صفحه اصلی > مد و زندگی : بیماری التهاب لثه چیست؟

بیماری التهاب لثه چیست؟

بیماری التهاب لثه

ژنژیویت اولین مرحله بیماری لثه (بیماری پریودنتال) است. این بیماری زمانی ایجاد می‌شود که پلاک، جرم و باکتری روی دندان‌ها ایجاد شده و باعث قرمزی، متورم شدن و خونریزی لثه‌ها می‌شود. افراد می‌توانند به راحتی و به خصوص با کمک دندانپزشک، التهاب لثه را مدیریت کنند. اما در صورت عدم درمان، ژنژیویت می‌تواند به پریودنتیت که نوع شدیدتر بیماری لثه که شامل از دست دادن استخوان در فک است، منجر شود.

فهرست مطالب

چه افرادی دچار التهاب لثه می شوند؟

بیماری لثه بیشتر در موارد زیر رخ می‌دهد:

  • مردان و افرادی که در بدو تولد مرد متولد شده‌اند (AMAB)، اگرچه محققان مطمئن نیستند که چرا، اما این مورد می‌تواند به هورمون‌ها یا احتمال ابتلای مردان به بیماری‌های مرتبط باشد.
  • افرادی که در شرایط خاص و فقر زندگی می‌کنند و نیز افرادی که سطح تحصیلات کمتری دارند. این عوامل با خبر ابتلا به برخی بیماری‌های دیگر نیز مرتبط هستند.
  • افرادی که سیگار می‌کشند؛ زیرا سیگار توانایی بدن را برای مبارزه با عفونت کم می‌کند.

میزان شیوع التهاب لثه چقدر است؟

التهاب لثه بسیار شایع بوده و تقریبا نیمی از بزرگسالان بالای ۳۰ سال به نوعی به بیماری لثه مبتلا می‌شوند.

علائم و نشانه های التهاب لثه کدامند؟

علائم ژنژیویت همیشه در مراحل اولیه آشکار نیست؛ بنابراین ممکن است فردی به این بیماری مبتلا باشد و از آن مطلع نباشد. از آنجایی که این وضعیت در طول زمان بدتر می‌شود، ممکن است به این موارد مبتلا شوید:

  • بوی بد دهان که حتی پس از مسواک زدن از بین نمی‌رود؛
  • لثه‌هایی که به راحتی خونریزی می‌کنند، به خصوص هنگام مسواک زدن؛
  • لثه‌های قرمز و متورم؛
  • حساسیت به غذاهای سرد یا گرم؛
  • حساسیت یا درد هنگام جویدن غذا.
علائم التهاب لثه
علائم التهاب لثه

چه چیزی باعث التهاب لثه می شود؟

ژنژیویت پاسخ التهابی شما به پلاک و جرم دندان است. زمانی که پلاک برای مدت طولانی روی دندان‌های باقی بماند، لثه‌ها تحریک، قرمز و متورم می‌شوند.

افراد ممکن است در شرایط زیر با خطر بیشتری برای ابتلا به ژنژیویت مواجه شوند:

  • در صورتی که باردار باشید یا تغییرات هورمونی درون بدن شما اتفاق افتاده است؛
  • اگر از دندان‌ها به خوبی مراقبت نکنید یا دندان‌هایتان کج و نامرتب هستند و تمیز کردن آن‌ها سخت باشد؛
  • در صورتی که مبتلا به دیابت هسیتد؛
  • سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری لثه داشته باشید؛
  • سیگار بکشید یا هرگونه تنباکو مصرف کنید.

همچنین، برخی از داروهای بدون نسخه نیز می‌توانند جریان بزاق در دهان را کاهش دهند و در نتیجه خشکی دهان ایجاد کنند. بزاق به تمیز نگه داشتن دهان شما کمک می‌کند، بنابراین این تغییر ممکن است التهاب لثه را تشدید کند. نمونه هایی از این گونه داروها عبارتند از:

  • داروهایی برای درمان صرع؛
  • برخی از داروهای مرتبط با درمان‌های سرطان؛
  • مسدود کننده‌های کانال کلسیم برای فشار خون؛
  • داروهای ضد بارداری خوراکی.

آیا التهاب لثه مسری است؟

باکتری‌هایی که باعث التهاب می‌شوند از فردی به فرد دیگر قابل انتقال هستند. بنابراین، حتی اگر متخصصان موافق باشند که التهاب لثه به خودی خود مسری نیست، افرادی که به این بیماری مبتلا هستند می‌توانند باکتری‌ها را از طریق تماس بزاق به بزاق گسترش دهند.

پس می‌توان گفت به احتمال زیاد در اثر بوسیدن یا مصرف ظروف مشترک به ورم لثه مبتلا نمی‌شوید. اما اما اگر تماس بزاق به بزاق با فردی که التهاب دارد دارید، احتمال اینکه به این بیماری مبتلا شوید بیشتر است. این امر به ویژه در مواردی که بهداشت دهان و دندان نامناسب باشد یا فرد شرایطی داشته باشد که او را مستعد ابتلا به بیماری‌هایی مانند HIV/AIDS یا سرطان خون می‌کند، بیشتر صادق است.

ژنژیویت چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اگر علائم التهاب لثه را دارید، باید برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک نیز دهان را برای تشخیص هر یک از موارد زیر بررسی خواهد کرد:

  • خونریزی؛
  • علائم عفونت مانند قرمزی و تورم؛
  • لق شدن دندان‌ها؛
  • تخریب و جدایی لثه از دندان.

اگر دندانپزشک مشکوک به بیماری لثه در مراجعه کننده شود، تصویربرداری به کمک اشعه ایکس دندان نشان می‌دهد که آیا این بیماری روی استخوان فک تأثیر گذاشته است یا خیر. دندانپزشک همچنین ممکن است بیمار را به یک پریودنتیست (متخصص بیماری‌های لثه) ارجاع دهد.

انواع ورم لثه
انواع ورم لث

چگونه می‌توان التهاب لثه را درمان کرد؟

هدف از درمان التهاب لثه کنترل عفونت و کمک به حفظ سلامت دندان‌ها و داشتن لثه‌هایی سالم است. دندانپزشک یا پریودنتیست دندان‌ها را به طور کامل تمیز می‌کند تا باکتری‌های مضر و پلاک را از سطح دندان از بین ببرد.

علاوه بر این درمان‌های اضافی ژنژیویت نیز انجام خواهد شد. از جمله:

۱) انواع روش درمان بیماری التهاب لثه | جرم گیری و روت پلنینگ

این روش شبیه به تمیز کردن روتین دندان است، با این تفاوت که تمیزکاری را تا عمق دندان انجام می‌دهد. جرم گیری جرم و باکتری را از بین می‌برد. پلانینگ سطوح ریشه دندان شما را صاف کرده و از چسبیدن باکتری‌ها به دندان جلوگیری می‌کند.

۲) انواع روش درمان بیماری التهاب لثه | بهبود بهداشت دهان و دندان

تمیز کردن خوب و صحیح دندان معمولاً التهاب را از بین می‌برد. تمامی افراد باید یاد بگیرند که چگونه دندان‌ها را به درستی تمیز کنند و به موقع برای انجام معاینات دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه کنند.

۳) انواع روش درمان بیماری التهاب لثه | مصرف دهانشویه ضد میکروب

شستشو با دهانشویه آنتی باکتریال می‌تواند به از بین بردن باکتری‌های عامل بیماری کمک زیادی کند.


خصوصیات انواع دهانشویه را می‌دانید؟ در این مقاله شما را برای خرید بهترین دهانشویه راهنمایی می‌کنیم:

خصوصیات انواع دهانشویه

خصوصیات انواع دهانشویه

دهانشویه نوعی تمیزکننده دهان و دندان است که همراه با مسواک و نخ دندان استفاده می‌شود. این مقاله برای آشنایی با خصوصیات انواع دهانشویه است.


۴) انواع روش درمان بیماری التهاب لثه | ترمیم پر شدگی‌ها و روکش‌های دندانی

دندانپزشک ممکن است روکش‌ها، پرکردگی‌ها یا بریج‌هایی را که بیرون زده یا مناسب و مقاوم نیستند، ترمیم یا جایگزین کند.

پیشگیری از التهاب لثه

برای پیشگیری از ابتلا به التهاب لثه باید موارد زیر را رعایت کرد:

۱) روش‌های پیشگیری از التهاب لثه | مرتب مسواک بزنید.

ممکن است مسواک زدن مرتب دندان‌ها برای جلوگیری از ایجاد بیماری لثه مهم به نظر نرسد، اما در واقع، مسواک زدن اغلب تضمینی برای احتمال ایجاد ورم لثه ندارد. هنگامی که فرد روی دندان‌ها و در امتداد خطوط لثه را مسواک می‌زند، پلاک حاصل از باکتری‌ها را پاک خواهد کرد. پلاک به طور مستقیم با این مشکل التهابی مرتبط است، بنابراین با مسواک زدن آن از ایجاد التهاب در امتداد لثه جلوگیری می‌شود.

۲) روش‌های پیشگیری از التهاب لثه | روزانه نخ دندان بکشید.

برخی از افراد نخ دندان کشیدن روزانه را فراموش کرده یا از انجام آن صرف نظر می‌کنند. این افراد متوجه نمی‌شوند که نخ دندان کشیدن برای حفظ سلامت دندان‌ها و لثه‌ها بسیار مهم است. زمانی که فرد هر روز از نخ دندان استفاده می‌کند، به لثه‌ها اجازه می‌دهد در شرایط مناسب باقی بمانند. نخ دندان کشیدن به از بین بردن ذرات باقیمانده غذا که ممکن است باعث تشکیل پلاک شود کمک می‌کند. حذف ذرات غذا باعث می‌شود که باکتری‌ها شروع به رشد نکنند، بنابراین از ایجاد التهاب لثه نیز جلوگیری می‌کند.

۳) روش‌های پیشگیری از التهاب لثه | از دهانشویه استفاده کنید.

استفاده از دهانشویه فواید زیادی برای کل دهان از جمله لثه به همراه خواهد داشت. شستشو دهان و دندان با دهانشویه امکان تمیز کردن تمام نواحی دهان که مسواک ممکن است نتواند به آن‌ها برسد را می‌دهد. دهانشویه حاوی مواد پاک کننده‌ای است که از لثه‌ها و دندان‌ها در برابر باکتری‌ها محافظت کرده و در نتیجه از ایجاد التهاب لثه نیز جلوگیری می‌کند.


برای مراقبت از لثه‌های خود، دهانشویه‌های لایف‌گارد را انتخاب کنید


۴) روش‌های پیشگیری از التهاب لثه | به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.

ویزیت به موقع توسط دندانپزشک در پیشگیری از التهاب لثه موضوعی بسیار مهم است. بسیاری از افراد ممکن است نتوانند تشخیص دهند که به ژنژیویت مبتلا هستند یا لازم است که شروع به پیشگیری کنند؛ به همین دلیل مراجعه منظم به دندانپزشک (حداقل دو بار در سال) به آن‌ها این امکان را می‌دهد که علائم التهاب لثه را به صورت دقیق‌تر بررسی کنند. همپنین اقدامات لازم را برای جلوگیری از بدتر شدن بیشتر آن انجام دهند.

اگر التهاب درمان نشود می تواند برای بسیاری از افراد یک مشکل جدی شود. این موضوع مهم است که بدانیم یک فرد با چه روش‌هایی می تواند از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند.

سریع ترین راه برای درمان التهاب لثه چیست؟

سریع ترین راه برای خلاص شدن از مشکل التهاب لثه مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن دندان‌ها و تصمیم به بهبود عادات بهداشت دهان و دندان در خانه بین ویزیت‌هایتان است.

چه سوالاتی باید از دندانپزشک بپرسید؟

سوالات زیر را از دندانپزشک خود بپرسید:

  • چگونه دندان‌هایم را مسواک بزنم؟
  • چند بار در روز باید مسواک بزنم؟
  • هنگام مسواک زدن لکه‌های دندان از بین خواهند رفت؟
  • آیا مسواک، خمیر دندان، دهانشویه یا نخ دندان خاصی را توصیه می‌کنید؟
  • چه زمانی باید برای نوبت دیگر خود مراجعه کنم؟
علت ورم لثه پشت دندان را از دندانپزشک خود بپرسید
علت ورم لثه پشت دندان را از دندانپزشک خود بپرسید

آیا التهاب لثه یک مشکل جدی است؟

دهان همه پر از باکتری است. رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان می‌تواند باکتری‌ها را از ایجاد ژنژیویت که مرحله اول بیماری لثه است، متوقف کند. اگر ژنژیویت را زود تشخیص دهید و درمان کنید، می توانید از آسیب دائمی به دندان ها و لثه های خود جلوگیری کنید. به طور مرتب برای تمیز کردن و معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید، نه فقط زمانی که دندان درد یا سایر مشکلات دندانی دارید.

خبر خوب این است که درمان زودهنگام می‌تواند از این التهاب جلوگیری کند اما در صورت عدم درمان، ژنژیویت می‌تواند به بیماری پیشرفته لثه تبدیل شود. تشخیص و درمان زودهنگام این مشکل می‌تواند در آینده باعث صرفه جویی زیادی در زمان وهزینه شما شود.

در قسمت بهداشت دهان و دندان وبسایت لیاتیم می‌توانید محصولات مراقبتی دهان و دندان ما را مشاهده کنید.

اینستاگرام لیاتیم
تلگرام لیاتیم
امتیاز دهید.

دیدگاه کاربران (2 دیدگاه)

    1. سلام ❤️
      مرسی از لطفتون
      خیلی خوشحالم که مطالب براتون مفید بوده
      خوشحال میشم عناوین و موضوعاتی که مورد نیازتون هست رو کامنت کنید تا مقالاتی متناسب با نیازتون تهیه و منتشر بشه. 💗

دیدگاهتان را بنویسید