید. بدون مشورت با پزشک، از درمان‌های آکنه بدون نسخه در کنار نسخه‌های خود استفاده نکنید. مهم است که پوست خود را در یک تعادل سالم نگه دارید.

۳- روزانه پوستتان را با محصولات بدون روغن و غیر کومدوژن مرطوب کنید.

استفاده از یک لوسیون یا کرم مرطوب‌کننده ملایم روزانه می‌تواند مفید باشد، به خصوص اگر از کرم‌های تجویزی خشک‌کننده پزشک خود استفاده می‌کنید. به طور کلی از مرطوب‌کننده‌ای استفاده کنید که برچسب فاقد چربی و غیرکومدون‌زا دارد. بلافاصله پس از استفاده از داروهای ضد آکنه، از مرطوب کننده استفاده کنید.

استفاده از مرطوب‌کننده غیر کومدوژن
استفاده از مرطوب‌کننده غیر کومدوژن

۴- هرگز با آرایش نخوابید.

هر شب آرایش خود را با یک پاک‌کننده ملایم پاک کنید. متخصصان پوست در این باره هشدار می‌دهند که خوابیدن با آرایش منافذ پوست را مسدود می‌کند و باعث جوش‌های آکنه می‌شود. مهم است که در طول روز بیش از نیازتان از آرایش استفاده نکنید و بعد از استفاده از داروهای آکنه آرایش کنید.

نوع آرایشی که انتخاب می‌کنید نیز مهم است. این روزها بیشتر برندهای آرایشی دوست‌دار آکنه هستند. کلماتی که باید به دنبال آنها باشید «غیر کومدوژنیک» و «بدون روغن» هستند.

۵- محصولات موی بدون رنگ را انتخاب کنید.

در استفاده از محصولات مو مراقب باشید. مقداری از مو ممکن است با صورت تماس داشته باشد. محصولاتی که با صورت شما تماس دارند ممکن است منافذ پوست را مسدود کرده و آکنه شما را بیشتر کنند. بنابراین بهتر است از محصولات مراقبت از مو که به موهایتان روغن می‌افزایند اجتناب کنید. برای دور نگه داشتن موها از صورت و پیشانی خود از گیره استفاده کنید.

۶- جوش‌های خود را فشار ندهید و نکنید.

مهم نیست چقدر تلاش کنیم، بالاخره ممکن است جوش نوجوانی بزنیم. مهمترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که از کندن جوش‌ها یا برداشتن آکنه خودداری کنید. این می‌تواند احتمال ایجاد جای زخم را افزایش دهد و همچنین مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا آنها بهبود یابند.

همچنین ممکن است بخواهید با استفاده از محصولات آرایشی جوش‌های خود را بپوشانید. به این نکته دقت داشته باشید که روغن منافذ پوست شما را مسدود می‌کند.


با یک کلیک از جوش‌های صورتتان خداحافظی کنید.

کرم ضدجوش تراست

۷- زمان زیادی را بدون کرم ضد آفتاب زیر نور خورشید نگذرانید.

قرار گرفتن در ساحل یا استخر ممکن است بهترین راه برای لذت بردن از یک روز گرم باشد. فقط بدانید که آفتاب زیاد باعث بدتر شدن آکنه در برخی افراد می‌شود.

قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب می‌تواند به پوست شما آسیب برساند و التهاب را افزایش دهد و شما را مستعد جوش زدن کند. اگر از داروهای آکنه استفاده می‌کنید، بدانید که برخی از این داروها می‌توانند پوست شما را نسبت به اشعه UV خورشید حساس‌تر کنند. این می‌تواند منجر به آفتاب سوختگی شود، بنابراین همیشه از پوست خود محافظت کنید.

همیشه از یک ضد آفتاب با طیف وسیع با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید و به دنبال ضد آفتاب‌های فیزیکی باشید که کمتر باعث تحریک پوست می‌شوند. همچنین به جلوگیری از برنزه کردن کمک می‌کنند.

سخن پایانی در مورد پیشگیری و مدیریت جوش نوجوانی

اکثر نوجوانان در دوره‌ای دچار آکنه می‌شوند. اگرچه هورمون‌ها و ژنتیک نقش مهمی در ایجاد جوش نوجوانی دارند، اما با داشتن عادات خوب مراقبت از پوست می‌توان از شر جوش‌ها خلاص شد و از زخم‌های احساسی و فیزیکی آکنه جلوگیری کرد. از شوینده‌ها و کرم‌های ضدجوش بدون نسخه استفاده کنید اما به یاد داشته باشید که برای آکنه متوسط تا شدید باید با پزشک مشورت کنید.

برای تهیه محصولات مراقبت از پوست باکیفیت به فروشگاه اینترنتی لیاتیم سر بزنید.

اینستاگرام لیاتیم
تلگرام لیاتیم

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید