صفحه اصلی > مراقبت از پوست : لوازم آرایش ضد حساسیت؛ واقعیت؟ یا یک دروغ تبلیغاتی؟

لوازم آرایش ضد حساسیت؛ واقعیت؟ یا یک دروغ تبلیغاتی؟

لوازم آرایش ضد حساسیت

هیچ‌کدام از ما محصولات مراقبت از پوست یا لوازم آرایشی نمی‌خریم که باعث ایجاد حساسیت شود. اما گاهی اوقت، علی‌رغم تمام تلاش‌هایی که می‌کنیم، دقیقاً همین اتفاق رخ می‌دهد! بعضی از فروشندگان، محصولات را با عناوینی مثل ریمل ضد حساسیت یا رژ لب ضد حساسیت با قیمت نسبتاً بالاتری عرضه می‌کنند اما بعد از استفاده متوجه می‌شویم چه کلاه بزرگی بر سرمان گذاشته‌اند. آن‌ها با نشان دادن اصطلاح هایپوآلرژنیک (Hypoallergenic) روی بسته‌بندی محصولات، ادعا می‌کنند که لوازم آرایش ضد حساسیت را پیش روی شما قرار داده‌اند.

اما معنی Hypoallergenic چیست؟ آیا هر محصولی که هایپوآلرژنیک است، جزئی از لوازم آرایش ضد حساسیت محسوب می‌شود؟ با این مقاله از لیامگ آمده‌ایم تا درباره حقایق پشت این اصطلاح صحبت کنیم. با خواندن این مطلب، با مواد حساسیت‌زایی که در ساخت و تولید محصولات مراقبت پوستی و آرایشی به‌کار می‌رود، آشنا می‌شوید و یاد می‌گیرید که چگونه با آن‌ها مقابله کنید.

معنی Hypoallergenic (هایپوآلرژنیک) چیست؟

استانداردهای تعریف‌نشده زیادی در صنعت محصولات آرایشی وجود داد و ضدحساسیت بودن (Hypoallergenic)، فقط یکی از آن‌ها است. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از اصطلاح لوازم آرایش ضد حساسیت را تعریف یا تعیین نکرده است. بنابراین، می‌توانیم آن را یک ابزار برای بازاریابی و افزایش فروش ببینیم. در نهایت، تعریف لوازم آرایشی و مراقبتی ضد حساسیت در هر برند متفاوت است.

معمولاً بیشتر برندها از اصطلاح ضدحساسیت برای محصولاتی استفاده می‌کنند که مواد آلرژی‌زای «کمتری» را شامل می‌شوند. روی کلمه کمتر تأکید می‌کنیم زیرا آلرژن‌های (مواد حساسیت‌زا) زیادی شناخته‌ شده که هیچ قانون و نهاد جهانی آن‌ها را رسماً به عنوان مواد حساسیت‌زا لیست نکرده است. بنابراین، ممکن نیست که یک محصول ضدحساسیت در ۱۰۰ درصد از مصرف‌کنندگان خود، باعث ایجاد آلرژی نشود.

حساسیت چشم به لوازم آرایشی
حساسیت چشم به لوازم آرایشی

منظور از لوازم آرایش ضد حساسیت چیست؟

محصولات مراقبت پوستی ضد حساسیت و لوازم آرایش ضد حساسیت از موادی تشکیل شده‌اند که کمتر موجب آلرژی یا درماتیت تماسی می‌شوند. این محصولات معمولاً بدون رایحه و بر پایه مواد معدنی هستند. در ضمن، باکتری ندارند و به‌راحتی فاسد نمی‌شوند. به همین دلیل، خطری برای پوست ندارند و حساسیت بسیار کمتری ایجاد می‌کنند.

محصولات آرایشی معمولاً حاوی مواد معطر هستند که باعث واکنش آلرژیک در پوست‌های حساس می‌شوند. بعضی از علائم حساسیت به لوازم آرایشی عبارت است از قرمزی پوست، خارش، سوختن و پوسته‌پوسته شدن. اما لوازم آرایش ضد حساسیت این مواد را ندارند و یا مقدار آن‌ها بسیار کم است.

آیا لوازم آرایش ضد حساسیت ایمن هستند؟

متأسفانه، خیر! به‌هیچ‌وجه نمی‌توانیم مطمئن باشیم که لوازم آرایش ضد حساسیت و محصولات مراقبتی که در این دسته قرار دارند، موجب بروز واکنش آلرژیک نمی‌شوند. تعداد بسیار زیادی از عناصر و مواد شیمیایی وجود دارد که افراد به آن‌ها حساسیت دارند. به همین دلیل، غیرممکن است که هیچ‌کدام از میلیون‌ها مصرف‌کننده که شاید محصولات ضدحساسیت را بخرند، به یکی از مواد تشکیل‌دهنده آن‌ها حساسیت نشان ندهند. بهترین راه برای فرار از واکنش آلرژیک به لوازم آرایشی و مراقبتی این است که بدانید به کدام ماده حساسیت دارید. هنگام خرید نیز لیست مواد تشکیل‌دهنده را بررسی و از خرید محصولات حاوی آن ماده خودداری کنید.


همه‌چیز درباره حساسیت پوستی را در این مقاله بخوانید و آن را شکست دهید.

حساسیت پوستی

حساسیت پوستی و هر چیزی که باید درباره آن بدانید!

حساسیت پوستی می‌تواند ناشی از غذا، دارو و استفاده از محصولات مختلف آرایشی و بهداشتی باشد. چقدر برای مقابله با آن آماده هستید؟


رایج‌ترین مواد حساسیت زا در لوازم آرایشی و مراقبت پوستی

از آنجایی که آلرژن‌ها و مواد حساسیت زا شخصی هستند و بدن و پوست هرکس، واکنش متفاوتی به هر ماده نشان می‌دهد، نام بردن مواد حساسیت‌زا در لوازم آرایشی و مراقبت پوستی کار دشواری است. به حساسیت غذایی فکر کنید؛ شاید یک نفر به کره بادام‌زمینی حساسیت داشته باشد. اما به این معنی نیست که همه مردم باید از خوردن کره بادا‌زمینی پرهیز کنند. همین شرایط درمورد لوازم آرایشی و مراقبتی هم برقرار است.

حالا که صحبت از حساسیت غذایی به میان آمده، دانستن اینکه به کدام ماده غذایی، گیاهی یا سایر مواد طبیعی حساسیت دارید، اهمیت بالایی دارد. زمانی که بدانید به کدام ماده خوراکی آلرژی دارید، کارتان برای انتخاب لوازم آرایش ضد حساسیت بسیار راحت‌تر می‌شود.

با وجود این حقیقت که آلرژی بسیار شخصی است، بعضی مواد ممنوعه در فرمولاسیون محصول وجود دارد که هنگام خرید باید به وجود یا عدم وجود آن‌ها توجه کنید. عطر و رایحه (شامل روغن‌های ضروری) و مواد نگهدارنده جزء رایج‌ترین و متداول‌ترین مواد آلرژی‌‌‌زا هستند که پوست‌های حساس را به دردسر می‌اندازند. با این حال، متأسفانه هنوز مشخص نیست که کدام عطرها و نگهدارنده‌ها منشأ این مشکلات هستند و این حوزه نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

در بسیاری از موارد، شخص به هیچ یک از عطرها حساسیت ندارد اما یک ماده شیمیایی، شرایط پوست را بر هم می‌زند. اگر یک برند، آلرژن‌های به‌کاررفته در محصول را پشت کلمه عطر یا رایحه (fragrance) پنهان کند و نام دقیق آن‌ها را ننویسد، نمی‌توان تشخیص داد که کدام آلرژی عطری باعث حساسیت شده است. در چنین شرایطی، اگر می‌دانید که به یکی از مواد معطر حساسیت دارید، به‌طور کلی از مصرف آن محصول خودداری کنید. مواد نگهداره هم با همین نام در لیست مواد تشکیل‌دهنده ظاهر نمی‌شوند.

با تمام این تفاسیر، هرچیزی می‌تواند یک ماده حساسیت‌زا باشد. علاوه بر آن، هر لحظه ممکن است به مواد جدیدی آلرژی پیدا کنید. بنابراین، اگر سال‌ها از یک محصول استفاده کرده‌اید و هیچ علائم آلرژیکی نداشته‌اید، نمی‌تواند دلیل مناسبی باشد که هنگام جست‌وجوی عامل کهیر خود، آن را کنار بگذارید.

حساسیت به لوازم آرایش
حساسیت به لوازم آرایش

با این حال، چند ماده زیر در لوازم آرایشی و مراقبتی، بیشتر از سایرین باعث حساسیت شده‌اند و می‌شوند:

  • پارابن
  • پروپیلن گلیکول
  • ترکیب معطر (چه طبیعی و چه تصنعی)
  • بلسان پرو
  • کبالت
  • نیکل
  • میکا (که باعث اکلیلی شدن مواد آرایشی می‌شود)
  • فرمالدهید/فرمالدهید آزاد شده
  • آکریلات موجود در لاک ناخن
  • p-phenylenediamine (در رنگ مو/ مواد حناکاری)
  • کوکامیدوپروپیل بتائین
  • رنگ‌ها
  • نئومایسین/باکیت
  • روغن‌های ضروری

متداول‌ترین واکنش‌های آلرژیک کدامند؟

رایج‌ترین واکنش آلرژیک به محصولات آرایشی، درماتیت تماسی (CCD) است. زمانی است که اپیدرم پوست نسبت به یک ماده شیمیایی یا یک محصول آرایشی حساسیت مفرط داشته باشد، واکنش‌هایی مانند تحریک، سوزش، کهیر، بثورات پوستی یا برخی از واکنش‌های التهابی دیگر را نشان می‌دهد.

اگر به محصولات مراقبتی حساسیت داشته باشید، پوست ناحیه‌ای که از محصول استفاده کرده‌اید، دچار قرمزی، خارش و کهیر می‌شود. اما گاهی قسمت گسترده‌تری از پوست واکنش آلرژیک نشان می‌دهد. برای مثال، حساسیت به مواد کاشت ناخن ممکن است ابتدا با دانه‌های قرمز در اطراف دهان یا چشم بروز کند زیرا ما در طول روز بارها به این نواحی دست می‌زنیم. و چون پوست این مناطق نازک‌تر است، زودتر واکنش نشان می‌دهد. به همین ترتیب، حساسیت به رنگ مو، شامپو و اسانس‌های خوشبوکننده اغلب به شکل ورم و خارش پلک‌ها بروز می‌کند.

تست حساسیت به لوازم آرایشی و مراقبتی
تست حساسیت به لوازم آرایشی و مراقبتی

چگونه لوازم آرایش ضد حساسیت را تست کنیم؟

اگر مشکوک به آلرژی و حساسیت هستید، بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید تا تست برچسبی روی پوست شما انجام دهد. در این تست، واکنش پوست شما به هر آلرژن آزمایش می‌شود.

اگر امکان مراجعه به پزشک را ندارید، قبل از استفاده هر محصول بر روی کل صورت، بدن و کف سر، مقدار کمی از آن را روی قسمت داخلی مچ دست و یا روی چین آرنج استفاده کنید. بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت، آن نواحی را بررسی کنید و ببینید که آیا علائم آلرژی مثل برجستگی‌های ریز، سوزش مزمن و خارش دارید یا خیر. اگر این کار را با چندین محصول مختلف انجام دهید، متوجه می‌شوید که چه موادی باعث ایجاد حساسیت در شما می‌شوند.

برای مراقبت از پوست نازک و حساس خود در برابر حساسیت ناشی از محصولات آرایشی و مراقبتی، دو توصیه برای شما داریم: قبل از هر چیزی، به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا شناخت بهتری نسبت به پوست خود پیدا کنید و روتین پوستی مناسبی را برایتان ترتیب دهد. دوم، به مواد تشکیل‌دهنده محصولات آرایشی و مراقبتی توجه کنید تا بدانید چه موادی برای پوست شما مضرند و کدام یک، با پوست شما سازگارند.

همانطور که بالاتر گفتیم، پوست هرکس متفاوت از دیگری است و تنها با امتحان کردن محصولات مختلف می‌توانید لوازم آرایش ضد حساسیت خود را پیدا کنید.

اگر این مطلب برای شما مفید بود، آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

اینستاگرام لیاتیم
تلگرام لیاتیم
۳.۸/۵ - (۶ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید