آلرژی به خورشید شرایطی را توصیف میکند که باعث ایجاد بثورات خارش دار روی پوست پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا منابع اشعه ماوراء بنفش (UV) میشود. برخی از افراد نوع ارثی حساسیت به نور خورشید را تجربه میکنند. برخی دیگر تنها زمانی علائم حساسیت به خورشد را بروز میدهند که توسط عوامل یا عاملی دیگر تحریک شوند؛ مانند مصرف دارو یا دست زدن به برخی گیاهان. انواع دیگر واکنشهای مربوط به خورشید نیز ممکن است به دلایلی نامشخص رخ دهند.
آلرژی خفیف خورشید ممکن است بدون درمان برطرف شود؛ برای مثال بثورات شدید ممکن است با کرمها یا قرصهای استروئیدی درمان شوند. اگر حساسیت شدید به خورشید دارید، ممکن است لازم باشد اقدامات پیشگیرانهای را مد نظر داشته باشید و آنها را به صورت مداوم انجام دهید. به عنوان مثال، لباسهایی بپوشید که از بدن شما در برابر نور خورشید محافظت میکنند.
انواع مختلف آلرژی به نور خورشید کدامند؟
انواع مختلفی از حساسیت به افتاب وجود دارد که بسته به نوع بثورات، علت و افرادی که اغلب تحت تاثیر قرار میگیرند متفاوت هستند. برای مثال:
- خارش اکتینیک: خارش اکتینیک باعث ایجاد پاپول یا ندول روی پوست میشود. به نظر میرسد خارش اکتینیک یک نوع پیوند ژنتیکی داشته باشد. این بثورات میتوانند نواحی دیگری از پوست را که در معرض نور خورشید قرار نگرفتهاند را نیز تحت تاثیر قرار دهد. این مشکل در میان جمعیت سرخپوستان آمریکای لاتین و آمریکا که پوستی تیرهتر دارند شایعتر اعلام شده است.
- واکنش فتوآلرژیک: این نوع حساسیت به نور خورشید زمانی رخ میدهد که یک ماده شیمیایی که روی پوست شما اعمال میشود با نور خورشید واکنش نشان دهد. به عنوان مثال می توان به داروها، ضدآفتابها، مواد آرایشی و عطرها اشاره کرد. علائم ممکن است چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب ظاهر شوند.
- فوران نوری چند شکلی: فوران نور چند شکلی (PMLE) در زنان و افرادی که در زمان تولد با اندام زنانه متولد میشوند (AFAB)، افراد با پوست روشنتر، نوجوانان و بزرگسالان جوان شایعتر است. این نشانهها اغلب چند ساعت پس از قرار گرفتن پوست در معرض آفتاب به صورت برجستگیها، لکهها یا تاولهای کوچک ظاهر می شود.
- کهیر خورشیدی: این نوع حساسیت به نور خورشید تنها پس از چند دقیقه قرار گرفتن در معرض آفتاب ایجاد شده و با بروز کهیر نمایان میشود. علائم این آلرژی میتواند خفیف تا شدید باشد.
چه افرادی ممکن است دچار آلرژی به نور خورشید شوند؟
آلرژی به خورشید میتواند بر هر کسی، از جمله در تمام سنین، نژادها و جنسیتها تأثیر بگذارد. انواع خاصی از حساسیت به خورشید در میان افرادی که پوست روشنتر یا تیرهتری دارند شایعتر است. همچنین اگر آلرژی به خورشید در خانواده شما وجود داشته باشد، ممکن است احتمال بیشتری برای ابتلا به این مشکل در شما وجود داشته باشد.
علاوه بر این، برخی داروها میتوانند خطر ابتلا به واکنش آلرژیک نوری را افزایش دهند. این داروها عبارتند از:
- آنتی بیوتیکها؛
- ضد قارچها؛
- آنتی هیستامینها؛
- داروهای کاهش دهنده کلسترول؛
- دیورتیکها؛
- داروهای هورمونی مانند قرص ضدبارداری؛
- داروهای ضد انعقادی غیراستروئید؛
- رتینوئیدها که اغلب برای آکنه و به عنوان داروی ضد پیری استفاده میشوند.
واکنشهای خورشیدی در بهار و اوایل تابستان رایجتر هستند؛ یعنی درست زمانی که مردم بیشتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند. با قرار گرفتن مداوم در معرض نور خورشید در ماههای تابستان، پوست گاهی اوقات مقاوم شده و احتمال واکنش آلرژیک را کاهش میدهد.
علائم ابتلا به آلرژی به نور خورشید
نحوه ظاهر پوست مبتلا به آلرژی به آفتاب بسته به رنگ پوست شما و عوامل ایجاد کننده علائم بسیار متفاوت است. اما به صورت کلی نشانهها و علائم حساسیت به آفتاب ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خارش؛
- برجستگیهای ریز روی پوست؛
- تاول یا کهیر.
علائم معمولا فقط روی پوستی رخ میدهد که در معرض نور خورشید یا سایر منابع نور ماوراء بنفش قرار گرفته است. این علائم در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب ظاهر خواهند شد.
عوامل خطر آلرژی به نور خورشید
عوامل خطر حساسیت به نور خورشید عبارتند از:
- تماس با مواد خاص برخی از علائم آلرژی به خورشید: زمانی ایجاد میشوند که پوست شما در معرض یک ماده و سپس نور خورشید قرار میگیرد. مواد متداول مسئول این نوع واکنش عبارتند از عطرها، مواد ضدعفونی کننده و مواد شیمیایی مورد استفاده در برخی از ضد آفتابها؛
- مصرف برخی داروهای خاص: برخی از داروها میتوانند پوست را سریعتر دچار آفتاب سوختگی کنند. از جمله آنتی بیوتیکهای تتراسایکلین، داروهای مبتنی بر سولفا و مسکن ها مانند کتوپروفن؛
- داشتن یک بیماری پوستی دیگر ابتلا به درماتیت خطر ابتلا به آلرژی به نور خورشید را افزایش میدهد؛
- داشتن عضوی از خانواده با سابقه ابتلا به حساسیت به آفتاب: اگر خواهر، برادر یا والدینی دارید که به آفتاب آلرژی دارند، احتمال ابتلا به آلرژی به خورشید در شما به مراتب بیشتر است.
جلوگیری از حساسیت به نور خورشید
اگر آلرژی به خورشید یا افزایش حساسیت به آفتاب دارید، میتوانید با انجام این مراحل از واکنش جلوگیری کنید:
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بین ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر خودداری کنید؛ چرا که پرتوهای خورشید در این ساعات قویتر هستند. سعی کنید فعالیت های خارج از منزل را برای زمانهای دیگر برنامهریزی کنید. اگر نمیتوانید این کار را انجام دهید، زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید را محدود کنید و در صورت امکان به دنبال سایه باشید؛
- از قرار گرفتن ناگهانی در معرض نور زیاد خورشید خودداری کنید. بسیاری از افراد به صورت فصلی علائم حساسیت به آفتاب را دارند. علائم زمانی رخ میدهد که ساعات روز طولانیتر میشود و افراد در معرض نور خورشید بیشتری قرار میگیرند. در این مواقع، مدت زمانی را که در خارج از منزل میگذرانید به تدریج افزایش دهید تا پوست شما فرصت سازگاری با افزایش نور خورشید را داشته باشد؛
- از عینک آفتابی و لباس محافظ استفاده کنید. پیراهنهای آستین بلند و کلاههای لبه پهن میتوانند به محافظت از پوست شما در برابر نور خورشید کمک کنند. از پارچههایی که نازک هستند یا بافت گشاد دارند اجتناب کنید چرا که اشعه ماوراء بنفش میتواند از آنها عبور کند؛
- ضد آفتاب بزنید. حتی در روزهای ابری از کرم ضدآفتاب با طیف وسیع و با SPF حداقل ۳۰ استفاده کنید. کرم ضد آفتاب را بدون خساست به همه نقاط بدنتان که در معرض تابش نور خورشید هستند بمالید و هر دو ساعت یکبار یا بیشتر و اگر در حال شنا هستید یا عرق میکنید، آن را دوباره ترمیم کنید؛
- اگر از محصولی استفاده میکنید که حاوی مسدودکنندههای فیزیکی است (دیاکسید تیتانیوم، اکسید روی)، آن را روی سایر محصولاتی که میپوشید بمالید. مسدود کنندههای فیزیکی موثرترین محافظت را برای پوست حساس ایجاد میکنند؛
- از مصرف محرکهای شناخته شده اجتناب کنید. اگر میدانید که ماده خاصی باعث واکنش پوستی شما میشود، مانند دارو یا تماس با ازگیل وحشی یا لیموترش، از آن محرک اجتناب کنید؛
- یک فیلم مسدود کننده اشعه ماوراء بنفش روی شیشههای خانه و ماشین خود قرار دهید.
این پادکست برای شماست:
علل حساسیت به تابش نور خورشید
علت حساسیت به نور خورشید شامل واکنشهای سیستم ایمنی بدن به نور خورشید، برخی داروها و مواد شیمیایی است که پوست را نسبت به نور خورشید حساستر میکنند. مشخص نیست چرا برخی از افراد به آفتاب آلرژی دارند و برخی دیگر اینگونه نیستند؛ اما صفات ارثی ممکن است در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد.
برخی از محققان نیز اشاره کردهاند که بدن، هیستامینها یا نوعی پاسخ ایمنی را پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد میکند. بسته به نوع واکنش پوست، احتمالاً چندین علت مختلف وجود دارد.
ضدآفتاب های تراست را بیشتر بشناسید:
روشهای درمان آلرژی به نور آفتاب
موثرترین درمان آلرژی به نور خورشید اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید است.
برای افرادی که نمیتوانند از نور خورشید دوری کنند یا واکنشهای شدیدتری پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید دارند، درمانهای خاصی وجود دارد. از جمله روش های درمان حساسیت به آفتاب میتوان موارد نام برده شده در ادامه را نام برد:
- آنتی هیستامینهایی مانند لوراتادین، فکسوفنادین و ستیریزین؛
- کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون؛
- کرمهایی برای کاهش و درمان خارش پوست در اثر آفتاب؛
- تزریق اومالیزوماب؛
- فتوتراپی که یک درمان طولانی مدت و به صورت قرار گرفتن در معرض نور مکرر برای ایجاد تحمل پوست است.
چه زمانی باید برای درمان آلرژی به نور خورشید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر واکنش آلرژیک به نور خورشید دارید، در صورت بروز علائم سیستمیک زیر خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید:
- درد قفسه سینه؛
- غش؛
- گرفتگی عضلات؛
- سردرد شدید؛
- دل درد؛
- ضعف ناگهانی و شدید؛
- مشکل در تنفس یا بلع؛
- استفراغ.
آلرژی به خورشید را جدی بگیرید…
اگر به نور خورشید حساسیت دارید لازم است که مراقبت از پوستتان را جدی بگیرید. مثلا از محصولات مراقبتی از جمله ضدآفتابها استفاده کنید، لباسهایی را انتخاب کنید که میزان تابش نور خورشید به پوستتان را کاهش دهد و از پوست محافظت کافی را داشته باشید. اینگونه میتوانید از عوارض این اتفاق که گاهی خطرناک هم هستند جلوگیری کنید.
برای خرید محصولات مراقبتی از جمله ضدآفتابها نیز میتوانید وبسایت لیاتیم را مشاهده و بررسی کنید. ما در آنجا تمامی محصولات را با اطلاعات و توضیحاتی کامل در اختیار شما قرار دادهایم.
- دلیل لکه سیاه روی لب چیست؟ - ۰۴-۰۷-۱۴۰۲
- مرجعی برای انتخاب مناسبترین کلاه گیس - ۰۲-۰۷-۱۴۰۲
- اصول کلی مراقبت از اکستنشن مژه - ۲۸-۰۶-۱۴۰۲
سپاس از این اطلاعات مفید برای ما
سلام 💗
خوشحالم که مطالب براتون مفید بوده 😍
ممنون که نظراتتون رو باهامون به اشتراک میذارین 💕
ممنون مطالب مفیدی بود. من هم به نور خورشید آلرژی دارم و توصیه هایی که شد برای من کاملا کاربردی و صحیح بود.
سلام ❤️
خیلی خوشحالم که این مطلب براتون مفید بوده و از شما بابت ثبت نظرتون ممنونم 💕