در این مقاله قصد داریم شما را با نکات مهمی در رابطه با پوسته شدن اطراف ناخن آشنا کنیم. بحث مراقبت از پوست اطراف ناخن اخیراً تبدیل به یکی از جنبههای زیبایی ظاهری در افراد شده است و تأثیر زیادی در ظاهر شما میگذارد. آیا تا به حال متوجه پوسته شدن دور ناخنهایتان شدهاید؟ اگرچه این یک مشکل بسیار رایج است که معمولاً به دلیل تغییرات آبوهوایی و تغییر فصلها رخ میدهد؛ اما میتواند دلایل دیگری مانند محرکهای محیطی، آلرژیها، برخی بیماریهای پوستی و… را نیز شامل شود.
از این رو باید اطلاعات دقیق و کاملی در مورد پوسته شدن اطراف ناخن و دلایل آن داشته باشید. در این مقاله دلایل مختلف پوسته شدن اطراف ناخن و نوک انگشتان، نحوه درمان این عارضه و سایر اقدامات پیشگیرانه را بهتفصیل مورد بحث قرار دادهایم. اگر شما هم در مورد پوسته پوسته شدن اطراف ناخن و علل آن کنجکاو هستید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
پوسته شدن اطراف ناخن چیست؟
پوسته شدن اطراف ناخن وضعیتی است که در آن لایه بالایی پوست یا اپیدرم اطراف ناخن خشک میشود و در نهایت شروع به پوسته پوسته و کنده شدن میکند. این شرایط گاهی اوقات میتواند با علائم دیگری مانند خارش، بثورات، قرمزی، التهاب، درد، سوزش و… نیز همراه باشد.
در بیشتر موارد، پوسته شدن دور ناخن مشکلی جدی محسوب نمیشود؛ اما میتواند باعث ناراحتی انگشتان دست در حین انجام کارهای روزمره و کار با دست شود. اگر منشأ پوسته شدن اطراف ناخن، چیزی بهجز تغییرات فصلی، آلرژی و کمآبی بدن باشد ممکن است موضوع کمی نگران کننده باشد. شرایط پزشکی و بیماریهایی نیز وجود دارند که میتوانند علت پوسته شدن اطراف ناخن باشند.
چه چیزی باعث پوسته شدن اطراف ناخن میشود؟
بنا بر تحقیقات صورت گرفته و گزارشهای جامعه پزشکی، ترک خوردن پوست میتواند به دلیل کاهش بافت خون (کمخونی)، کمآبی و دهیدراسیون بدن در اثر تغییر فصل، هومورال یا رژیم غذایی نامتعادل رخ دهد. تشدید واتا کافا دوشا نیز از دیگر دلایل پوسته شدن اطراف ناخن است.
در حالت کلی، انواع علت پوسته شدن اطراف ناخن را میتوان در دستههای زیر طبقهبندی کرد:
الف. عوامل محیطی
عوامل محیطی یکی از انواع علت پوسته شدن اطراف ناخن هستند. پوسته پوسته شدن اطراف ناخن در اثر عوامل محیطی در اکثر مواقع، با یکی از علتهای زیر مرتبط است:
۱. عوامل محیطی پوسته شدن اطراف ناخن | شستن مکرر دست
شستن مکرر دستها با استفاده از صابونهای خشکی که چربی پوست را بهطور کامل از بین میبرد و نیز آب داغ، میتواند باعث ایجاد یک سد پوستی در معرض خطر شده و منجر به پوسته شدن اطراف ناخن شما شود. به گفته آکادمی پوست آمریکا، شستن مکرر دستها و استفاده بیش از حد از ضدعفونیکننده دست باعث خشکی پوست دست میشود که خطر جذب میکروبها را افزایش خواهد داد.
اگرچه شستن دستها برای جلوگیری از گسترش باکتریهای مضر و عوامل بیماریزا ضروری است، استفاده از صابونهایی با ph اسیدی و غیراستاندارد میتواند روغنهای طبیعی محافظ پوست شما را از بین برده و منجر به ایجاد بیماری درماتیت صابونی یا خشکی پوست شود.
۲. عوامل محیطی پوسته شدن اطراف ناخن | آبوهوا
آبوهوا مورد دیگری است که در مراقبت از پوست اطراف ناخن نقش مهمی ایفا میکند. شرایط آبوهوایی خشک در زمستان یا ارتفاعات بالاتر میتواند باعث ترک خوردن و کنده شدن پوست اطراف ناخن شود. گاهی ممکن است پوسته شدن اطراف ناخن را در ماههای تابستان نیز تجربه کنید. این مورد میتواند به دلیل تعریق بیش از حد یا وجود هرگونه محرک در کرمهای ضد آفتابی باشد که روی پوست خود استفاده میکنید.
۳. عوامل محیطی پوسته شدن اطراف ناخن | آفتابسوختگی
هنگامیکه پوست شما برای مدت طولانی در معرض اشعههای مضر خورشید قرار میگیرد، آفتابسوختگی رخ میدهد. نواحی آسیبدیده پوست شما قرمز شده، در لمس گرما و سرما حساس میشوند و تحت تأثیر اشعه uv خورشید، پس از چند روز یا چند هفته، پوستهپوستهشده میشوند.
۴. عوامل محیطی پوسته شدن اطراف ناخن | مکیدن انگشت
مکیدن انگشت شست توسط کودکان در زمان خواب، یکی دیگر از چند علت پوسته شدن اطراف ناخن است. نوزادان و کودکان نوپا معمولاً عادت به مکیدن شست خود دارند. این کار میتواند باعث خشکی و پوسته پوسته شدن اطراف ناخن انگشت شست شود. در حالی که برخی از کودکان بهطور طبیعی با افزایش سن این عادت را ترک میکنند، برخی از کودکان به کمی مداخله بیشتر برای ترک این عادت اشتباه نیاز دارند.
۵. عوامل محیطی پوسته شدن اطراف ناخن | مواد شیمیایی
برخی از مواد شیمیایی که در صابونها، شامپوها، مرطوبکنندهها و سایر محصولات مراقبت از پوست یا لوازم آرایشی استفاده میشوند، میتوانند پوست اطراف ناخنها را تحریک کرده و باعث پوسته شدن اطراف ناخنها شوند. رایجترین مواد شیمیایی که ممکن است باعث تحریک پوست شوند عبارتند از:
- عطرها و ادکلنها
- ضدعفونیکنندههای دست و سطوح
- مواد نگهدارنده مانند فرمالدئید
- کوکامیدوپروپیل بتائین
- ایزوتیازولینونها
- مواد آرایشی و بهداشتی پوست و مو
- شویندههای دست، صورت، لباس و سطوح مختلف آشپزخانه و سرویس بهداشتی
ب. شرایط زمینهای
شرایط زمینهای زیر را میتوان بهعنوان علت دیگر پوسته شدن اطراف ناخن برشمرد:
۶. شرایط زمینهای پوسته شدن اطراف ناخن | اگزمای دست
درماتیت آتوپیک یا التهاب عمومی روی پوست گاهی اوقات میتواند منجر به اگزمای دست شود. هنگامی که فردی از اگزمای دست رنج میبرد، ممکن است با حالاتی روبهرو شود که در آن، پوست کف دست یا نوک انگشتان به علت تحریک، ترکخورده و پوسته پوسته میشود.
در این بیماری همچنین پوست دست قرمز شده و در لمس سرما، گرما و سطوح زبر حساس میشود و خارش زیادی خواهد داشت. بنابر گفته پزشکان، علاوه بر مواد شیمیایی و عوامل محیطی، ژنها نیز نقش مهمی در ایجاد اگزمای دست خواهند داشت و به طور کلی اگزمای دست در زنان دو برابر مردان رخ میدهد.
۷. شرایط زمینهای پوسته شدن اطراف ناخن | کراتولیز لایهبردار
این بیماری معمولاً در تابستان اتفاق میافتد. در این عارضه پوستی، پوست کف دست و پا احساس خشکی، ترکخوردگی، تشکیل تاول و در نهایت کنده شدن پوست میکند. استفاده از پاککنندههای اسیدی و نامناسب مانند صابونها و جرمگیرها میتواند این وضعیت را تشدید کند.
۸. شرایط زمینهای پوسته شدن اطراف ناخن | پسوریازیس
پسوریازیس یک مشکل پوستی مزمن است که در طی آن، ضایعاتی بهصورت پلاکهای نقرهای در پوست ظاهر میشوند. پوسته شدن اطراف ناخن میتواند یکی از علائم پسوریازیس باشد.
۹. شرایط زمینهای پوسته شدن اطراف ناخن | درماتیت تماسی آلرژیک
اگر محصولی که به آن حساسیت دارید با نوک انگشتان شما تماس پیدا کند، پوست نزدیک ناخن شما شروع به پوسته پوسته شدن میکند. جواهرات با پایه نیکل، پیچک سمی، محصولات مبتنی بر لاتکس و… نیز میتوانند باعث درماتیت تماسی در پوست شوند.
۱۰. شرایط زمینهای پوسته شدن اطراف ناخن | بیماری کاوازاکی
بیماری کاوازاکی وضعیتی است که در درجه اول کودکان زیر ۵ سال را تحت تأثیر قرار میدهد. کاوازاکی نام یک بیماری نادر است که در آن علائم در سه مرحله مختلف طی چند هفته ظاهر میشود. در مرحله اول ممکن است کودک تب شدیدی داشته باشد که ۵ روز یا بیشتر طول میکشد. در مرحله دوم، کودک مبتلا پوسته شدن اطراف ناخن را تجربه میکند و در مرحله آخر، کف پا قرمز و متورم میشود. طبق گفته محققان بخش اطفال، پوسته شدن نوک انگشتان معمولاً پس از روز دهم شروع تب اتفاق میافتد. اگر کودک شما علائم ذکرشده را تجربه میکند، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
۱۱. شرایط زمینهای پوسته شدن اطراف ناخن | کمبود نیاسین (ویتامین B-3) یا اوردوز ویتامین A
رژیم غذایی نامناسب و کمبود نیاسین یا ویتامین B-3 کافی در بدن شما میتواند منجر به بیماری به نام پلاگر شود که با مشکلات پوسته شدن اطراف ناخن مرتبط است. محققان دریافتهاند که نیاسینامید، عمل سنتز سرامید اپیدرمی را در بدن تنظیم کرده و نقشی مرکزی در یکپارچگی ساختاری و عملکردی سد پوستی ایفا میکند.
همچنین، اگر ویتامین A را بیش از مقدار مورد نیاز بدن خود مصرف کنید، میتواند منجر به تحریک پوست شده و با علائم دیگری مانند سردرد، حالت تهوع، خستگی و سرگیجه همراه شود.
در این مقاله “انواع مشکلات مربوط به ناخن را بشناسید!” :
انواع مشکلات مربوط به ناخن را بشناسید!
انواع بیماری ناخن را بشناسید و تا دیر نشده به درمان آن بپردازید؛ چرا که بیماریهای ناخن در بلندمدت میتوانند مشکلاتی جدی به وجود آورند.
درمان پوسته شدن اطراف ناخن
اکنون که با علت پوسته شدن اطراف ناخن آشنا شدیم، بهتر میتوانیم پوسته پوسته شدن اطراف ناخن را برطرف و درمان کنیم. در ادامه با روشهای درمان پوسته شدن اطراف ناخن بیشتر آشنا شوید:
الف. درمانهای خانگی
درمان خانگی پوسته شدن اطراف ناخن به کمک روشهای زیر امکانپذیر است:
۱. درمان خانگی پوسته شدن اطراف ناخن | عسل
با استفاده از یک توپ پنبهای عسل را به نوک انگشتان پوسته پوسته شده خود بمالید و پس از گذشت نیم ساعت با آب سرد آن را بشویید. این کار را روزی سه بار تکرار کنید. عسل یک مرطوبکننده طبیعی است که میتواند به پوست شما کمک کرده و رطوبت محیط را جذب و حفظ کند. پوسته پوسته شدن اطراف ناخن و نوک انگشتان با تغذیه و آبرسانی عمیق درمان خواهد شد.
۲. درمان خانگی پوسته شدن اطراف ناخن | شیر
یک قاشق عسل را به یک کاسه شیر گرم اضافه کنید. محلول را خوب هم بزنید و نوک انگشتان خود را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آن نگه دارید. این کار را روزی یکبار انجام دهید. ریزمغذیهای موجود در شیر به نرم شدن بافت پوست و بهبود تولید کلاژن در اطراف ناخن کمک میکند.
۳. درمان خانگی پوسته شدن اطراف ناخن | اسکراب جو دوسر
یک قاشق جو دوسر را به یک فنجان کوچک شیر گرم اضافه کنید و بگذارید خیس بخورد و انگشتان خود را به مدت ۱۰ دقیقه در آن فرو ببرید. این کار را هر روز یکبار انجام دهید. جو دوسر علاوهبر افزایش تولید کلاژن، به کاهش التهاب پوست شما نیز کمک میکند.
۴. درمان خانگی پوسته شدن اطراف ناخن | آلوئهورا
ژل آلوئهورا را روی نوک انگشتان خود بمالید و بهآرامی برای چند دقیقه ماساژ دهید. این کار را دو بار در روز انجام دهید. آلوئهورا یک مرطوبکننده و آبرسان قوی است. همچنین با خواص خنککنندگی و تسکیندهندگی مؤثر خود، به کنترل درد و سوزش نوک انگشتان کمک زیادی میکند.
۵. درمان خانگی پوسته شدن اطراف ناخن | روغنهای طبیعی
استفاده از روغنهای طبیعی مانند نارگیل، زیتون، کرچک، جوجوبا، تخمه آفتابگردان، بادام یا روغن کنجد میتواند نوک انگشتان شما را مرطوب کند.
ب. درمانهای دارویی
سایر درمانها برای پوسته شدن اطراف ناخن به شرح زیر هستند:
۱. درمان دارویی پوسته شدن اطراف ناخن | استروئیدهای موضعی
پزشکان ممکن است کرمها یا لوسیونهای موضعی را برای درمان پوسته پوسته شدن نوک انگشتان ناشی از برخی بیماریهای پوستی تجویز کنند. این داروهای موضعی حاوی ترکیبات ضد تکثیر، سرکوبکننده سیستم ایمنی، ضدالتهابی و منقبض کننده عروق خونی هستند.
۲. درمان دارویی پوسته شدن اطراف ناخن | آنتیهیستامینها
اگر پوسته شدن اطراف ناخن ناشی از حساسیت باشد، آنتیهیستامینهایی مانند آلگرا (فکسوفنادین)، بنادریل (دیفن هیدرامین) و… میتوانند توسط پزشک تجویز شوند. این داروها تولید هیستامین را که باعث واکنش آلرژیک و لایهبرداری در پوست شما میشود کنترل میکنند.
چگونه از لایهبرداری نوک انگشتان جلوگیری کنیم؟
برخی از اقدامات پیشگیرانه که میتواند به جلوگیری از لایهبرداری پوست اطراف ناخن کمک کند عبارتند از:
- از استفاده محصولات پوستی حاوی مواد شیمیایی خشککننده یا خشن خودداری کنید.
- هنگام استفاده از محصولات تمیزکننده و جرمگیر، از دستکش استفاده کنید.
- برای حفظ سلامت و هیدراته نگهداشتن پوست، باید از یک رژیم غذایی سالم و متعادل همراه با تمام مواد مغذی ضروری استفاده کنید.
- هرگز استفاده از مرطوبکننده را در روتین مراقبت از پوست روزانه خود فراموش نکنید.
- روزانه آب کافی بنوشید.
- آب داغ میتواند خشکی پوست را تشدید کند.
- در صورت احساس خشکی و خارش، سعی کنید از نرمکنندههای موضعی برای پوست خود استفاده کنید.
- پوست خود را در معرض هیچگونه آلرژنی که میتواند باعث درماتیت تماسی شود، قرار ندهید.
تا دیر نشده پوستههای اطراف ناخن را درمان کنید…
پوسته شدن اطراف ناخن و نوک انگشتان یکی از شایعترین مشکلات پوستی است. این عارضه در حالی که در بیشتر موارد میتواند بدون درد و نگرانی باشد، در برخی افراد ممکن است ناشی از بیماریهای پوستی جدی باشد یا در حین انجام فعالیتهای روزانه، فرد را دچار سوزش و درد آزاردهندهای کند. اگر از پوسته شدن اطراف ناخن خود رنج میبرید، از درمانهای خانگی طبیعی و داروهای ذکرشده برای بهبود علائم خود استفاده کنید.
- مرجعی برای انتخاب مناسبترین کلاه گیس - ۰۲-۰۷-۱۴۰۲
- اصول کلی مراقبت از اکستنشن مژه - ۲۸-۰۶-۱۴۰۲
- آیا میدانید دلیل هوس شیرینی چیست؟ - ۲۶-۰۶-۱۴۰۲