اذیتکنندهست وقتی پوست یا موی شما دچار تغییراتی ناگهانی میشود، نه؟ اغلب چیزی که مقصر چنین اتفاقاتی است، تغییرات هورمونی میباشد. تعجب که نکردید، کردید؟
خب، هورمونها پیامآوران شیمیایی داخل بدن شما هستند. آنها نقشی اساسی در مشکلات پوستی مثل رنگ پریدگی و پوست زرد، آکنه و غیره ایفا میکند. به خصوص وقتی تغییرات هورمونی اتفاق بیفتد.
بگذارید همه چیز را برایتان سادهتر کنیم و بگوییم تغییرات هورمونی با پوست و موی شما چه کارهایی میتواند بکند.
اینطوری بهتر است ولی قبل از اصل مطلب، بیایید بر سر اصطلاح «تغییرات هورمونی» باهم به اشتراک برسیم.
آنچه میخوانید...
- منظور از تغییرات هورمونی چیست؟
- علائم تغییرات هورمونی چه مواردی است؟
- چرا تغییرات هورمونی بر پوست تاثیر میگذارد؟
- تاثیر تغییرات هورمونی بر پوست چیست؟
- درمان مشکلات پوستی ناشی از تغییرات هورمونی چگونه انجام میشود؟
- تاثیر تغییرات هورمونی بر مو چگونه است؟
- تغییرات هورمونی و تارهای موی شما چه نسبتی باهم دارند؟
- چه تغییراتی اتفاق میافتد؟
- شما که نمیخواهید درگیر این مشکلات شوید، نه؟
منظور از تغییرات هورمونی چیست؟
هورمونها از غدد درونریز ترشح میشوند. آنها از طریق جریان خون سفر میکنند و روی اندامهای شما تاثیر میگذارند.
درنتیجه، هورمونها برخی عملکردهای اصلی از جمله توسعه، تولید مثل و سوخت و ساز بدن را کنترل میکنند.
تغییرات هورمونی به معنی افزایش یا کاهش میزان ترشح هورمون است. حتی یک تغییر کوچک در میزان ترشح هورمون میتواند نتایج مختلفی را در بدن، به طور خاص در پوست یا مو ایجاد کند.
در زنان، تغییرات هورمونی میتواند منجر به یائسگی زودرس، نارسایی اولیه تخمدان، سندرم تخمدان پلی کیستیک و گاهی اوقات سرطان تخمدان شود. در بین مردان، میتواند باعث مشکلاتی جدی مثل سرطان پروستات شود. از شایعترین خطرات تغییرات هورمونی میشود به دیابت و تیروئید اشاره کرد.
اگر متوجه هرگونه علائم تغییرات هورمونی شدید، میتواند نشانهای از یک مشکل بزرگتر باشد. درنتیجه رها کردن آن بدون مراقبت یا مراجعه به پزشک، ممکن است خطر مرگ را افزایش دهد.
علائم تغییرات هورمونی چه مواردی است؟
تغییرات هورمونی میتواند بدون توجه به جنسیت شما اتفاق بیفتد. در ادامه برخی نشانههای مربوط به تغییرات هورمونی را باهم بررسی خواهیم کرد:
- کاهش/افزایش ناگهانی وزن
- افزایش مشکلات معده
- خستگی
- خشکی پوست
- ضعف
- تکرر ادرار
- تشنگی مستمر
- درد بدن
- ریزش مو
- تغییر اشتها
- اضطراب
- مشکلات بینایی
- تغییر حس و حال
- ناباروری
چرا تغییرات هورمونی بر پوست تاثیر میگذارد؟
پوست شما گستردهترین اندام بدن شماست.
غدد چربی زیر پوست شما، چربی طبیعی به نام سبوم تولید میکنند که از طریق منافذ پوست ترشح میشود. این پروسه پوست را سالم نگه میدارد.
با این حال، وقتی تغییراتی در آندروژن (گروهی از هورمونهای جنسی مردانه که در بدن زن و مرد هست) اتفاق میافتد، منجر به افزایش تولید سبوم میشود . درنتیجه، ریشه اصلی بسیاری از مشکلات پوستی مثل التهاب و آکنه خواهد شد.
استروژن (هورمون جنسی زنانه) نقشی اساسای در تولید کلاژن سالم، بافت پوستی محکم، آبرسانی و ترمیم پوست زنان بازی میکند. با افزایش سن، تولید استروژن کاهش مییابد. به همین خاطر است زنانی که وارد یائسگی میشوند پوست آنها نیز پیر و حساس میشود.
یک نظرسنجی دیجیتالی نشان میدهد که از هر ۵ زن، ۲ زن پوست حساس و غیرعادی را قبل و در طول دوره قاعدگی خود گزارش کردهاند. محققان به این نتیجه رسیدهاند که این وضعیت در نتیجه ترشح کم استروژن در طول دوره ماهانه است. بسیاری از زنان متوجه افزایش ناگهانی چربی صورت قبل و در طول سیکل قاعدگی خود میشوند. آکنه قبل از قاعدگی نیز در بین نوجوانان بسیار رایج است.
مطالعه دیگری در میان دو گروه از زنان انجام شد که شامل یک گروه قبل از یائسگی و یک گروه یائسه بود.
زنان گروه قبل از یائسگی، سطوح بالاتری از استروژن در بدن خود داشته و حساسیت پوستی آنها پایین بود. درحالی که گروه دیگر به دلیل کاهش سطح استروژن با حساسیت پوستی زیادی مواجه بودند. مطالعات به وضوح نشان میداد که پوست آدم چگونه تحت تاثیر کاهش میزان استروژن قرار میگیرد.
بنابراین، وقتی سطح آندروژن یا استروژن به دلایل بارداری، یائسگی یا مشکلات پزشکی به هم میریزد، پوست شما علائمی مثل خشکی، آکنه و چروک از خود نشان میدهد.
تاثیر تغییرات هورمونی بر پوست چیست؟
وقت آن است که ببینیم تغییرات هورمونی دقیقا چه مشکلاتی را برای پوست ایجاد میکند.
اول؛ آکنه
استروژن و پروژسترون دو هورمون اصلی هستند که روی چرخه قاعدگی تاثیر میگذارند. چرخه قاعدگی ماهانه شما باعث افزایش تولید سبوم میشود. درنتیجه، منافذ پوستی را بسته و باعث ایجاد آکنه خواهد شد.
حتی در میان مردان، افزایش ترشح هورمون تستوسترون روی غدد چربی تاثیر میگذارد و باعث تولید سبوم زیاد و درنتیجه آکنه میشود.
در بیشتر موارد، آکنه به واسطه تغییرات هورمونی بر روی پیشانی، چانه و بینی ظاهر میشود. این جوشها میتوانند دردناک و کیستی باشند.
دوم؛ تیرگی زیر چشم
اگر زیر چشم شما تیره است، احتمالا دلیل آن تغییرات هورمونی است. هر کاری هم انجام دهید، تیرگی دور چشم همراه شما خواهد بود. این مشکل به خاطر خستگی آدرنال اتفاق میافتد.
وقتی سطح استرس شما افزایش مییابد، تولید کورتیزول (هورمون استرس) نیز بالا میرود. این موضوع باعث کاهش خواب شبانه شده و شما را خسته میکند. خستگی مدام و کمبود خواب نیز باعث تیرگی زیر چشم خواهد شد.
سوم؛ پوست خشک
پوست شما ممکن است به خاطر تغییرات هورمونی حسابی خشک شود. اگر هر نوع هورمون تولیدمثل، مانند استروژن کاهش پیدا کند، طبیعتا تولید چربی سبوم کاهش یافته و منجر به خشکی پوست خواهد شد.
پوست زبر و ترکخورده از تبعات کاهش هورمون تولیدمثل هستند. پوست خشک نشاندهنده کمبود اسیدهای چرب ضروری و باقی مواد مغذی لازم برای بدن است. همچنین هورمونهای تیروئید باعث اختلال در گردش خون شده و منجر به خشکی پوست خواهند شد.
چهارم؛ منگولههای پوستی (اسکین تگ)
گاهی ممکن است متوجه رشد چیزی بر روی پلک یا گردن خود شوید. به اینها منگولههای پوستی میگویند.
اسکین تگ یا منگولههای پوستی زمانی اتفاق میافتد که تغییرات هورمونی در گلوکز و انسولین شما ایجاد شود. درحالی که این هورمونها شروع به تغییر میکنند، سطح استروژن شما به شکل چشمگیری کاهش مییابد. درنتیجه، خاصیت کشسانی پوست شما تحت تاثیر قرار گرفته و پوست به شکلی لایهلایه روی هم قرار میگیرد.
این روی هم افتادگی مستمر باعث میشود تا منگولههای پوستی شکل بگیرند. اسکین تگ بیشتر به سندروم متابولیک و دیابت مربوط است.
پنجم؛ پوست زرد
پوست زرد یا رنگپریده به عنوان نشانهای از تیروئید یا دیابت در نظر گرفته میشود.
اگر رگهای خونی شما به خاطر تغییرات هورمونی دستخوش تغییر شوند، پوست شما رنگش میپرید. بیشتر، بخش پایینی پای شما با این مشکل روبرو خواهد شد. پوست زرد همچنین میتواند نشاندهنده نارسایی کبد باشد.
درمان مشکلات پوستی ناشی از تغییرات هورمونی چگونه انجام میشود؟
خوشبختانه در اغلب موارد، درمانی برای این مشکلات هورمونی و نتایج آنها وجود دارد. راهکارهای درمانی را در ادامه میخوانید.
روش اول؛ داروهای خوراکی ضدبارداری
داروی خوراکی ضدبارداری تجویز شده توسط پزشک میتواند به عنوان درمانی موثر برای تغییرات هورمونی در زنان در نظر گرفته شود. به طور خاص برای درمان آکنه بسیار مفید است چرا که حاوی اتینلسترادیول است که داروی استروژنی است.
داروی خوراکی ضدبارداری هورمونهای محرک آکنه را هدف قرار میدهد. این کار را در روزهای تخمکگذاری میکند که اوج زمان کاری هورمونهاست. اگر سابقه فشار خون بالا، سرطان سینه و بیماریهای دیگری دارید، از مصرف این دارو پرهیز کنید.
روش دوم؛ رتینوئیدها
رتینوئیدهای موضعی مشتقات ویتامین آ و برای درمان آکنه متوسط کاملا مناسب هستند. بسیاری از محصولات مراقبت از پوست مثل کرمها، ژلها و لوسیونها حاوی رتینوئید به عنوان درمان آکنه عمل میکنند.
رتینوئید پوست شما را مستعد آفتابسوختگی میکند؛ به همین خاطر، بسیار مهم است که هر زمان میخواهید از خانه بیرون بروید، کرم ضدآفتاب بزنید.
روش سوم؛ داروهای ضد آندروژن
هم بدن مردان و هم زنان حاوی سطح حداقلی از آندروژن است که بیشتر به عنوان هورمون غالب مردانه شناخته میشود.
آندروژن زیاد در بدن زنان میتواند باعث افزایش تولید سبوم شده و منجر به آکنه شود.
داروهای ضد آندروژن تجویز شده توسط پزشک میتواند به متعادل ساختن میزان آندروژن بدن شما کمک کند.
درمان تغییرات هورمونی با داروهای تستوسترون
بسیاری از ژلهای تستوسترون که توسط پزشک تجویز میشوند برای کاهش تغییرات هورمونی مردان مناسب هستند. این دارو به مبارزه با کاهش سطح تستوسترون در مردان کمک میکند.
روش پنجم؛ ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی
گاهی هم با چند کار ساده میتوانید به متعادل کردن سطح هورمونهای بدن خود کمک کنید. این کارها عبارتند از:
- خواب به میزان کافی
- داشتن رژیم غذایی مناسب
- ورزش منظم
- خوردن آب به اندازه کافی
- کاهش مصرف الکل
- سیگار نکشیدن
- مدیریت سطح استرس
- مدیتیشن کردن
- مصرف مکملهای غذایی مناسب
- پرهیز از محصولات مراقبت از پوست شیمیایی
- انتخاب روتین پوست مناسب با نوع پوست شما
- مراجعه به پزشک
تاثیر تغییرات هورمونی بر مو چگونه است؟
هورمونها میتوانند به روشهای مختلف بر موی شما تاثیر بگذارند.
معمولا در طول بارداری، تغییرات هورمونی تاثیرات مثبتی را بر مو میگذارد. اما در بیشتر موارد، تغییرات هورمونی میتواند تغییراتی ناخواسته را بر موی سر شما ایجاد کند. برای مثال، تغییرات هورمونی مثل کاهش استروژن ممکن است منجر به ریزش مو شود. تستوسترون زیاد میتواند باعث کم پشتی مو شده اما موی صورت را افزایش دهد.
خوب است کمی درباره چرخه رشد مو بدانید تا بتوانید نحوه تاثیر تغییرات هورمونی بر مو را درک کنید. به طور معمول، موی شما فازهای مختلفی را تجربه میکند. فاز فعال زمانی اتفاق میافتد که موی جدید شکل گرفته و از فولیکول بیرون میزند.
مو سپس وارد فاز تغییر میشود که در آن رشد نمیکند. درنهایت مو وارد فاز استراحت میشود.
طبق تحقیقات انجام شده از دست دادن ۵۰ تا ۱۰۰ عدد تار مو در طول روز کاملا طبیعی است و بخشی از فاز استراحت به حساب میآید. درحالی که وقتی تغییرات هورمونی اتفاق بیفتد، ممکن است به طول کامل چرخه رشد تارهای مو را تحت تاثیر قرار دهد.
در این مقاله با دلایل دیگر ریزش مو و چگونگی مقابله با آن آشنا میشوید.
تغییرات هورمونی و تارهای موی شما چه نسبتی باهم دارند؟
در برخی مراحل از زندگی نیز، تغییرات هورمونی اتفاق میافتد.
گاهی اوقات، مشکلات پزشکی مثل مشکلات تیروئید میتوانند در سطح هورمون اختلال ایجاد کنند و باعث تغییراتی در موی شما شوند. برخی از تغییرات هورمونی را که بر روی مو تاثیر میگذارد، برایتان فهرست کردهایم.
بلوغ
بلوغ باعث افزایش هورمون تولیدمثل میشود. مردان افزایش هورمون تستوسترون و زنان افزایش هورمون استروژن را در این دوره تجربه میکنند. افزایش این هورمونها میتواند تولید چربی توسط غدد چربی را تحریک کرده و منجر به چرب شدن مو شود. افزایش سطح این هورمون همچنین باعث افزایش موی بدن میشود.
یائسگی
یائسگی میتواند باعث تغییرات هورمونی شده و درنتیجه تغییراتی در مو نیز اتفاق بیفتد. پیش از یائسگی، زنان مقدار کمی تستوسترون و همچنین مقدار زیادی استروژن تولید میکنند. بعد از یائسگی، سطح استروژن کاهش مییابد و تاثیرات تستوسترون افزایش مییابد. در فولیکولهای مو، هورمون تستوسترون به DHT تبدیل میشود.
DHT بر روی فولیکول مو تاثیر میگذارد و باعث کم پشتی مو میشود. مطالعهای بر روی زنان یائسه و همچنین زنان غیریائسه انجام شده است. نتایج نشان میدهد که یائسگی بر میزان رشد مو تاثیر گذاشته و باعث کمپشتی مو جلوی سر میشود.
بارداری
در طول بارداری، افزایش پروژسترون و استروژن بر روی چرخه مو تاثیر دارد. هورمونها، فاز رشد چرخه مو را طولانی میکنند و باعث کاهش ریزش روزانه مو میشوند.
موی خانمهای باردار پرپشت به نظر میرسد اما بعد از زایمان، همینطور که سطح هورمون به سطح قبل از بارداری میرسد، ریزش معمولی آغاز میشود. شاید اینطور به نظر برسد که دچار ریزش مو شدهاید؛ اما چرخه موی شما دارد به حالت اولیه خود برمیگردد.
مطالعهای بر روی ۱۱۶ زن در هفتههای مختلف بارداری یا پس از زیمان انجام شد. موی زنان با استفاده از روشهای نرمافزاری برای محاسبه رشد و ریزش مو مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان میداد که میزان رشد مو در دوران بارداری افزایش یافته و دوره ریزش پس از زایمان نیز بیشتر شده است.
افزایش هورمون استرس
استرس میتواند بر سطح هورمونها تاثیر بگذارد. افزایش سطح آدرنالین و کورتیزول ترشح شده ممکن است چرخه عمر مو را تحت تاثیر قرار داده و منجر به دورههای طولانی فاز استراحت شود. علاوه بر این، هورمونهای استرس میتوانند استروژن را سرکوب کرده و باعث ریزش یا کم پشتی مو شوند.
مطالعهای درمورد ارتباط میان استرس و ریزش مو بر روی ۳۳ زن انجام شده است. شرکتکنندگان به دو گروه تقسیم شده بودند. گروهی که برای امتحان نهایی آماده میشدند و گروهی که امتحان نداشتند. بررسی بر روی حجم موی این دو گروه آغاز شد. نتایج نشان داد گروهی که استرس امتحان نهایی داشته شاهد کاهش رشد مو بوده است.
تغییرات تیروئیدی
غدد تیروئید دو هورمون تولید میکنند که نقشی اساسی در عملکردهای بدن بازی میکنند. اگر این هورمون زیاد یا کم تولید شود، نشانههای زیادی درپی خواهد داشت. کمکاری تیروئید زمانی اتفاق میافتد که غدد به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمیکنند و باعث ریزش مو میشود.
پس از درمان تغییرات هورمونی، به یک محصول تقویتکننده و ضدریزش مو، و یک کلیک برای خرید آن نیاز دارید.
چه تغییراتی اتفاق میافتد؟
تغییرات مو بسته به هورمون مقصر، متفاوت خواهد بود. موی سر و بدن ممکن است به خاطر یک هورمون یا چند هورمون دستخوش تغییراتی شوند.
برای مثال، تغییرات هورمونی در زنانی که کاهش تستوسترون را تجربه میکنند، میتواند به ریزش موی سر منجر شود اما موی بدن آنها رشد کند. تغییرات مو ممکن است به عنوان نتیجه تغییرات هورمونی شامل اتفاقات زیر شود:
- کمپشتی مو
- ریزش مو
- خشکی مو
- چرب شدن مو
- سفید شدن مو
شما که نمیخواهید درگیر این مشکلات شوید، نه؟
البته که تمام این اتفاقات که بر اثر تغییرات هورمونی برای پوست یا موی شما پیش میآید کاملا ناخواسته است و نمیشود از آن اجتناب کرد اما روشهای بسیار زیادی برای مراقبت از پوست و مو وجود دارد. مهمترین آن شاید داشتن روتین مراقبت از پوست و موی مناسب باشد.
سعی ما در این مطلب مواجه ساختن شما با انواع و اقسام مشکلاتی است که تغییرات هورمونی میتواند برای پوست و موی شما ایجاد کند. حالا نوبت شماست که با خرید محصولات مراقبت از پوست و موی مناسب خودتان، جلوی این اتفاقات را تا حد زیادی بگیرید.
برای خرید هم، کار سادهای در پیش دارید.
سری به فروشگاه اینترنتی لیاتیم بزنید و روتین مناسب خودتان را مهیا کنید و آماده تنظیم هورمونها و مبارزه با مشکلات پوست و موی خود شوید.
به همین سادگی.
سلام
بسیار عالی
سلام دوست عزیز.
بابت نظرتون سپاسگزارم🙏