بدون اغراق باید بگوییم که گلیکولیک اسید میتواند زندگی بسیاری از افراد را تغییر دهد. کسانی که با رتینول لایهبرداری کردهاند و نتیجه نگرفتهاند. کسانی که سالها اسید سالیسیلیک و بنزوئیل پراکسید استفاده کردند و حتی کسانی که لایه لایه کانسیلر زدند تا جوشهای صورت خود را بپوشانند، بعد از این میتوانند با اعتماد به نفس کامل با پوستی بینقص و بدون و آرایش از خانه بیرون بروند.
گلیکولیک اسید آنقدر خواص دارد که اگر از آنها مطلع شوید دیگر هیچوقت آن را از زندگی خود حذف نمیکنید. مزیت اصلی اسید گلیکولیک این است که در درمان جوش بسیار تاثیرگذار است. این ماده همچنین میتواند با تیرگی و علائم پیری پوست مانند خطوط و چین و چروکها مقابله کند. این ماده استحقاق آن را دارد که بیشتر از اینها مورد توجه قرار بگیرد. بنابراین در این مقاله هرآنچه لازم است درباره آن بدانید را با هم مرور میکنیم. همچنین محصولاتی به شما معرفی میکنیم که حاوی اسید گلیکولیک هستند. پس با ما همراه باشید.
گلیکولیک اسید چیست؟
گلیکولیک اسید نوعی آلفا هیدروکسی اسید (یا AHA) است که از نیشکر به دست میآید. این اسید به اسیدهای دیگر میپیوندد و تاثیرش را میگذارد. این ماده به اسیدهایی مانند اسید لاکتیک که از شیر ترش به دست میآید، اسید تارتاریک که از انگور گرفته میشود و اسید سیتریک که حاصل مرکبات است میپیوندد.
اما این ماده منحصر به فرد است. از بین AHA ها، گلیکولیک دارای سادهترین ساختار و کوچکترین اندازه است. کنت هاو، پزشک متخصص پوست در یونیون درم در شهر نیویورک، میگوید: گلیکولیک اسید کمترین وزن مولکولی را دارد. وزن مولکولی کوچک به این معنی است که به راحتی میتواند به پوست شما نفوذ کند و فوقالعاده مؤثر باشد.
اسید گلیکولیک برای پوست شما چه فوایدی دارد؟
وقتی صحبت از مزایای اسید گلیکولیک میشود، لیست پیش روی ما طولانی است. اول از همه، اسید گلیکولیک یک لایه بردار است. این ماده با تاثیر بر لایه خارجی پوست به ریختن سلولهای مرده پوست و آشکار شدن لایههای جدیدتر و روشنتر زیر آن کمک میکند.
دکتر هاو میگوید: لایه بیرونی پوست پوشیده از سلولهای مرده است که به صورت یکپارچه به هم متصل شدهاند. گلیکولیک اسید میتواند لایههای سخت و خشنی که حاصل تجمع سلولهای مرده هستند را از پوست جدا کند.
علاوه بر این، از آنجایی که اسید گلیکولیک بسیار کوچک است، میتواند به عمق پوست نیز نفوذ کند. متخصصان بر این باورند که اسید گلیکولیک فیبروبلاستها را در درم (لایه میانی پوست) تحریک میکند تا مقادیر بیشتری کلاژن تولید کنند. همچنین با تحریک تولید کلاژن به پوست کمک میکند تا سفتتر شود و خطوط ریز و چین و چروک را به حداقل برساند. به این ترتیب، پوست شما صافتر و درخشانتر و یکدستتر به نظر میرسد.
چگونه از اسید گلیکولیک در روتین مراقبت از پوست خود استفاده کنیم؟
از هر لایه برداری که استفاده میکنید باید دقت داشته باشید که اگر پوست حساس یا مستعد تحریکی دارید، بهتر است از مقدار کم شروع کنید. برای این کار، به پیشنهاد متخصصان پوست، با شوینده شروع کنید. پوست میتواند به یک پاککننده گلیکولیک عادت کند اما برای دیگر استفاده از دیگر محصولات احتیاط کنید و از کم شروع کنید. بهعلاوه در کنار آن از ترکیبات آبرسان حاوی هیالورونیک اسید نیز کمک بگیرید.
درماتولوژیستها میگویند اگر حس میکنید که پوست شما به گلیکولیک اسید نیاز دارد از لایهبردار استفاده کنید. اما دقت داشته باشید که لایهبردارهای شیمیایی قوی باید توسط پزشک و در محیط مطب استفاده شوند. لایهبردارهای قوی اثرات بهتری دارند اما باید ۱ بار در ماه استفاده شوند نه بیشتر. اگر قرار است بیشتر از ۱ بار در ماه از پوست خود را لایهبرداری کنید، سراغ محصولات ملایمتر یا ماسکهای لایهبردار خانگی بروید.
آیا اسید گلیکولیک برای انواع پوست مفید است؟
استفاده از گلیکولیک اسید برای پوستهای معمولی، مختلط و چرب مناسب است. اما افرادی که پوست خشک و حساسی دارند بهتر است که از لایهبردارها استفاده نکنند. زیرا نه تنها نتیجه خوبی نمیگیرند بلکه پوست آنها تحریک و دچار التهاب میشود.
یک عامل فصلی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. در زمستان، زمانی که عملکرد حفاظتی پوست شما ممکن است به خطر بیفتد آن را لایه برداری نکنید. زیرا ممکن است پوست خشک شود و ترک بخورد. در تابستان نیز باید در لایهبرداری پوست خود دقت کنید. قرار گرفتن در معرض نور خورشید پوست را تحریک و حساس میکند. یک توصیه کلی اینکه در همهی فصول سال از ضدآفتاب استفاده کنید تا از آسیبهای پوستی جلوگیری کنید. به خصوص زمانی که از لایهبردارها استفاده کردهاید حتما از محصولات SPFدار استفاده کنید.
آیا میتوان از اسید گلیکولیک همراه با رتینول استفاده کرد؟
ممکن است برای شما سوال باشد که آیا میتوانید گلیکولیک را با سایر مواد مراقبت از پوست مانند اسید هیالورونیک و رتینول مخلوط کنید؟ و پاسخ کوتاه بله است. با این حال، اگرچه اسید گلیکولیک میتواند همراه با سایر اسیدهای مراقبت از پوست ملایم مانند سالیسیلیک مفید باشد، بهتر است از ترکیب آن با مواد لایه بردار سختتر خودداری شود. این بدان معناست که هر لایهبردار خانگی مثل اسکراب را نمیتوان با آن ترکیب کرد.
مثلا اگر پوست شما بعد از چند هفته استفاده از رتینول تازه به آن عادت کرده، اضافه کردن گلیکولیک اسید به آن فکر خوبی نیست. به طور کلی محصولاتی که رتینول دارند، چرخش سلولی پوست را تسریع میدهند و در نتیجه مثل لایهبردار عمل میکنند. با نازک شدن لایه بیرونی پوست، نفوذ گلیکولیک اسید به درون آن بیشتر میشود و پوست را تحریک میکند.
برای جلوگیری از چنین اتفاقی باید از لایهبردارها و محصولات AHA ملایم استفاده کنید. همچنین استفاده از محصولات آبرسان و حاوی هیالورونیک اسید را فراموش نکنید.
در مقاله زیر با رتینول و عوارض آن بیشتر آشنا شوید.
عوارض رتینول برای پوست؛ آیا رتینول عوارض دارد؟
خیلیها درباره رتینول و استفاده از آن برای پوست بد میگویند. اما آیا عوارض رتینول برای پوست، واقعی است؟ اینجا قرار است باهم به جواب این سؤال برسیم.
آیا اسید گلیکولیک برای درمان آکنه خوب است؟
پاسخ متخصصان پوست به این سوال مثبت است. اسید گلیکولیک یک انتخاب عالی برای پوستهای مستعد آکنه است. این ماده سلولهای مرده پوست را جدا و منافذ پوست را کاملا تمیز میکند. همچنین پوست را از هر گونه تجمع چربی پاک میکند. استفاده از گلیکولیک اسید نه تنها برای پیشگیری از انواع آکنه مانند جوشهای سرسیاه و سر سفید مناسب است بلکه آنها را درمان هم میکند.
با این حال، اگر پوست شما خشک است، حساسیت یا آکنه کیستیک دارید، با احتیاط از این ماده استفاده کنید. پیشنهاد پزشکان این است که اگر پوست شما به صورت خفیف تا متوسط آکنه دارد، میتوانید از گلیکولیک اسید استفاده کنید. فقط دقت داشته باشید باید در مناطق حساس پوست از این ماده استفاده نکنید.
اگر روزاسه یا آکنه کیستیک دردناک دارید، استفاده از این ماده توصیه نمیشود. در اینگونه موارد بهتر است با یک متخصص پوست یا یک متخصص زیبایی با تجربه مشورت کنید. اگر آکنه متوسط تا پیشرفته دارید یا به دنبال کاهش هایپرپیگمانتاسیون و جای زخم هستید، توصیه میشود محصولی با ۱۰ درصد اسید گلیکولیک انتخاب کنید.
محصولات لایهبردار تراست با ۱۰% AHA
پوست ما همواره خودش را بازسازی میکند و سلولهای پوستی جدید، جایگزین سلولهای پیر، مرده، افتاده یا پوستهپوسته شده میشوند. هر دقیقه از هر روز حدوداً بین ۳۰ تا ۴۰ هزار سلول پوستی مرده از بدنمان جدا میشود. زمانیکه پوستمان به عارضههایی همچون پیری و خشکی دچار میشود، خبر میدهد که دیگر سلولهای مرده پوستمان حاضر نیستند از جای خود به راحتی کنده شوند؛ وقتی هم که این سلولها روی هم تلنبار میشوند، ظاهری کدر و زبر به خود میگیرند و با پر کردن منافذ پوستی، شما را به جوش و آکنه دچار میکنند.
اینجاست که پای یک معجزهگر به میدان باز میشود، کرم لایهبردار تراست حاوی ۱۰ درصد آلفا هیدروکسی اسید که از اسیدهای طبیعی (اسیدهای میوه) است. این محصول با لایهبرداری سلولهای پیر و فرسوده، قدرت بازسازی پوست را به آن بازمیگرداند تا علاوه بر کم شدن میزان چینوچروکهای سطحی، پوستی یکدست، شفاف، جوان و روشن پیدا کنید.
علاوه بر این، وقتی سن بالا میرود، میزان تغییر و تحولات پوست کاهش پیدا میکند و سلولهای مرده پوست روی هم انباشته میشوند؛ بهطوریکه در پوستتان ظاهری کدر و تیره ایجاد میشود. این وضعیت برای هیچکس خوشایند نیست؛ در این زمان، یکی از بهترین راهکارهای پیش روی شما لایهبرداری است تا از دست لایههای مرده و فرسوده پوستتان راحت شوید. برای این کار باید به سراغ استفاده از یکی محصولات منحصربهفرد در بین محصولات آرایشی بهداشتی بروید، پن لایهبردار آلفاتراست.
در این پن لایهبردار، به میزان ۱۰ درصد آلفا هیدروکسی اسیدهای طبیعی (اسیدهای میوه) همچون گلایکولیک اسید و لاکتیک اسید وجود دارد. این محصول ضمن لایهبرداری و پاکسازی عمیق پوست، سطح زبری و زمختی پوست را کاهش میدهد و این کار بر زیبایی و جوانی آن میفزاید. با مصرف این پن، رطوبت سطحی پوست شما حفظ شده و پوستی نرم، لطیف و شفاف پیدا میکنید.
آیا اسید گلیکولیک عوارض جانبی دارد؟
از آنجایی که این اسید قوی است، در معرض خطر تحریک یا سوختگی پوست قرار میگیرید. البته یک متخصص پوست بر این باور است که استفاده از گلیکولیک اسید بیخطر است؛ حتی افراد باردار هم میتوانند از این ماده استفاده کنند و پوست خود را لایهبرداری کنند.
یکی از مزایای اسید گلیکولیک این است که بلافاصله پس از تماس با آب خنثی میشود. در صورت احساس سوزن سوزن شدن، نه تنها میتوانید آن را بشویید، بلکه حتی اگر عمیقاً در پوست شما نفوذ کند، در نهایت به آب درم می رسد. در آنجا خنثی می شود و بیشتر از این پیش نمیرود.
حرف آخر
مزایای گلیکولیک اسید بیشتر از معایب آن است. اگر از این ماده روی پوست خشک و حساس و بعضی آکنهها استفاده نشود، آسیبی به پوست نمیرساند. به طور کلی باید از این ماده درست و به جا استفاده کنید تا از مزایای آن بهرهمند شوید و پوستی شفاف و بیعیب و نقص داشته باشید.
- با انواع شامپوهای سر تراست آشنا شویم - ۳۰-۰۵-۱۴۰۱
- آیا بیماری پیسی قابل درمان است؟ - ۱۰-۰۵-۱۴۰۱
- چگونه میتوان کک و مک را از بین برد؟ - ۲۷-۰۴-۱۴۰۱