صفحه اصلی > مراقبت از پوست : بیماری خودایمنی پسوریازیس ناخن را بیشتر بشناسید…

بیماری خودایمنی پسوریازیس ناخن را بیشتر بشناسید…

پسوریازیس ناخن (Nail Psoriasis) یک بیماری خودایمنی بوده که باعث تغییر رنگ، سوراخ شدن و تغییر شکل در ناخن‌های دست و پا می‌شود. تاکنون برای این بیماری هیچ درمان قطعی ارائه نشده است، اما درمان‌های متعددی هستند که علائم و مشکلات پسوریازیس را تا حدود زیادی کاهش می‌دهند. در این مقاله از تعریف سوریازیس ناخن شروع کردیم، علل، علائم و حتی درمان‌های خانگی و سایر راه‌های درمانی این بیماری را با شما در میان گذاشتیم.

پسوریازیس ناخن چیست؟

پسوریازیس نوعی بیماری خودایمنی است که باعث رشد سریع سلول‌های پوستی می‌شود. تجمع این سلول‌ها باعث ایجاد بافت‌های ضخیم پوستی می‌شود. اگر پسوریازیس در ناخن‌های دست یا پا ایجاد شود به آن پسوریازیس ناخن می‌گویند و پسوریازیس ناخن به‌طور معمول هم‌زمان با ایجاد بثوراتی در سایر قسمت‌های بدن بروز می‌کند.

چه افرادی دچار بیماری پسوریازیس ناخن می‌شوند؟

این بیماری ممکن است در هر فردی ایجاد شود. اما شرایط زیر احتمال بروز آن را افزایش می‌دهد:

  • در افرادی که بالای ۴۰ سال سن دارند.
  • افرادی که مبتلا به بیماری‌های خودایمنی یا پسوریازیس پوستی هستند.
  • در آن دسته از افرادی که به بیماری آرتریت پسوریاتیک یا التهاب و ورم مفاصل مبتلا هستند.
  • وراثت و ژنتیک در افراد باعث می‌شود تا از بدو تولد مستعد ابتلا به پسوریازیس باشند.

آیا بیماری پسوریازیس ناخن خطرناک است؟

خبر خوشحال‌کننده این است که این بیماری مسری نیست. بنابراین امکان انتقال به ناخن‌های دیگر افراد از طریق تماس وجود ندارد. اگر این بیماری به خوبی مدیریت و کنترل شود، عوارض زیادی ایجاد نخواهد کرد. اما نکته مهم در درمان پسوریازیس ناخن، طولانی بودن فرآیند درمان است. به‌طوری که می‌توان گفت این بیماری هیچ‌گاه به‌صورت کامل مداوا نمی‌شود. بیماران باید با رعایت مسائل بهداشتی و درمانی به روش درست زندگی با وجود این بیماری دست پیدا کنند.

بیماری پسوریازیس
بیماری پسوریازیس

میزان شیوع بیماری پسوریازیس ناخن

این بیماری ناخن بسیار شایع است. این بیماری در حدود ۵۰ درصد از افراد مبتلا به بیماری پسوریازیس پوستی را به خود درگیر می‌کند. همچنین در حدود ۸۶ درصد از افراد مبتلا به آرتریت پسوریاتیک به آن مبتلا می‌شوند.

برخلاف تصور عامۀ مردم، پسوریازیس ناخن یک قارچ نیست و سرایت آن از طریق انگشت اتفاق نمی‌افتد. برای درمان پسوریازیس ناخن باید به عوامل داخلی از جمله بیماری خودایمنی توجه کرد.

زمانی که سیستم ایمنی بدن بیش از حد به یک محرک واکنش نشان دهد، باعث رشد سریع سلول‌های پوستی یا ناخن‌ها می‌شود. به همین دلیل ضخامت پوست یا ناخن‌ها افزایش پیدا می‌کند.

علائم پسوریازیس ناخن چیست؟

سوال مهمی که برای بسیاری از افراد ایجاد می‌شود این است که آیا پسوریازیس ناخن خطرناک است؟
در پاسخ باید بگوییم که شناسایی به موقع این بیماری و پیگیری درمان‌های مرسوم موجب خواهد شد تا عوارض زیادی برای فرد مبتلا ایجاد نشود. اما دنستن علائم پسوریازیس ناخن نقش مهمی در روبه‌رو شدن با این بیماری دارد. به همین دلیل ما در ادامه به معرفی برخی از علائم بیماری پسوریازیس ناخن پرداخته‌ایم:

۱) تغییر رنگ پوست

پوست زیر ناخن دچار تغییر رنگ می‌شود. این تغییر که شبیه لکه‌های روغنی است به رنگ‌های زرد، قرمز، صورتی یا قهوه‌ای تغییر می‌کند.

۲) سوراخ شدن ناخن

ممکن است ناخن‌ها دچار حالت دندانه شدن یا فرورفتگی شوند. این گودال‌ها عمق کمی در حدود ۰.۴ میلی‌متر دارند یا در قسمت‌های برجستگی ناخن قطری در حدود ۲ میلی‌متر خواهند داشت.

در پسوریازیس ناخن گاهی فقط یک یا دو گودال روی ناخن ایجاد می‌شود و در مواردی شاهد بیش از ۱۰ سوراخ روی هر ناخن خواهیم بود. از همین‌رو ظاهر ناخن به خوبی نمایان‌گر سطح بیماری خواهد بود.

۳) تغییر در ساختار ناخن

بیماری پسوریازیس ناخن در برخی از موارد شیارهایی به‌صورت افقی روی ناخن ایجاد می‌کند. همچنین ناخن‌ها به اندازه‌ای نازک می‌شوند که شروع به خرد شدن خواهند کرد. همچنین ایجاد لایه ضخیمی از پوست در زیر ناخن، باعث جدایی ناخن از بستر خود می‌شود ( بیماری اونیکولیز ناخن). این تغییرات ساختاری، زمینه را برای رشد قارچ‌ها فراهم می‌کند.

تمامی علامت‌های فوق، درد یا حساسیت‌هایی روحی و روانی برای بیمار ایجاد می‌کند. درد ایجاد شده ایستادن و راه رفتن را برای بیمار مشکل می‌کند. پسوریازیس در ناخن دست موجب می‌شود تا عملکرد دست دچار اختلال شود. همچنین فرد حس خوبی از دیده شدن دستانش توسط دیگران نخواهد داشت.

علائم پسوریازیس ناخن
علائم پسوریازیس ناخن

علت ایجاد پسوریازیس ناخن چیست؟

همانطور که پیش از این هم گفتیم، پسوریازیس نشان‌دهنده مشکل در سیستم ایمنی بدن است. به‌طور معمول سلول‌های جدید پوست هر ۲۸ تا ۳۰ روز رشد می‌کنند. با این حال در افراد مبتلا به پسوریازیس، سلول‌های جدید رشد بیشتری داشته و هر سه تا چهار روز به سطح پوست می‌رسند که عامل اصلی در ایجاد بثورات پوستی هستند. در برخی از افراد مبتلا به پسوریازیس علاوه‌بر پوست، ناخن‌ها نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

نکته مهم و کلیدی درباره پسوریازیس ناخن این است که این بیماری به هیچ عنوان مسری نیست. بنابراین از طریق تماس پوست به پوست یا ناخن به ناخن به فرد دیگری منتقل نخواهد شد.

راه تشخیص بیماری پسوریازیس ناخن

شناسایی علت پوسته شدن ناخن و بروز بیماری پسوریازیس در مراحل اولیه کار ساده‌ای نیست و یک متخصص پوست با معاینات فیزیکی که انجام می‌دهد، متوجه آن خواهد شد.

متخصصان با بررسی نواحی آسیب‌دیده، علائم رایج پسوریازیس را شناسایی می‌کنند. بررسی علائم و سوابق خانوادگی کمک زیادی به متخصصان در شناسایی به موقع این بیماری خواهد کرد.

تشخیص شدت بیماری در افراد مبتلا به پسوریازیس ناخن

پزشکان و متخصصان پوست پس از شناسایی پسوریازیس ناخن از شاخص مخصوصی برای تعیین شدت بیماری استفاده می‌کنند. در شاخص شدت پوریازیس ناخن (NAPSI) چهار خط فرضی برای تقسیم‌بندی ناخن در نظر گرفته می‌شود. به هر قسمت بر اساس علائم Psoriasis عددی بین ۰ تا ۴ توسط پزشک اختصاص داده می‌شود. جمع اعداد چهار قسمت، میزان رشد این بیماری را نشان می‌دهد؛ اگر عدد مقدار کمی داشته باشد به معنای خفیف بودن پوریازیس ناخن و هر چه این عدد بزرگ‌تر باشد، بیماری شدت بیشتری دارد.

همچنین متخصصان اگر در علائم بیماری تردید کنند و احتمال وجود قارچ در ناخن را بدهند با انجام آزمایشات کاشت قارچ، به شناسایی دقیق مشکل می‌پردازند. در بسیاری از موارد علت پوسته شدن ناخن مربوط به مشکلات داخلی یا حتی کم‌خونی است.

آیا بیماری پسوریازیس ناخن خودبه‌خود برطرف می‌شود؟

هیچ درمان قطعی برای پسوریازیس ناخن وجود ندارد. این وضعیت طولانی مدت (مزمن) است؛ به‌طوری که با ایجاد آن، همیشه مشکل در ناخن‌های فرد وجود خواهد داشت. البته بیماری در برخی از زمان‌ها تشدید می‌شود و در دورانی فروکش کرده و علائم بهبودی ایجاد می‌شود. اما تصور درمان خودبه‌خود این بیماری باوری غلط است و حتما باید به سراغ درمان‌های پسوریازیس ناخن برای کاهش علائم بیماری رفت.

درمان بیماری پسوریازیس ناخن

بیماری اغلب به روش‌های درمانی، پاسخ مناسبی نمی‌دهد. همیشه یافتن یک درمان استاندارد براساس شدت و نوع بیماری کار مشکلی است. بنابراین متخصصان پوست مجبور هستند با امتحان شیوه‌های مختلف درمانی نتیجه مناسب را بگیرند:


در این مقاله با دیگر انواع بیماری‌های ناخن و راه درمان آن‌ها آشنا شوید!

با انواع بیماری های ناخن و راه درمان آن‌ها آشنا شوید!

بیماری های ناخن انواع مختلفی دارند که تشخیص آن‌ها را سخت کرده است. در این مقاله درباره این بیماری‌ها، علل، علائم و درمان آن‌ها صحبت کردیم.


۱) استفاده از کورتیکواستروئیدها

پزشکان از انواع کرم‌ها، پمادها یا لاک‌های ناخن حاوی کورتیکواستروئید (Corticosteroid) برای درمان پسوریازیس استفاده می‌کنند. برای اینکه کورتیکواستروئیدها به‌طور موثر به درمان پسوریازیس ناخن بپردازند باید به بستر ناخن و ناحیه‌ای برسند که ناخن در انگشت شروع به رشد می‌کند (یعنی ماتریکس ناخن).

خود این مسئله دشواری درمان را نشان می‌دهد. یک بیمار مبتلا به پسوریازیس مجبور است ۲ تا ۴ بار در روز از دارو استفاده کند و تا ۶ ماه بعد نیز بهبود قابل توجهی را مشاهده نخواهد کرد.

۲) تزریق دارو

در موارد حاد پسوریازیس ناخن، پزشک به تزریق دارو در اطراف پوست ناخن می‌پردازد. این داروها شامل adalimumab ،etanercept یا estekinumab هستند.

۳) داروهای خوراکی

در موارد مزمن پسوریازیس ناخن، پزشکان از داروهای مایع یا انواع قرص‌ها استفاده می‌کنند. این داروها شامل methotrexate ،cyclosporine یا apermilast می‌شوند.

۴) فتوتراپی

در فتوتراپی (Phototherapy) از اشعه ماورابنفشی که از لامپ‌های مخصوصی ساطع می‌شود برای درمان پسوریازیس استفاده می‌شود. پزشکان از دارویی به نام Psoralen به همراه اشعه ماورابنفش (PUVA) یا فرابنفش (UVB) استفاده می‌کنند. امواج فرابنفش در فتوتراپی برخی از اختلالات پوست و ناخن از جمله پسوریازیس را کاهش می‌دهند.

۵) لیزر درمانی

پزشکان از لیزر رنگی پالس یا PDL برای هدف قرار دادن رگ‌های خونی زیر ناخن‌ها استفاده می‌کنند. با تضعیف این رگ‌ها، خون‌رسانی به بافت‌های درگیر پسوریازیس کاهش می‌یابد و رشد سلول‌ها کند می‌شود. لیزر درمانی در بازه‌های شش ماهه انجام می‌شود.

لیزر درمانی بیماری پسوریازیس
لیزر درمانی بیماری پسوریازیس

راهکارهایی برای درمان خانگی پسوریازیس ناخن

درمان‌های خانگی برای مدیریت بیماری پسوریازیس بی‌خطر هستند، اما بهتر است تا پیش از شروع آن‌ها برای جلوگیری از واکنش آلرژیک یا اختلال دارویی با پزشک مشورت کنید:

  • آلوئه‌ورا: ژل آلوئه‌ورا دارای خواص ضدالتهابی است که باعث تسکین علائم پوریازیس ناخن می‌شود. بعد از شناسایی علت پوسته شدن ناخن، می‌توانید تا چند بار در روز از ژل آلوئه‌ورا روی ناخن‌ها استفاده کنید.
  • کپسایسین: کپسایسین (Capsaicin) یک ترکیب شیمایی است که به‌طور طبیعی در فلفل‌های تند یافت می‌شود. کرم یا پماد کپسایسین در درمان پسوریازیس ناخن موثر است. البته بعد از استفاده دقت کنید که برای جلوگیری از سوزش شدید ناخن‌ها نباید به آن‌ها دست زد.
  • نمک دریای مرده: این نمک از دریای مرده در جنوب غرب آسیا به‌دست می‌آید و در کاهش علائم پسوریازیس موثر است. این نمک را در کاسه آب گرم ریخته و تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد حرارت دهید. سپس ناخن‌ها را به مدت ۱۰ دقیقه در آن قرار دهید.
  • زردچوبه: زردچوبه ادویه‌ای است که حاوی ماده شیمیایی به نام کورکومین است. مطالعات نشان داده است که کورکومین دارای خواص ضد التهابی و ضد قارچی است و بر درمان پسوریازیس ناخن تاثیر فراوانی خواهد داشت. از زردچوبه به‌عنوان ادویه در رژیم غذایی استفاده کنید یا قرص‌های حاوی آن را در دوزهای مشخصی در طی روز مصرف کنید.

نکات کلیدی و مهم برای بیماران مبتلا به پسوریازیس

توجه به نکات زیر در پیشگیری از بیماری پسوریازیس ناخن موثر است:

  1. برای جلوگیری از عفونت، دست‌ها و ناخن‌های خود را به‌طور مرتب بشویید.
  2. ناخن‌ها و پوست اطراف آن را مرطوب کنید.
  3. افرادی که سابقه خانوادگی پسوریازیس دارند باید توجه بیشتری به علائم آن داشته باشند.
  4. ناخن‌های خود را کوتاه و مرتب نگه دارید.
  5. از یک لاک سفت‌کننده ناخن استفاده کنید.
  6. هنگام انجام فعالیت‌هایی که به ناخن‌ها آسیب می‌زنند مانند شستن ظروف، ورزش یا کار از دستکش مناسب استفاده کنید.
  7. به پزشک متخصص مراجعه کنید و داروهای تجویز شده توسط پزشک را طبق دستورالعمل استفاده کنید.
  8. به مدیریت راه درمان پسوریازیس ناخن توجه کافی داشته باشید.

اگر پسوریازیس ناخن برای شما حس بدی ایجاد می‌کند و باعث خجالت شما می‌شود، ناخن‌ها را کمی کوتاه کنید و با زدن لاک حفره‌های موجود در آن را بپوشانید. توجه داشته باشید که هرگز از ناخن‌های مصنوعی استفاده نکنید، زیرا ناخن‌های مصنوعی به ناخن‌های اصلی خودتان آسیب بیشتری وارد می‌کنند.


کرم ناخن تراست برای سلامت ناخن‌های شما…

کرم ترمیم کننده ناخن

چگونه خطر ابتلا به پسوریازیس ناخن را کاهش دهیم؟

واقعیت این است که برای درمان این بیماری هیچ راهکار قطعی وجود ندارد. بهترین کار، مدیریت درمان پسوریازیس ناخن است تا بیماری شدت نگیرد و عوارض بیشتری را ایجاد نکند. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، مستعد ابتلا به بیماری‌های دیگری نیز هستند. مانند:

  • دیابت
  • حملات قلبی
  • کلسترول بالا
  • چاقی
  • سکته

نجات ناخن‌ها در مقابل بیماری‌ها

به طور کلی می‌توان گفت پسوریازیس ناخن یک بیماری خود ایمنی است که باعث تغییر رنگ، سوراخ شدن و تغییر در ساختار ناخن‌ها می‌شود. این بیماری مسری نیست و با مدیریت درمان، از تشدید آن جلوگیری می‌شود. توجه کافی به ناخن‌ها و رعایت بهداشت فردی موجب می‌شود تا تغییرات در ناخن را قبل از گسترش بیماری متوجه شویم.

همچنین برای مراقبت از ناخن‌ها می‌توان از برخی محصولات مراقبتی نیز استفاده کرد. این محصولات ناخن‌ا را تقویت کرده و باعث افزایش مقاومت ناخن‌ها در مقابل بیماری‌ها اینچنینی خواهند شد.  پیشنهاد ما به شما مراجعه به وبسایت لیاتیم برای بررسی محصول مراقبت از ناخن تراست است.

اینستاگرام لیاتیم
تلگرام لیاتیم
امتیاز دهید.

دیدگاهتان را بنویسید