دوران قاعدگی، دوره ماهانه خروج خون و بافت از دیواره رحم میباشد که معمولاً از دوره نوجوانی بین بانوان، آغاز شده و در دوران یائسگی به پایان میرسد. روندی که نه تنها یک فرآیند بیولوژیکی محسوب میشود، بلکه به عنوان یک دوره از زندگی، برای همه بانوان در سراسر جهان، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی به همراه دارد. بااینحال، بسیاری از دختران جوان و زنان، به خاطر عدم دسترسی به اطلاعات علمی و اقداماتی که بایستی تحت عنوان «بهداشت قاعدگی» در این دوره از زندگیشان انجام دهند، با پیامدهای بهداشتی ناخوشایندی روبرو میشوند.
عدم رعایت اصول بهداشت قاعدگی میتواند بر سلامت فیزیکی و ذهنی افراد، اثرگذاری بسیار جدی داشته باشد؛ بنابراین، آگاهی داشتن نسبت به چگونگی عملکرد بدن در دوران پریود، چرایی این وقوع این ماجرا و اینکه چه انتظاراتی باید داشت و چطور میتوان این دوران را مدیریت کرد، همگی از عناصری کلیدی هستند که برای گذار از این دوره، دانستنشان الزامی است.
ما در این مقاله از لیامگ میخواهیم به شما بگوییم که چه راهکارهای بهداشتی و مطمئنی پیش پای شما بانوان قرار دارد که میتوانید با رعایتشان بسیار راحتتر از گذشته این دوره ماهانه از زندگیتان را پشت سر بگذارید.
چرا بهداشت قاعدگی اهمیت دارد؟
به لحاظ آماری حدوداً ۵۲ درصد از جمعیت بانوان جهان در سن باروری قرار دارند؛ بیشترشان هم زنان و دخترانی هستند که ماهانه بین ۲ تا ۷ روز دوران پریودی را تجربه میکنند. برای همین است که مدیریت مطمئن و شایسته این دوره، الزامی است:
زنان و بانوانی که این شرایط را تجربه میکنند، بایستی در صورت دسترسی به آب، نوارهای بهداشتیشان را تعویض کنند؛ از آب تمیز برای شستشوی دستها و بدنشان استفاده کنند؛ و نوارهای بهداشتی یا تامپونهای استفادهشدهشان را در فضایی مناسب، دور بیندازند.
دوران پریود، بخشی از روند طبیعی فعالیت بدن بانوان محسوب میشود؛ اما متأسفانه در بیشتر نقاط جهان، تابو محسوب شده و به ندرت دربارهاش حرف میزنند. به همین دلیل، چالشهای عملی بهداشت قاعدگی به خاطر دیدگاههای فرهنگی اجتماعی، این پروسه ماهانه را برای زنان و دختران به امری دشوار و طاقتفرسا بدل میکند.
الف) یک معضل نادیدهگرفتهشده
معمولاً بیشتر دولتها، در برنامههای مربوط به پیشرفت و توسعه و مسائل اجتماعی فرهنگی، مسئله بهداشت قاعدگی مربوط به زنان و دختران را نادیده میگیرند. در خانوادهها نیز عموماً توجه کمی درخصوص مسئله دسترسی به پول موردنیاز برای مخارج دوران پریود وجود دارد. آن زمان هم که پای نابرابریهای جنسیتی وسط آید، تابوهای فرهنگی سد راه بانوان میشود؛ از همه مهمتر، مردان صحبت کردن از بهداشت قاعدگی را خیلی راحت نمیدانند و به ندرت از آن صحبت میکنند.
اینجاست که همه این عوامل دست به دست هم میدهند و در نهایت، به اقدامات و مراقبتهای مربوط به بهداشت قاعدگی و نیازهای بانوان در این دوران هیچ توجهی نمیشود.
ب) کمبود اطلاعات و آگاهی
دخترانی که برای اولین بار با نخستین نشانههای قاعدگی روبرو میشوند، اطلاعات زیادی نسبت به آن ندارد و مواجهه جالبی با این مسئله نخواهند داشت؛ چرا؟ چون مادرانشان یا حتی سایر بانوان از صحبت کردن درخصوص این مسئله سر باز میزنند.
مشکل آنجایی بدتر میشود که احتمالاً بانوان بالغ هم ممکن است خیلی نسبت به اتفاقات بیولوژیکی یا اقدامات بهداشت قاعدگی مناسب، آگاهی نداشته باشند؛ مسائل فرهنگی و مذهبی هم به گونه دیگری دستوپاگیر میشوند.
از میزان اطلاعات مردان و پسران هم که دیگر برایتان نگوییم؛ سطح دانش و درکشان نسبت به این مسائل، خیلی پایین است. اما در صورتیکه سطح آگاهیشان بالا رود، میتوانند در نقش حمایتگر برای همسران، دختران، مادران، دانشآموزان، کارمندان و همکارانشان ظاهر شوند.
پ) اثرگذاری بر محرومیتهای اجتماعی
در برخی کشورها، تابوهایی (رفتارها و عادات اجتماعی ممنوعه) وجود دارد که دوران قاعدگی را تحت تأثیر قرار میدهد: همچون دست نزدن به حیوانات و آب و غذایی که دیگران مینوشند و میخورند و گاهی محرومیت از شرکت در مراسمات مذهبی و امکانات بهداشتی در منزل را شامل میشود. در نتیجه، بانوان و دختران، اغلب به آن چیزهایی که بیشتر در این دوران نیاز دارند، دسترسی ندارند.
ت) اثرگذاری بر آموزش
در بسیاری از مدارس، کادر آموزش خیلی رعایت حال بانوان دبیر یا دانشآموز را نمیکنند؛ وضعیت نامناسب دردسترس بودن آب و مشکلات و مسائل بهداشتی مرتبط هم، بر آن دامن میزند. در واقع مدیریت دوران قاعدگی برای بانوان، بسیار دشوار میشود و میتواند به بروز لکههای خون و ایجاد استرس و احساس شرمندگی منجر گردد.
دبیران (و علیالخصوص مردان) خیلی نسبت به نیازهای دختران آگاه نیستند، و شاید در مواقع لازم به آنها اجازه خروج از کلاس را هم ندهند. برای همین، در دوران پریود شدید، دختران مجبور میشوند چند روزی را مرخصی بگیرند و روزهای مدرسه را از دست بدهند.
ث) اثرگذاری بر سلامت
با اینکه قاعدگی یک دوره طبیعی است که برای بانوان رخ میدهد، اگر به شکلی ایدهآل مدیریت نشود، میتواند برای سلامت افراد مشکلساز شود. تأثیرگذاری بهداشت قاعدگی به شکلی ضعیف، میتواند به طرق مختلفی بر سلامت زنان و دختران، همچون استرس، ترس، شرمندگی و محرومیتهای اجتماعی خودش را نشان دهد.
اقدامات بهداشتی دوران قاعدگی
در ادامه این مقاله، میخواهیم شما را با تعدادی از مهمترین اقداماتی که میتوانید در دوران پریود انجام دهید و بهداشت قاعدگی داشته باشید، برایتان آوردهایم:
۱. پد را برای مدت طولانی نگذارید که بماند.
زمانیکه در طول روز مشغول به انجام فعالیتی میشوید، روند قاعدگی معمولاً شدت پیدا میکند، بنابراین نوارهای بهداشتی، خون، عرق و چربی بیشتری به خود جذب میکنند. در این شرایط، زمینه نشست باکتریها روی آن فراهم میشود و به همین خاطر است که توصیه میشود، نگذارید بیش از ۴ ساعت در روز، نوار بهداشتی بماند.
بااینحال، در زمان خواب، سرعت عملکرد بدن پایین میآید، شدت خونریزی کاهش پیدا میکند و میتوانید در طول شب و زمان خواب، بگذارید تا صبح یک نوار بهداشتی سر جایش بماند.
یکی از شکلاتی که بسیاری از خانمها در دوران قاعدگی به آن دچار میشوند، بروز جوش روی صورت و بدنشان است. ما در مقاله زیر برای شما از رژیم غذایی مناسب جوش صورت صحبت کردیم. آن را از دست ندهید.
مناسبترین رژیم غذایی برای جوش صورت
اگر آرزو دارید روزی مقابل آینه بایستید و دیگر خبری از جوش و آکنه روی صورتتان نباشد، بهتر است به سراغ رژیم غذایی برای جوش صورت بروید.
۲. شستشوی مناسبی داشته باشید.
خون، محیطی مطلوب برای باکتریها ایجاد میکند؛ طوریکه در طول دوران قاعدگی، شستشوی دو بار در روز اندام تناسلی توصیه میشود. حتی بعد از اینکه نوارهای بهداشتی را از بدنتان جدا کردید، باز هم یک سری ارگانیزم زنده که نیاز به شستشو دارند، باقی میمانند. اما بهتر است واژن و محیط پیرامون آن را خیلی سفت و سخت، نشویید، چون این کار باعث برهم خوردن تعادل pH بدنتان شده و شما را در معرض عفونتهای تخمیری و واژینوز باکتریایی قرار میدهد.
۳. حواستان به دوره پریودتان باشد.
بههیچعنوان زمان دوران قاعدگیتان را از یاد نبرید. توجه به این مسئله، باعث میشود که شما مراقب سلامت کلی بدنتان باشید و از آن غافل نشوید.
۴. لباسهای راحت بپوشید.
در طول دوران قاعدگی، از پوشیدن لباسهای تنگ یا پارچههایی که اجازه تنفس به بدنتان نمیدهند، خودداری کنید، چون پوشیدنشان باعث افزایش سطح رطوبت و گرما میشود و این خود به ظهور باکتریها دامن میزند. حتماً زیرپیراهنیهای نخی و لباسهای گشاد بپوشید تا سرحال و خشک بمانید.
۵. از محصولات معطر استفاده نکنید.
واژن، یکی از ارگانهای بدن است که خودش را تمیز میکند. بنابراین، حفظ ماهیت گیاهگونه آن و استفاده مرتب از صابون یا محصولات بهداشتی ویژه برایش الزامی بوده تا سلامتش به خطر نیفتد. شما بایستی حتماً اندام تناسلیتان را با آب و بدون کمک صابون بشویید. دئودورانتها و اسپریهای بهداشتی زنانه میتوانند موجب تحریک بیماری ورم واژن شوند (علائم آن خارش، قرمزی و تخلیه سنگین و غیرعادی واژن است). در عوض، میتوانید از دستمالهای مرطوب مخصوص یا شستشوی اندام تناسلی با آب کمک بگیرید.
۶. دستمالهای بهداشتی استفادهشده را دور بیندازید.
دورریخت نامناسب دستمالهای استفادهشده در دوران قاعدگی، هم برای خودتان، هم برای اطرافیانتان، اشتباه بزرگی محسوب میشود. برای اینکه مطمئن باشید، بو و عفونتی که به همراه دارد، کسی را اذیت نمیکند، حتماً آن را خوب بپیچید و سپس دور بیندازید. تحت هیچ شرایطی آنها را در چاه دستشویی نیندازید، چون امکان گرفتگی لوله پیش خواهد آمد. همواره دستان خودتان را بعد از تعویض دستمالهای بهداشتی بشویید، تا از بروز عفونتهای ویروسیای همچون هپاتیت ب جلوگیری کنید.
۷. از یک تامپون (پنبه قاعدگی) بیش از ۴ ساعت استفاده نکنید.
نباید بیش از ۸ ساعت، یک تامپون درون بدنتان بماند. به طور ایدهآل، هر ۳ یا ۴ ساعت یک بار بهتر است که آن را تعویض کنید. خطر انجام ندادن این کار، سندروم شوک سمی، یک عفونت کشنده و نایاب است که در دستگاه گردش خون بدن رسوخ پیدا میکند. این سندروم بیشتر در زنانی اتفاق میافتد که از تامپونهای بسیار بسیار جذب استفاده میکنند.
۸. به یک روش بهداشت قاعدگی پایبند بمانید.
زنان معمولاً تمایل به استفاده از انواع دستمالها و تامپونهای بهداشتی دارند، یا از دو دستمال بهداشتی در طول خروج سنگین خون استفاده میکنند و آن را تکنیکی کارآمد میدانند. با اینکه این کار میتواند شما را خشک نگه دارد و نگذارد که روی لباسهایتان لکه بیفتد، میتواند باعث بروز عفونت هم بشود. ترکیب دو تکنیک، خون را جذب میکند، اما باعث میشود نیاز به تعویضشان را از یاد ببریم. بدون تغییر مرتب، خون جمعشده باعث دعوت از باکتریها و بروز عفونت میشود. بنابراین، توصیه میشود از یک دستمال بهداشتی یا تامپون استفاده کنید و آن را مرتباً عوض کنید تا بتوانید جلوی جریان خون سنگین را بگیرید.
به فکر سلامت خودتان باشید!
در این مقاله از لیامگ از اهمیت بهداشت قاعدگی برایتان گفتیم؛ که چطور این مسئله نادیده گرفته شده و کمبود اطلاعات و آگاهی از آن در سطح جامعه چطور توانسته بر آموزش، محرومیتهای اجتماعی و سلامت، اثرگذاری سؤ بگذارد. توصیههای ما برای شما در قالب اقداماتی که از آنها برایتان صحبت کردیم، به شما کمک میکنند تا سالم بمانید و بتوانید اصول بهداشت قاعدگی را برای تجربه یک زندگی بهتر و سالمتر رعایت کنید.
- اینجا درباره لیفت مژه، مزایا و معایب آن بیشتر بدانید! - ۱۷-۱۲-۱۴۰۱
- خودتان با کمترین امکانات خوشبوکننده خانه درست کنید! - ۲۸-۱۰-۱۴۰۱
- استفاده از راکوتان به چه قیمتی؟ - ۲۱-۱۰-۱۴۰۱
مقاله خوبی بود و امیدوارم شاهد فرهنگ سازی صحیح در امر بهداشت بانوان باشیم
سلام دوست عزیز ❤️
بله همینطوره 😘
ممنونیم که نظراتتون رو با ما به اشتراک میذارین. 💕