بارداری، مسیر زیبایی است اما ممکن است در طول این مسیر چیزهایی شما را اذیت کند؛ مشکلاتی مثل لک صورت در بارداری یا ملاسما. ملاسما اغلب در زمان بارداری اتفاق میافتد و بسیار کلافه کننده و آزاردهنده است. با این حال، این عارضه در بیشتر خانمهای باردار رخ میدهد و نباید باعث نگرانی شما شود.
مدیریت کردن ملاسما یا لک صورت در بارداری کار سختی نیست.
دنبال راهش هستید؟ جای درستی آمدهاید. ما در این مقاله لیامگ روشهایی برای درمان آن به شما معرفی خواهیم کرد.
ملاسما یا لک صورت در بارداری چیست؟
ملاسما که با نام کلوسما نیز شناخته میشود، نوعی مشکل پوستی است که در طی آن لکها یا نقاط قهوهای روی پوست شکل میگیرد. اگرچه این شرایط بیشتر در زنان و به طور خاص در زنان با پوست تیره رخ میدهد، اما احتمال بروز آن در همه افراد وجود دارد. ملاسما به عنوان ماسک بارداری نیز شناخته میشود چرا که در طول بارداری روی پوست ایجاد میشود.
ملاسما معمولا روی ۳ نقطه از صورت دیده میشود:
- مرکز صورت: بینی، پیشانی و لبهای بالایی شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
- مالار: بر گونههای شما تاثیر میگذارد.
- فک پایین: چانه و خط فک شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
مطالعهای نشان میدهد در ۵۰ تا ۸۰ درصد خانم های باردار، لک بارداری در مرکز صورت رخ میدهد. لک و تغییر رنگ پوست ممکن است روی گردن و شانه هم رخ دهند. درحالی که این موارد به هیچ عنوان آسیبرسان نیستند اما باید بپذیریم زنان نسبت به ظاهر خودشان حساس هستند.
خب، این یعنی باید از هر لکی روی پوست خود بترسید؟ قطعا نه!
تفاوت ظریفی بین لک صورت در بارداری و هایپرپیگمنتیشن وجود دارد. در اینجا به تعریف و توضیح تفاوت این دو مورد می پردازیم.
تفاوت هایپرپیگمنتیشن و ملاسما چیست؟
بسیاری از شما ممکن است لک صورت در بارداری را با هایپرپیگمنتیشن اشتباه بگیرید.
هایپرپیگمنتیشن، اصطلاح گستردهای است و به هر مشکل پوستی که در آن تغییر رنگ پوستی یا لکهای تیره به سبب فاکتورهای متعدد، ایجاد شود، اطلاق میشود. برای مثال، اسکار ناشی از آکنه، جوش یا جوش چرکی و علامت آفتابسوختگی، اگزما یا پسوریازیس همگی جزء هایپرپیگمنتیشن به حساب میآیند. این یعنی هر تغییر رنگ پوستی را میتوان هایپرپیگمنتیشن نامید.
لک صورت در بارداری یا ملاسما کمی پیچیده است. درواقع، لک بارداری نوعی هایپرپیگمنتیشن است که در اصل بر اثر اشعههای فرابنفش و فاکتورهای هورمونی تحریک میشود. در مقایسه با هایپرپیگمنتیشن سنتی، ملاسما سختتر درمان میشود. قبل از درمان باید ببینیم که لک صورت در بارداری به چه دلایلی بروز میکند.
علت ایجاد لک صورت در بارداری چیست؟
دلیل اصلی ملاسما یا لک صورت در بارداری هنوز شناخته نشده است اما متخصصان معتقدند که قرار گرفتن در معرض اشعههای فرابنفش یکی از فاکتورهای اصلی ملاسما محسوب میشود. فاکتورهای متعدد دیگری نیز ممکن است باعث ایجاد ملاسما در طول بارداری شود. مثلا:
- قرصهای ضد بارداری
- هورمونتراپی
- نژاد
- داروهای ضدتشنج
- سابقه خانوادگی ملاسما
مطالعه دیگری با این حال، تقصیرها را به گردن هورمونها میاندازد که باعث ایجاد لک صورت در بارداری میشوند. ثابت شده که سطوح بالای هورمونهایی مثل پروژسترون، استروژن و ملانوکورتین، منجر به ایجاد لک صورت در بارداری میشوند. همچنین، زنانی که داروهای ضدبارداری خوراکی مصرف میکنند، مستعد ابتلا به این مشکل پوستی هستند. مطالعه دیگری نیز نشان میدهد که زنان مبتلا به کم کاری تیروئید نیز از این عارضه رنج میبرند.
این یعنی یکی از فاکتورها یا ترکیبی از این فاکتورها در کنار قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش، میتواند باعث ابتلا به ملاسما شود. این موضوع میتواند بعد از تولد فرزند، از بین رفته و درمان شود. در این صورت، تنها چند ماه برای درمان وقت نیاز است.
اگر متوجه هرگونه تغییر رنگ یا لک پوستی شدید، به سرعت با متخصص پوست خود مشورت کنید.
علائم ملاسما چیست؟
معمولا، متخصص پوست میتواند تشخیص دهد که به ملاسما مبتلا هستید یا نه. آن هم با یک معاینه ساده. با این حال، ممکن است در برخی شرایط لازم باشد آزمایشهایی بدهید تا همه چیز دقیق باشد.
هنگام تشخیص ملاسما، شاید پزشک آزمایش وود لمپ را روی شما اجرا کند. در این پروسه، نوع خاصی از نور نزدیک پوست شما گرفته میشود تا مشخص شود که آیا پوست شما قارچ یا باکتری دارد یا نه. این آزمایش همچنین نشان میدهد که چند لایه از پوست شما تحت تاثیر ملاسما است.
نحوه جلوگیری از لک صورت در بارداری چگونه است؟
هنگام درمان لک بارداری، به خاطر داشته باشید که نتایج ممکن است برای افراد مختلف، متفاوت باشد. برای برخی زنان، ملاسما ممکن است بدون نیاز به درمان خاصی از بین برود و برای برخی نیز به همین سادگیها درمان نشود.
متخصصان پوستی معمولا داروهای زیر را تجویز میکنند:
- هیدروکینون: این دارو به شکل گستردهای برای درمان ملاسما مورد استفاده قرار میگیرد. هیدروکینون به صورت ژل، مایع، کرم و لوسیون عرضه میشود. هنگام استفاده موضعی از آن، این دارو به محو شدن لکها کمک میکند. بیشتر کرمهای حاوی هیدروکینون را میتوان بدون نسخه تهیه کرد. اما برای برخی، شما نیاز به نسخه پزشک دارید. به طور کلی، کرمهای بدون نسخه حاوی مقدار کمتری هیدروکینون هستند. هرچیزی قویتر از آن، نیاز به نسخه پزشک دارد.
- ترتینوئین و کورتیکوستروئید: متخصصان اغلب ترتینوئین یا کورتیکوستروئید را به همراه دیگر داروها تجویز میکنند. این داروها صرفا برای اثر روشن ساختن پوست هستند که مفید واقع میشوند. اگر ملاسمای شدید داشته باشید، متخصصان پوست احتمالا کرمی به شما پیشنهاد میکنند که حاوی هیدروکینون، ترتینوئین و کورتیکوستروئید باشد.
- دیگر داروها: شاید پزشک کوجیک اسید یا آزلائیک اسید را برای روشن ساختن لک پوستی توصیه کند.
اگر دارو برای پوستتان اثربخش نباشد، دیگر روشهای درمانی برای این مشکل امتحان میشود که شامل موارد زیر است:
- لایهبرداری شیمیایی: در این پروسه، دکتر گلیکولیک اسید یا ماده شیمیایی ساینده مشابهی را روی ناحیه مبتلا به ملاسما میمالد. این کار منجر به سوختگی متوسط شیمیایی روی سطح پوست میشود. لایه سوخته سپس برداشته شده و زیر آن پوست تازه بدون لک قرار دارد. با این حال، اگر بافتهای هورمونی باعث لک صورت در بارداری شما شده باشند، لایهبرداری شیمیایی اثر نمیکند مگر این که تعادل هورمونی در بدن را کنترل نمایید.
- درم ابریژن و میکرودرم ابریژن: هردوی اینها پروسه درمانی هستند که دکتر از مواد ساینده برای از بین بردن سطح بالایی پوست استفاده میکند. آنها از دستگاهی برای لایهبرداری پوست و از بین بردن سلولهای مرده پوست استفاده میکنند و در همین مسیر پوست مبتلا به ملاسما از بین میرود. ممکن است درمان بیشتر از یک جلسه طول بکشد.
- درمان با لیزر: درمان با لیزر میتواند ترمیمی یا فرکشنال باشد و فقط ناحیه آسیب دیده را هدف قرار دهد. با این حال، این درمان بسیار گران است و امکان دارد برای از بین بردن لک صورت در بارداری لازم باشد تعداد جلسات زیادی مراجعه کنید.
اگر لک صورت شما زمینه هورمونی داشته باشد هیچ دارو یا پروسه درمانی اثربخش نخواهد بود. علاوه بر این، هیچ درمانی نمیتواند نتایج دائمی داشته باشد. پس، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که مسائل پیشگیرانه را در نظر بگیرید تا مبادا ملاسما برنگردد. زمانی که هورمونهای شما تحت کنترل شما نیستند پس درواقع نمیتوانید کاری برای جلوگیری از ابتلا به لک صورت در بارداری انجام دهید.
اما اگر باردار نیستید، میتوانید برخی نکات پیشگیرانه را برای جلوگیری از ابتلا به هایپرپیگمنتیشن در طول بارداری در نظر بگیرید:
- هر وقت بیرون میروید، کرم ضدآفتاب فراموش نشود. قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش، بزرگترین دشمن پوست شماست و از آنجایی که فاکتور اصلی و محرک ملاسما به شمار میرود، حتما از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. همیشه سراغ کرم ضدآفتابی بروید که SPF آن ۳۰ به بالا باشد.
- از چتر یا کلاه بزرگ استفاده کنید. به جز ضدآفتاب، گذاشتن کلاه بزرگ یا استفاده از چتر سپری برای شما در برابر خورشید و اشعه مضر آن میسازد. هروقت بیرون از خانه هستید، سعی کنید در سایه بمانید.
- استرس نداشته باشید. استرس وضع لک صورت در بارداری را بدتر میکند. پس حتی اگر متوجه نقاط و لکهایی روی پوست خود شدید، نترسید. آرام باشید و سعی کنید سراغ درمانهای خانگی بروید. برای کاهش استرس میتوانید مدیتیشن کنید، موسیقی گوش دهید یا دوش بگیرید.
- داروهای تجویز شده را به موقع مصرف کنید. از داروهای تجویز شده توسط پزشک خود به موقع و منظم استفاده کنید تا هرچه سریعتر از شر لک بارداری خلاص شوید.
لازم است حتما این نکات پیشگیرانه را در نظر بگیرید. اگرچه ممکن است لازم باشد برای ملاسما حتما با متخصص پوست خود مشورت کنید اما برخی درمانهای خانگی وجود دارند که میتوانید سراغ آنها نیز بروید. در ادامه، مفصل به آنها خواهیم پرداخت.
درمان خانگی هایپرپیگمنتیشن چیست؟
با همان موادغذایی که در خانه موجود است می توانید لک بارداری را درمان کنید. اما کدام موادغذایی و چگونه را در ادامه میخوانید.
لیمو
لیمو حاوی اسید سیتریک اسید که عامل سفیدکننده قوی پوست به حساب میآید و در عین حال لکهای تیره پوستی را از بین میبرد.
مواد لازم:
- ۲ قاشق غذاخوری آبلیموی تازه
- آب
- پنبه
چه کار باید کرد:
- آب لیمو را با آب ترکیب کنید.
- پنبه را داخل آن بگذارید و سپس روی نواحی آسیب دیده بمالید.
- بگذارید ۱۵ دقیقه بماند و سپس بشویید.
نکته: آب لیمو ممکن است باعث التهاب شود پس مقدار کمی از آن را استفاده کنید.
سیب زمینی برای درمان لک صورت در بارداری
سیب زمینی حاوی آزلائیک اسید است که به کاهش فعالیت تیروزیناز کمک میکند. این موضوع باعث کاهش لک صورت در بارداری میشود. آزلائیک اسید همچنین برای دیگر مشکلات پوستی نیز تجویز میشود. پس میتوانید از سیب زمینی برای درمان ملاسما و دیگر مشکلات لک پوستی استفاده کنید.
مواد لازم:
- ۱ عدد سیب زمینی خام
چه کار باید کرد؟
- سیب زمینی را رنده کرده و سپس آن را فشار دهید تا آبش گرفته شود.
- آب آن را روی نواحی آسیب بمالید و بگذارید بماند تا زمانی که خشک شود.
- سپس با آب ولرم بشویید.
- هر روز این کار را تکرار کنید.
زردچوبه
زردچوبه حاوی کورکومین است که سلولهای ملانوما را کاهش میدهد بنابراین لکههای تیره شما روشن میشوند. همچنین به کاهش فعالیت تیروزیناز نیز کمک میکند.
مواد لازم:
- ۱ قاشق چایخوری خمیر زردچوبه خام
- نصف قاشق چایخوری آب لیموی تازه
چه کار باید کرد:
- هر دو مواد اولیه را باهم ترکیب کنید و سپس خمیر به دست آمده را روی صورت خود بگذارید.
- بگذارید خشک شود و سپس بشویید.
- این کار را تا محو شدن لکها تکرار کنید.
آلوئهورا
آلوئهورا حاول آلوئین است که مادهای موثر در روشنکنندگی پوست به حساب میآید. همچنین به از بین بردن سلولهای مرده پوست و احیای آن کمک میکند.
مواد لازم:
- ۱ قاشق چایخوری ژل آلوئهورا
چه کار باید کرد:
- ژل آلوئهورا را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید (این کار را پیش از خواب انجام دهید)
- اجازه دهید شب تا صبح بماند و سپس روز بعد آن را بشویید.
- این کار را هر روز انجام دهید.
اگر مایل هستید درباره فواید آلوئهورا برای پوست بیشتر بدانید، این مقاله را برای خود شما آماده کردهایم.
فواید آلوئه ورا برای پوست؛ از تسکین آفتابسوختگی تا درمان لک
آلوئه ورا گیاهی پرمزیت است که عصاره آن از بطن برگ آلوئه ورا بهدست میآید. در این مقاله میخواهیم شما را با فواید آلوئه ورا برای پوست آشنا کنیم.
پوست پرتقال
مطالعهای ثابت کرده که پودر پوست پرتقال دارای خاصیت ضد فعالیت تیروزیناز بوده و میتواند به روشن ساختن پوست و از بین بردن لک کمک کند.
مواد لازم:
- ۱ قاشق غذاخوری پودر پوست پرتقال
- ۱ قاشق چایخوری شیر
- ۱ قاشق چایخوری عسل
چه کار باید کرد:
- همه مواد اولیه را باهم ترکیب کنید تا خمیری به دست بیاید.
- اگر خیلی غلیظ است به آن کمی آب اضافه کنید.
- سپس آن را روی لکهای خود به مدت ۲۰ دقیقه قرار دهید.
- صورت را به آرامی بشویید.
سویا
سویا حاوی فسفولیپید، ایزوفلاون و مهارکننده تریپسین سویا است که میتواند فعالیت تریپسین و ملانوژنز را مهار کند و احتمال هایپرپیگمنتیشن را کاهش دهد.
مواد لازم:
- ۱ قاشق غذاخوری شیر سویا
- ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو
- ۱ قاشق غذاخوری آب گوجه فرنگی
چه کار باید کرد:
- همه ترکیبات را داخل کاسهای باهم مخلوط کنید.
- بگذارید خمیر روی ناحیه آسیب دیده یا کل صورت شما بماند.
- به آرامی به مدت ۱۰ دقیقه آن را ماساژ دهید و سپس بگذارید خشک شود.
- حالا آن را بشویید.
شیرین بیان
شیرین بیان میتواند ملانین و فعالیت سایکلوکسیژناز را مهار کند؛ درنتیجه، در کاهش تولید رادیکالهای آزاد نقش دارد. همچنین حاوی گلابریدین است که جلوی لک صورت در بارداری ناشی از اشعه فرانبفش را میگیرد.
مواد لازم:
- ۱ قاشق غذاخوری پودر شیرین بیان
- ۱ قاشق چایخوری پودر چوب صندل قرمز
- ۱ قاشق چایخوری عسل
- ۱ قاشق غذاخوری گلاب
- ۱ قاشق چایخوری ماست
چه کار باید کرد:
- همه مواد اولیه را باهم ترکیب کنید تا خمیری به دست آید.
- خمیر را روی کل صورت خود یا صرفا ناحیه آسیب دیده قرار دهید. بگذارید خشک شود.
- سپس با آب بشویید.
انار
انار حاوی الاژیک اسید است که آنتیاکسیدانی برای مهار تولید ملانین و کاهش هایپرپیگمنتیشن به حساب میرود.
مواد لازم:
- ۲ قاشق غذاخوری آب انار
- ۱ قاشق غذاخوری خاک رس بنتونیت
چه کار باید کرد:
- هردوی این مواد اولیه را باهم ترکیب کنید.
- سپس روی ناحیه آسیب دیده خود قرار دهید. اجازه دهید ۲۰ دقیقه بماند.
- حالا صورت را بشویید.
کرنبری
کرنبریها حاوی آربوتین هستند که مشتق طبیعی هیدروکینون است. بنابراین، به شکل مفیدی در کاهش هایپرپیگمنتیشن مفید است. میتوانید از آن برای درمان ملاسما استفاده کنید.
مواد لازم:
- ۱ فنجان کرنبری
- ۱ قاشق غذاخوری دارچین
- ۱ قاشق چایخوری عسل
چه کار باید کرد:
- داخل مخلوط کن، همه مواد اولیه را باهم ترکیب کنید تا به شکل خمیری درآید.
- خمیر را میتوانید روی کل صورت یا ناحیه آسیب دیده قرار دهید.
- بگذارید خشک شود و سپس بشویید.
ماست
ماست حاوی آلفاهیدروکسی اسید بوده که به طور گستردهای برای لایهبرداری شیمیایی از آن استفاده میشود. همچنین حاوی اسید سیتریک و گلیکولیک اسید است که به کاهش هایپرپیگمنتیشن کمک میکند.
مواد لازم:
- ۱ قاشق غذاخوری ماست
- ۱ قاشق چایخوری عسل
- ۱ قاشق چایخوری جوی دو سر
چه کار باید کرد:
- همه مواد اولیه را باهم ترکیب کنید.
- ترکیب را روی کل صورت خود قرار دهید.
- بگذارید ۲۰ دقیقه بماند و سپس بشویید.
لک صورت در بارداری موقتی است، نگران نباشید!
ملاسما یا لک صورت در بارداری بسیار رایج است. نیاز نیست با ظاهر شدن آن روی صورت یا دیگر قسمتهای بدن خود، بترسید. درحالی که ممکن است به طور کامل نتوانید از شر ملاسما خلاص شوید و تضمینی برای جلوگیری از پدید آمدنش وجود ندارد، اما با در نظر گرفتن اقدامات پیشگیرانه و در عین حال اقدامات درمانی که گفتیم، میتوانید تا حد زیادی جلوی آن را بگیرید.
در این مطلب از لیامگ به بررسی لک صورت در بارداری، علت ایجاد آن، نشانهها و همچنین نحوه درمان این مشکل پرداختیم. محصولات مراقبت از پوست تراست، امکانی ساده برایتان فراهم خواهند ساخت که با استفاده از آن تا حد زیادی میتوانید جلوی این مشکلات را بگیرید.
برای تهیه این محصول، دو کار لازم است بکنید: یک، اعتماد به ما، دو مراجعه به فروشگاه اینترنتی لیاتیم.
به همین سادگی، با لک صورت در بارداری خداحافظی کنید!
- چموخم استفاده از هایلایتر صورت! - ۰۶-۱۲-۱۴۰۱
- لوازم آرایش ضد حساسیت؛ واقعیت؟ یا یک دروغ تبلیغاتی؟ - ۲۲-۱۱-۱۴۰۱
- دلیل و درمان ریزش مو بعد از کراتین تراپی - ۱۵-۱۱-۱۴۰۱