جای بخیه، جراحت، بیماریهای پوستی و حتی زخم جای جوش یادگاریهای ناخواسته و اغلب نازیبایی را روی پوست به جای میگذارند. خوشبختانه، بیشتر اسکارها و جای زخمها حتی اگر بهطورکامل از بین نروند، به مرور زمان کمرنگ و کوچک میشوند. اما بعضی اسکارها سمجتر هستند؛ اگرچه این موارد، درد و ضرری برای سلامتی ندارند اما میتوانند اعتمادبهنفس شما را پایین بیاورند. از بین بردن جای زخم کهنه، بهخصوص اگر در مناطقی مانند صورت باشد، به افزایش اعتمادبهنفس و کاهش استرس ناشی از آن کمک میکند.
لیامگ این بار آمده تا برای از بین بردن جای زخم کهنه ۱۲ راهکار به شما پیشنهاد کند. اگر به دنبال چارهای برای موارد زیر میگردید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
- درمان جای بخیه
- درمان جای سوختگی قدیمی
- درمان فرورفتگی جای زخم
- از بین بردن اسکار جراحی
- درمان جای سالک قدیمی
- رفع جای زخم جوش
انواع اسکار
قبل از آنکه راه درمان برای جای زخم معرفی کنیم، بهتر است نگاهی به انواع اسکار بیندازیم. شما هم ببینید جای زخمتان از کدام نوع است.
اسکار کلوئیدی
اسکار کلوئیدی معمولاً بزرگتر از خود زخم میشود. این نوع جای زخم تیره و برآمده است و حتی بعد از بهبود زخم به رشد خود ادامه میدهد. وقتی که کلاژن بیش از حد در محل زخم جمع شود، اسکار کلوئیدی به وجود میآید. جای زخم کلوئیدی ممکن است با عوارضی همچون درد و خارش همراه باشد و اگر روی مفاصل به وجود آمده باشد، امکان دارد حرکت آن اندام را با اختلال روبرو کند.
اسکار هایپرتروفیک
اسکار هایپرتروفیک یا هیپرتروفیک هم بر اثر تجمع کلاژن بعد از ایجاد زخم به وجود میآید. این نوع جای زخم معمولاً برآمده است و رنگی متفاوت از رنگ پوست دارد و فقط در محل جراحت آن را میبینیم. شاید در ناحیه اسکار هیپرتروفیک درد و خارش احساس کنید اما این عوارض همیشگی نیستند. به مرور زمان خودِ اسکار هم محوتر میشود اما این پروسه چند سال طول میکشد.
اسکار آتروفیک
اسکارهای آتروفیک به صورت گودال یا فرورفتگی در پوست ظاهر میشوند. آنها در نتیجه آسیب به کلاژن پوست به وجود میآیند و معمولاً در اثر شرایطی مانند آبله مرغان و آکنه رخ میدهند.
اسکار انقباضی
این نوع اسکار باعث سفت شدن پوست میشود. اسکار انقباضی اغلب نتیجه سوختگی است و می تواند دردناک باشد و بر عضلات و اعصاب زیر پوست تأثیر بگذارد. این اسکار همچنین میتواند حرکت قسمت آسیبدیده را مختل کند.
اسکار خطی
بعد از بریدگی یا جراحی ممکن است اسکارهایی به شکل خط ایجاد شود. اسکار خطی با گذشت زمان کمرنگ و محوتر میشود اما این پروسه ممکن است ۲ سال و حتی بیشتر به طول بینجامد. بعد از این مدت، باز هم یک نشانه کوچک از آن باقی میماند.
اسکارهای پهن و کشیده
این اسکارها بعد از جراحی و زمانی که جای برش جراحی کشیده و پهن میشود، به وجود میآیند. اسکار جراحی معمولاً صاف و کمرنگ است و نسبت به اسکارهای دیگر کمتر جلب توجه میکند.
اگر به دنبال راهکارهای طبیعی برای درمان جای زخمهای قدیمی میگردید، این مقاله میتواند کمک زیادی به شما بکند.
راهکارهای طبیعی برای درمان جای زخم و اسکارهای قدیمی
جای بعضی زخمها روی بدن ماندگار شده و اسکار را بهوجود میآورند. در این مقاله برای شما از درمان جای زخم و اسکار بهصورت طبیعی صحبت کردیم.
۱۲ راهکار برای از بین بردن جای زخم کهنه
حالا وقت آن است که روشهایی را برای از بین بردن و محوتر کردن این اسکارها معرفی کنیم. اما توجه داشته باشید راهکارهایی که در اینجا نام میبریم و توضیح میدهیم، برای آشنایی شما با آنها است. هر یک از این روشها برای محو کردن بعضی از موارد ذکر شده در بالا مناسبتر است. پس برای انتخاب بهترین روش از بین بردن جای زخم کهنه خود ابتدا با پزشک مشورت کنید. پزشک از روشی استفاده میکند که بیشترین کارآیی را در از بین بردن جای اسکار شما دارد.
۱. کرمها یا ژلهای درمانی
کرمها و ژلهای زیادی وجود دارد که به از بین بردن جای زخم کهنه شما کمک میکنند و میتوانید بدون نیاز به نسخه آنها را تهیه نمایید. اگر اسکار شما حساس است یا دچار خارش میشود، کرم یا پماد آنتیهیستامین هم خارش آن را برطرف میکند و هم در درمان اسکار قدیمی مؤثر است. علاوه بر آن، کورتیکواستروئید موضعی مانع به جا ماندن جای زخم میشود و عملکرد خوبی در کاهش آثار زخم قدیمی از خود نشان داده است.
۲. ژل سیلیکونی
این ژل بهراحتی پخش و بهسرعت خشک میشود، پوستهای حساس را تحریک نمیکند و از رشد باکتریها جلوگیری میکند. ژل سیلیکونی، پوست را هیدراته و مرطوب نگه میدارد و باعث میشود که نفس بکشد. در نتیجه، جای زخم نرم و هموار میشود. تحقیقات نشان دادهاند که ژل سیلیکونی بافت، رنگ و برآمدگی اسکار را کاهش میدهد. اگر خواستید آن را امتحان کنید، قبل از پوشیدن لباس روی جای زخم، کمی صبر کنید تا ژل کاملاً خشک شود.
۳. مکملهای زینک
زینک یک ماده معدنی است که در از بین بردن جای زخم کهنه اهمیت زیادی دارد. این ماده از التهاب زخم میکاهد و به رشد سلولهای پوستی تازه کمک میکند و از این طریق، تأثیر خود را بر درمان اسکار قدیمی میگذارد. اما باید حواستان باشد که در مصرف آن زیادهروی نکنید زیرا ممکن است عوارض جانبی مثل نفخ یا اسهال را به دنبال داشته باشد. مکملهای زینک همچنین مزه فلز در دهان به جای میگذارند که البته ضرری ندارد. از پزشک بپرسید که چه دوزی از آن برای شما مناسب است.
۴. ماساژ اسکار
چون زخم اسکارهای قدیمی بهبود پیدا کرده است، میتوانید آن ناحیه را بهآرامی ماساژ دهید. با این کار، اجازه نمیدهید کلاژن در بافت زیر اسکار ساخته شود. زیر بعضی از انواع اسکار بافت طنابمانندی تشکیل میشود. اگر شما هم این شرایط را دارید، شاید پزشک ماساژ دادن اسکار را توصیه کند. ماساژ دادن و کشش بافت طنابی زخم قدیمی، از تجمع بافت در آن جلوگیری میکند و نمیگذارد اسکار برآمده روی پوست ایجاد شود.
۵. درمان فرورفتگی جای زخم با تزریق فیلر
با انواع مختلف فیلر میتوان کاری کرد که جای زخم قدیمی کمتر جلب توجه کند. مثلاً اگر اسکار آکنه دارید، فیلر کلاژن یا چربی میتوانند برآمدگی یا فرورفتگی جای جوش را هموار کنند و اسکار کمتر به چشم بیاید. تزریق بوتاکس یا مواد اینچنینی پوست را صاف و ظاهر اسکار را بهتر میکند.
تزریق کورتیکواستروئید هم باعث بهبود ظاهر اسکار قدیمی میشود؛ اما تزریق استروئیدها ممکن است عوارض جانبی مثل نازک شدن یا تغییر رنگ پوست را در پی داشته باشد.
۶. لایهبرداری شیمیایی یا درم ابریژن
لایهبرداری شیمیایی و درم ابریژن در بهبود ظاهر اسکارهای شدید مؤثرند. در طول این روشها، لایههای بالایی پوست حذف میشود تا از شر اسکارهای سطحی راحت شوید و اسکارهای عمیقتر به سطح پوست نزدیک شوند. وقتی پوست را لایه برداری میکنیم، پوست جدید شاید بهطور موقتی قرمز، متورم و ملتهب باشد. حدود یک هفته یا بیشتر طول میکشد تا پوست به حالت عادی بازگردد.
۷. از بین بردن جای زخم کهنه با لیزر
مانند لایه برداری شیمیایی و درم ابریژن، از لیزرتراپی هم برای درمان جای زخم کهنه و شدید استفاده میشود. اما برخلاف آنها، لیزر فقط خودِ اسکار و رگهای خونی خاصی را مورد هدف قرار میدهد. معمولاً بعد از لیزر جای زخم، پوست حدود ۵ روز متورم و قرمز میشود. شاید نیاز باشد لیزردرمانی را چند بار تکرار کنید. بیشتر افراد برای از بین بردن جای زخم کهنه با لیزر، ۳ تا ۵ جلسه به مطب یا کلینیک مراجعه میکنند.
۸. میکرونیدلینگ برای از بین بردن جای زخم کهنه
در روش میکرونیدلینگ، یک رولِر با سوزنهای ریز را روی جای زخم قدیمی حرکت میدهند تا سوراخهای بسیار کوچکی را روی لایه بالایی پوست ایجاد کند. این فرآیند باعث تحریک پوست به ساخت کلاژن میشود تا با کمک آن، پوست اطراف زخم حجیمتر و ظاهر اسکار بهتر شود. احتمال دارد تا چند روز بعد از میکرونیدلینگ، ناحیه مورد نظر قرمز باشد. برای رسیدن به نتیجه مطلوب معمولاً به ۴ تا ۶ جلسه میکرونیدلینگ نیاز است.
۹. پانچ پوستی
پانچ پوستی یک جراحی جزئی است که در اغلب موارد، برای درمان جای جوش و رفع جای زخم جوش از آن استفاده میکنند. متخصص پوست اسکارها را برش میدهد و زخمها را بخیه میکند. گاهی اوقات افراد در کنار پانچ از روشهای دیگر مثل لیزر جای زخم کمک میگیرند. برنامه درمانی اسکار آکنه به نوع پوست و میزان اسکار ایجاد شده بستگی دارد. متخصص پوست میتواند به شما بگوید که کدام روش یا تلفیق کدام روشها میتواند بهترین نتیجه را برایتان به دنبال داشته باشد.
۱۰. از بین بردن جای زخم کهنه به روش سابسیژن
این روش شباهت زیادی به راهکار پانچ پوستی دارد؛ سابسیژن هم برای درمان اسکار آکنه بیشتر به کار گرفته میشود و گاهی برای تکمیل درمان، از لیزر درمانی استفاده میکند. اما فرق این دو چیست؟ در سابسیژن، پزشک سوزنهایی را وارد پوست میکند که رشتههای زیر اسکار را میبرد. با این کار، رشتهها شل شده و آن بافت برآمده جای زخم از بین میرود.
با یک کلیک جای زخمها را بیدردسر از بین ببرید.
۱۱. روغن نارگیل
روغن نارگیل مزایای زیادی برای پوست دارد. این روغن یک مرطوبکننده است و آزمایشات نشان دادهاند که به بهبود سریعتر زخمها کمک میکند. بهعلاوه، حاوی اسیدهای چرب است که باعث بازسازی سلولهای پوستی میشود. مونولورین یکی از این اسیدهای چرب است که از پوست در برابر باکتریها محافظت میکند. همه این موارد میتوانند در از بین بردن جای زخم کهنه مؤثر باشند.
۱۲. آلوئه ورا برای از بین بردن جای زخم کهنه
همه آلوئهورا را برای تخصصش در درمان انواع مشکلات پوستی میشناسند. انسان از دوران باستان برای برطرف کردن اسکار از این گیاه استفاده میکند. گاهی اوقات احساس کشش در بافت اسکار میکنید؛ آلوئهورا میتواند جای زخم را نرم کرده و این حس را از بین ببرد.
آگاهی از شما، انتخاب با پزشک
بعضی افراد با اسکار قدیمی خود مشکلی ندارند و معتقدند نشانهایست که آنها را از دیگران متمایز میکند. اما افراد زیادی به دنبال راهی برای از بین بردن جای زخم کهنه خود میگردند. با توجه به تنوع بالای روشهایی که برای خلاص شدن از شر جای زخمهای قدیمی معرفی کردیم، بهتر است که قبل از هر چیزی با متخصص پوست مشورتی داشته باشید. او میتواند بهترین و مؤثرترین راهکار را انتخاب کند زیرا همانطور که دیدید، انواع اسکار با هم تفاوتهایی دارند و بنابراین، یک روش برای درمان همه انواع جای زخم مناسب نیست.
- چموخم استفاده از هایلایتر صورت! - ۰۶-۱۲-۱۴۰۱
- لوازم آرایش ضد حساسیت؛ واقعیت؟ یا یک دروغ تبلیغاتی؟ - ۲۲-۱۱-۱۴۰۱
- دلیل و درمان ریزش مو بعد از کراتین تراپی - ۱۵-۱۱-۱۴۰۱