صفحه اصلی > مراقبت از پوست : میلیا چیست؟ برای درمان میلیا چه باید کرد؟

میلیا چیست؟ برای درمان میلیا چه باید کرد؟

درمان میلیا

میلیا یا کیست میلیوم همان دانه‌ های ریز چربی روی پوست صورت است که شاید شما هم با آنها دست و پنجه نرم می‌کنید. این برآمدگی‌های ریز معمولاً روی بینی، گونه‌ها و اطراف چشم و به‌صورت چندتایی به‌وجود می‌آیند. اگرچه خطری برای سلامتی ندارد اما افراد زیادی به دنبال درمان میلیا هستند زیرا ظاهر پوست را از صافی و یکدستی درمی‌آورد.

حتما می‌پرسید که این برآمدگی‌های سفید چگونه ایجاد می‌شوند؟ اصلاً درمان میلیا امکان‌پذیر است؟ راهی برای جلوگیری از به‌وجود آمدن آن وجود دارد؟ با این مقاله از لیامگ آمده‌ایم تا به این سوالات شما پاسخ کاملی بدهیم.

میلیا چگونه ایجاد می‌شود؟

قبل از آنکه برای درمان میلیا اقدام کنید، بهتر است درباره چگونگی و چیستی آن چیزهایی را بدانید. این آگاهی باعث می‌شود که دیگر ترسی از کیست میلیوم نداشته باشید.

زمانی که کراتین زیر سطح پوست به دام می‌افتد، میلیا روی پوست ظاهر می‌شود. کراتین یک پروتئین قوی است که به‌طور طبیعی در ساختار سلول‌های پوست، مو و ناخن وجود دارد. میلیا ممکن است در پوست تمامی نژادها و در همه سنین ایجاد شود. اما در نوزادان شایع‌تر است و حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد نوزادان با میلیا متولد می‌شوند.

علائم میلیا

میلیا برجستگی‌های کوچک و گنبدی شکلی است که معمولاً به رنگ سفید یا زرد دیده می‌شود. آنها در اغلب موارد خارش یا دردی ندارند. اگر این دانه‌های ریز با علائم شدیدی مثل التهاب، درد یا بیرون‌ریزی همراه باشند، میلیا نیستند و احتمالاً آکنه‌اند. با این حال، ممکن است برای برخی افراد آزاردهنده باشند. ملحفه‌ها یا لباس‌های زبر گاهی باعث تحریک و قرمزشدن کیست‌ها می‌شوند و بیشتر شما را به فکر درمان آنها می‌اندازند.

کیست‌ها معمولاً روی صورت، لب‌ها، پلک‌ها و گونه‌ها به‌وجود می‌آیند. اما امکان دارد آنها را در سایر قسمت‌های بدن مانند اندام تناسلی نیز ببینید.

بعضی افراد میلیا را با شرایطی به نام مرواریدهای اپشتین اشتباه می‌گیرند. مرواریدهای اپشتین شامل به‌‎وجود آمدن کیست‌های سفید و زرد بی‌ضرر روی لثه و دهان نوزاد است. میلیا را همچنین اغلب به اشتباه “آکنه نوزادی” می‌نامند.

علت به‌وجود آمدن میلیا چیست؟

علت میلیا در نوزادان و بزرگسالان متفاوت است. به همین دلیل، آن را در هر یک به‌طور جداگانه بررسی می‌کنیم.

میلیا در نوزادان
میلیا در نوزادان

دلیل میلیا در نوزادان

علت اینکه چرا روی صورت بسیاری از نوزادان میلیا وجود دارد، هنوز مشخص نیست. گاهی اوقات آن را با آکنه نوزادی اشتباه می‌گیرند. آکنه نوزادی توسط هورمون‌های مادر تحریک می‌شود. برخلاف آکنه نوزادی، میلیا التهاب یا ورم ایجاد نمی‌کند. نوزادانی که میلیا دارند، معمولاً با آن متولد می‌شوند و به‌اصطلاح، مادرزادی است. اما آکنه نوزادی دو تا چهار هفته بعد از تولد پدیدار می‌شود.

علت میلیا در بزرگسالان و کودکان

در کودکان و بزرگسالان، میلیا در اثر یک آسیب پوستی به‌وجود می‌آید. موارد زیر از جمله این آسیب‌ها هستند.

  • ایجاد تاول به دلیل یک بیماری پوستی مثل بیماری پروانه‌ای (EB)، پمفیگوئید سیکاتریسیال، یا پورفیری پوستی تاردا (PCT)
  • ایجاد تاول در اثر تماس با گیاهان سمی همچون پیچک سمی
  • سوختگی
  • آسیب طولانی‌مدت آفتاب
  • استفاده بلند‌مدت از کرم‌های استروئیدی
  • استفاه از روش‌های بازسازی پوست مانند درم‌آبریژن یا لیزر

اگر پوست توانایی طبیعی خود را برای لایه‌برداری از دست بدهد، ممکن است میلیا ایجاد شود. پوست این توانایی را معمولاً بر اثر افزایش سن از دست می‌دهد.

انواع میلیا

انواع میلیا را براساس سنی که در آن کیست‌ها روی پوست ظاهر می‌شوند و یا دلیل به‌وجود آمدن آنها، دسته‌بندی می‌کنند.

میلیاهای اولیه مستقیماً از کراتین به‌دام‌افتاده در زیر پوست تشکیل می‌شوند. این کیست‌ها معمولاً در صورت نوزادان یا بزرگسالان دیده می‌شوند. ظاهر میلیاهای ثانویه شبیه به همان میلیای اولیه است اما زمانی اتفاق می‌افتد که یک عامل مانند جراحت، سوختگی یا تاول راه خروج مایعات لایه‌های زیرین به سطح پوست را می‌بندد.


امکان دارد میلیا را با خال گوشتی یا اسکین تگ اشتباه بگیرید. با خواندن این مقاله متوجه تفاوت‌های آنها خواهید شد.

انواع خال

چگونه از شر انواع خال راحت شویم؟

روش‌های برداشتن انواع خال اعم از گوشتی، معمولی،برجسته، سرطانی، تیره و روشن را در این مقاله از لیامگ توضیح داده‌ایم.


میلیای نوزادی

میلیای نوزادی در دسته میلیای اولیه قرار می‌گیرد. کیست‌ها معمولاً در صورت، کف سر و بالاتنه حدود ۴۰ درصد از نوزادان دیده می‌شوند. درمان میلیا در نوزادان اصلاً ضرورتی ندارد زیرا بعد از چند هفته به‌صورت خودبه‌خود از بین می‌رود.

میلیای اولیه در کودکان و بزرگسالان

کیست‌های این نوع در اطراف چشم، پیشانی و اندام تناسلی پدیدار می‌شوند و بعد از حدود چند هفته تا چند ماه از بین می‌روند.

میلیای جوانی

بیماری‌های خاصی که بر پوست اثر می‌گذارند می‌توانند باعث میلیای جوانی شوند. این بیماری‌ها شامل موارد زیر می‌شود.

  • سرطان سلول بازال (سندرم کارسینوم سلول بازال نوئید، NBCCS)
  • پاکیونیشیای مادرزادی (Pachyonychia congenital). نوعی اختلال که باعث ضخیم‌شدن ناخن یا شکل غیرطبیعی آن می‌شود.
  • سندرم گاردنر. این اختلال ژنتیکی نادر ممکن است در طول زمان منجر به سرطان روده بزرگ شود.
  • سندرم کریستول (Bazex-Dupre-Christol). این سندرم روی رشد مو و توانایی عرق‌کردن تأثیر می‌گذارد.

میلیا ان پلاک

این وضعیت معمولاً با اختلالات پوستی ژنتیکی یا خودایمنی مانند لوپوس دیسکوئید یا لیکن پلان همراه است. میلیا ان پلاک می‌تواند بر پلک‌ها، گوش‌ها، گونه‌ها یا فک تأثیر بگذارد.

کیست‌های این گونه می‌توانند چندین سانتی‌‌متر قطر داشته باشند. این بیماری عمدتاً در زنان میانسال دیده می‌شود، اما امکان دارد در بزرگسالان یا کودکان، فارغ از سن و جنسیت رخ دهد.

میلیای چندتایی التهابی

این نوع میلیا باعث بروز نواحی خارش‌دار در صورت، بالای بازوها و بالاتنه می‌شود. دوام کیست‌ها اغلب در یک بازه زمانی است که از چند هفته تا چند ماه می‌تواند متغیر باشد.

میلیای جراحتی یا تروماتیک

این کیست‌ها در جایی رخ می‌دهند که جراحتی به پوست وارد شده است. سوختگی‌های شدید و کهیر از جمله این آسیب‌های پوستی هستند. این نوع کیست امکان دارد تحریک شود. در این‌صورت، اطراف کیست قرمز و وسط آن سفید خواهد شد.

تخلیه میلیا
تخلیه میلیا

کیست‌های ناشی از داروها و محصولات پوستی

استفاده از کرم‌های استروئیدی می‌تواند در محلی که کرم استفاده می‌شود، میلیا را به وجود بیاورد. البته این عارضه جانبی نادر است.

بعضی ترکیبات در محصولات آرایشی و مراقبت پوستی می‌توانند موجب میلیا روی پوست بعضی افراد شوند. اگر پوست مستعد میلیا دارید، از مصرف محصولاتی که ترکیبات زیر را دارند، خودداری کنید.

  • پارافین مایع
  • پترولیوم مایع
  • روغن پارافین
  • روغن پترولیوم

این روغن‌های معدنی می‌توانند منجر به بروز کیست‌های میلیوم شوند. لانولین هم در تشکیل شدن میلیا مؤثر است.

برای درمان میلیا چگونه آن را تشخیص می‌دهند؟

پزشک ظاهر کیست‌ها و پوست را معاینه می‌کند تا نوع آن را تشخیص دهد. در موارد نادری، پزشک از ضایعات پوستی نمونه‌برداری می‌کند.

درمان میلیا چگونه است؟

نیازی به درمان میلیا در نوزادان نیست چرا که بعد از چند هفته بدون هیچ اقدامی از بین می‌روند. در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، بعد از چند ماه اثری از میلیا باقی نمی‌ماند. اگر کیست‌ها برایتان آزاردهنده هستند، با کمک روش‌های زیر می‌توانید آنها را حذف کنید.

  • درمان میلیا با سرمادرمانی. در این روش، نیتروژن مایع کیست‌ها را فریز می‌کند. سرمادرمانی بیشتر از روش‌های دیگر برای درمان میلیا استفاده می‌شود.
  • تخلیه میلیا. پزشک با استفاده از یک سوزن استریل‌شده، محتوای داخل کیست را تخلیه می‌کند.
  • درمان میلیا با رتینوئید موضعی. این کرم‌های حاوی ویتامین A به لایه‌برداری پوست در ناحیه میلیا کمک می‌کنند.
  • لایه‌بردارهای شیمیایی برای درمان میلیا. لایه‌بردارهای شیمیایی لایه اول پوست را حذف می‌کنند تا زائده‌ها از بین رفته و پوست جدید تشکیل شود.
  • لیزردرمانی. استفاده از تکنولوژی لیزر هم در درمان میلیا مؤثر است. یک لیزر کوچک روی آن ناحیه متمرکز می‌شود و کیست‌ها را از بین می‌برد.
  • درمان میلیا با حرارت. کیست‌ها با حرارت قوی تخریب می‌شوند.
  • کورتاژ میلیا. کیست‌ها با جراحی خراشیده و سوزانده می‌شوند.

پیشگیری از میلیا


پیشگیری از میلیا کار سختی نیست؛ کافیست کلیک کنید.

کرم ضد آفتاب بی رنگ و کنترل چربی

صورت خود را تمیز نگه دارید. آلودگی و تعریق باعث بسته‌شدن منافذ می‌شود. علاوه بر میلیا، این عوامل بر ایجاد آکنه و مشکلات پوستی اثر می‌گذارند. آرایش روزانه را در انتهای همان روز بشویید تا پوست فرصت لایه‌برداری طبیعی و براندازی سلول‌های مرده را داشته باشد.

بهترین درمان میلیا پیشگیری و جلوگیری از بروز آن است. البته نمی‌توان به‌طور قطعی از آن پیشگیری کرد. با این حال، مراقبت مناسب از پوست  تا حد زیادی می‌تواند از به وجود آمدن میلیا جلوگیری کند.

از ضدآفتاب و مرطوب‌کننده استفاده کنید. اگر به مدت طولانی در معرض پرتوهای خورشید باشید، احتمال بروز میلیا در سطح پوست بیشتر می‌شود. پوست آفتاب‌سوخته حالت چرمی به خود می‌گیرد و از بین رفتن سلول‌های مرده را دشوار می‌سازد.

استفاده از کرم ضدآفتاب و مرطوب‌کننده، پوست را نرم و انعطاف‌پذیر می‌کند؛ بنابراین چرخه جایگزینی پوست تازه به‌طور طبیعی رخ می‌دهد. حتی در فصل زمستان و محیط سربسته‌ای که برای ‌مدت طولانی در کنار پنجره هستید، کرم ضدآفتاب بزنید. پمادها و کرم‌های غلیظ نزنید. استفاده از لایه‌های ضخیم کرم منافذ پوست را می‌بندد و مانع از لایه‌برداری طبیعی پوست می‌شود.

درمان میلیا: ممکن اما غیرضروری

میلیا باعث مشکلات بلندمدتی نمی‌شود. در نوزادان، کیست‌ها در ظرف چند هفته ناپدید می‌شوند. اگرچه در بزرگسالان طول عمر بیشتری دارد اما هیچ خطری برای سلامتی ایجاد نمی‌کند. چنانچه دانه‌های ریز مزاحم در پوست شما یا فرزندتان بعد از چند ماه از بین نرفتند، می‌توانید از طریق روش‌هایی که بالاتر توضیح دادیم، برای تشخیص و درمان میلیا اقدام کنید.

با مراقبت‌های پوستی مناسب تا میزان زیادی می‌توان از بروز میلیا یا هر مشکل پوستی دیگر جلوگیری کرد. البته در نظر داشته باشید که محصولات مراقبت پوستی که ترکیبات مضری دارند، خود ممکن است دردسرساز شوند. پس، انتخاب محصول درست هم از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر پوست مستعد میلیا دارید و به فکر پیشگیری از آن هستید، با خیال راحت از میان محصولات موجود در فروشگاه لیاتیم انتخاب کنید. زیرا اکثر آنها بر پایه عصاره‌های گیاهی هستند و با ترکیبات مفید برای پوست فرموله شده‌اند.

اینستاگرام لیاتیم
تلگرام لیاتیم
۱/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید