اخیرا اصطلاح «فاقد پارابن» در بعضی محصولات آرایشی و بهداشتی به چشم میخورد و این ویژگی فاقد پارابن بودن مزیت محسوب میشود. اما سوال اینجاست که به طور کلی پارابن چیست؟ و مضرات پارابن برای پوست و سلامتی چیست؟
پارابنها، نگهدارندههایی هستند که در محصولات آرایشی و بهداشتی به کار میروند تا عمر محصول بالا برود. عموما، نگهدارندهها در بیشتر محصولات فاسد شدنی مثل خوراکیها و نوشیدنیها وجود دارند اما چرا باید آنها را جدی گرفت؟ در این مقاله قرار است به این سوالات پاسخ دهیم و محصولات مراقبت از پوست و موی بدون پارابن را به شما معرفی کنیم. پس با ما همراه باشید.
پارابن چیست؟
پارابنها گروهی از نگهدارندههای شیمیایی هستند که به طور گسترده در لوازم آرایشی و بهداشتی به کار برده میشوند. تقریبا در همهی انواع نرمکنندهها، شامپوها، کرمها، سرمها، لوسیونها و خمیردندانهایی که در بستهبندیهای تجاری ارائه میشوند، پارابن وجود دارد. پارابن از رشد باکتری و کپک در اینگونه محصولات جلوگیری میکند. این یعنی محصولاتی که حاوی پارابن هستند، تا ماهها و یا سالها سالم میمانند.
متداولترین انواع پارابنها که ممکن است نام آنها را در ترکیبات خوراکی یا آرایشی و مراقبت از پوست مشاهده کنید، عبارت است از:
- بوتیل پارابن
- ایزو بوتیل پارابن
- پروپیل پارابن
- متیل پارابن
- اتیل پارابن
نکتهی قابل توجه این است که در بسیاری از محصولات، نام یکی یا بیشتر از یک نوع از پارابنها به چشم میخورد. همچنین، این ماده در کنار طیف دیگری از نگهدارندهها در ترکیبات سازندهی محصولات فاسدشدنی به کار میرود تا خیال سازندهها بابت هر نوع آلودگی باکتریایی و میکروبی آسوده شود.
از سال ۱۹۵۰ میلادی تا کنون، پارابنها در ترکیبات فسادپذیر استفاده میشوند. دلیل محبوبیت این ماده این است که: ملایم است، معمولا حساسیت ایجاد نمیکند و موثرتر از سایر نگهدارندهها عمل میکند. با این حال از مضرات پارابن نباید غافل شد.
رتینول اغلب به عنوان ماده مؤثره معجزهآسای مراقبت از پوست در نظر گرفته میشود اما آیا رتینول عوارض دارد؟ با این ماده بیشتر آشنا شویم.
عوارض رتینول برای پوست؛ آیا رتینول عوارض دارد؟
خیلیها درباره رتینول و استفاده از آن برای پوست بد میگویند. اما آیا عوارض رتینول برای پوست، واقعی است؟ اینجا قرار است باهم به جواب این سؤال برسیم.
آیا پارابنها برای سلامتی مضر هستند؟
سازمان بررسی ترکیبات محصولات آرایشی (CIR)، با همکاری سازمان غذا و داروی آمریکا، به این نتیجه رسیدهاند که پارابنها، مواد بیخطری هستند. نتیجه اینکه، به دلیل داشتن خواص ضد میکروبی، پارابنها به طور گسترده در لوازم آرایشی، مواد غذایی، شویندهها و حتی داروها استفاده میشوند. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که، پس مضرات پارابن چیست؟ به دلایلی که در ادامه خواهیم گفت، پارابنها برای سلامتی مضر هستند.
تنها یک کلیک تا مراقبت از پوست در برابر آفتاب با محصولی بدون پارابن!
مضرات پارابن برای سلامتی چیست؟
پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که پارابنها به سادگی جذب پوست میشوند و در مایعات و بافتهای بدن باقی میمانند. همچنین، بررسی پژوهشگران نشان داده که، پارابن بعد از مصرف در شیر مادر، پلاسمای خون، ادرار و مایع منی دیده شده است. در مبتلایان به سرطان سینه نیز، در بافت سینه پارابن دیده شده است. علاوه بر این، فرضیهای وجود دارد که استفاده از دئودورانت زیر بغل (حاوی پارابن)، احتمال بروز سرطان سینه در ناحیهی فوقانی سینه را افزایش میدهد.
پارابنها در بدن، مثل زنواستروژن در نظر گرفته میشوند. به عبارت دیگر، این مواد شیمیایی میتوانند عملکرد هورمون استروژن را در بدن تقلید کنند. پارابنها به گیرندههای استروژن در بدن متصل میشوند. در مقایسه با متیل پارابن و اتیل پارابن، بوتیل پارابن و پروپیل پارابن دارای فعالیت استروژنی بالایی در بدن انسان هستند. این فعالیت استروژنی ممکن است منجر به ایجاد سرطان سینه شود.
از مضرات پارابن این است که آسیبهای سطحی سلولی ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش را افزایش میدهد. این آسیبها، حتی ممکن است باعث سرطان پوست شوند. به علاوه، این ماده میتواند پوست را حساس کند و باعث بروز واکنشهای آلرژیک شود. مطالعهای نشان میدهد که اتیلپارابن که خاصیت ضدقارچی دارد، میتواند باعث بروز اگزمای پوستی شود.
به دلایلی که گفته شد، بسیاری از برندهای لوازم آرایشی، بهداشتی و مراقبتی به سمت تولید محصولات فاقد پارابن رفتهاند. یکی از این برندها، تراست است. تمامی محصولات تراست بدون پارابن هستند و تاییدیهی Swiss Fine Cosmetic را دارند.
مواردی که در استفاده از پارابنها باید در نظر داشته باشید
به دلیل مضرات پارابن برای سلامتی، در بسیاری از موارد، نهادهای نظارتی غلظت این ماده را بررسی میکنند و مقدار آنها را تا حدی که برای مصرفکنندهها ایمن باشد، محدود میکنند. مثلا کمیتهی علمی نظارت بر محصولات مصرفی اروپا (SCCP)، پیشنهاد کرده که شرکتهای تولید کننده در صورتی که از یک نوع پارابن استفاده میکنند با غلظت ۰.۴٪ و در صورتی که از چند نوع پارابن استفاده میکنند، غلظت آن تا ۰.۸٪ باشد.
سازمان بررسی ترکیبات محصولات آرایشی آمریکا (CIR) نیز همین غلظت را پیشنهاد کرده است. در کشورهای دیگر مثل دانمارک، استفاده از پارابن برای محصولات مورد استفادهی کودکان زیر ۳ سال به طور کلی ممنوع شده است. بنابراین به نظر میرسد که نگرانیها و ترسهای ما دربارهی پارابن درست است. البته پیدا کردن محصولات آرایشی و بهداشتی بدون پارابن کار سختی هم نیست.
حرف آخر
آیا میتوان به طور ۱۰۰ درصدی از پارابن اجتناب کرد؟ بله، اما فقط تا حدی! حذف تمامی محصولاتی که حاوی پارابن هستند، عملا غیرممکن است. چون این ماده، در محصولات خوراکی و آشامیدنی هم وجود دارد. از این رو، باید با اعتدال در این مورد پیش بروید.
اگر از سرمها، لوسیونها، ماسکها و ضد تعریقها استفاده میکنید، از محصولات حاوی پارابن خودداری کنید زیرا غلظت بالایی از این مواد نگهدارنده را به بدن شما منتقل میکنند. پس از این به بعد، به عبارت «فاقد پارابن» دقت کنید و تا جایی که ممکن است از این محصولات بدون پارابن استفاده کنید. مثلا همین حالا میتوانید به فروشگاه اینترنتی لیاتیم سر بزنید و محصولاتی سالم و بدون پارابن را تهیه کنید.
- با انواع شامپوهای سر تراست آشنا شویم - ۳۰-۰۵-۱۴۰۱
- آیا بیماری پیسی قابل درمان است؟ - ۱۰-۰۵-۱۴۰۱
- چگونه میتوان کک و مک را از بین برد؟ - ۲۷-۰۴-۱۴۰۱