مانند بسیاری از افرادی که مدام به غذا فکر میکنند، بعضی دیگر دائما جذب تنقلات میشوند. شاید بعضی از ما متوجه شده باشیم که اخیراً و به طور کاملا ناگهانی هوس شکلات، دونات، آب نبات و خلاصه کلی از تنقلات شیرین میکنیم که به طور غیرقابل توضیحی ذهنمان را درگیر خودشان میکنند. مطمئناً این هوس شیرینی باید دلیلی باشد که در مورد عملکرد درونی بدن کمی بیشتر کنجکاو باشیم. طبق تحقیقات، گفته میشود که شکر به اندازه برخی از مواد مخدر اعتیادآور بوده و اثرات مشابهی روی مغز دارد! خیلی از ما بیشتر مواقع نمیتوانیم از این میل به خوردن شیرینی جات دست بکشیم و بیاختیار سمت هرچیزی میرویم که با شکر درست شده است. اما چرا نمیتوانیم این میل به شکر را ترک کنیم؟ یا دلیل هوس شیرینی چیست؟ راهی برای مقابله با آن وجود دارد؟
ادامه این مطلب کلیتی است درباره پاسخ تمامی این سوالات که پیشنهاد میکنیم آن را از دست ندهید.
دلیل هوس شیرینی چیست؟
برای میل به مصرف شیرین جات چندین دلیل ذکر شده است. از جمله:
- دلیل هوس شیرینی | کمبود منیزیم
اول از همه، قبل از جستجوی پاسخ، باید نوع غذای شیرینی که مصرف میکنید را شناسایی و مشخص کنید. الیسا گودمن، متخصص تغذیه توضیح میدهد: اگر هوس شکلات دارید، میتواند به این معنی باشد که بدن شما دچار کمبود منیزیم است که این روزها رواج زیادی هم یافته است. میل به شکلات یک جنبه مثبت نیز دارد:
طبق تحقیقات، شکلات تلخ در واقع سرشار از آنتی اکسیدانهایی است که میتواند سلامت شما را بهبود بخشد و خطر بیماری قلبی را کاهش دهد.
- دلیل هوس شیرینی | یکی دیگر از کمبود مواد مغذی یا ویتامین
اگر هوس میوه دارید، به شما تبریک میگویم! گودمن همچنین ذکر میکند که این یکی از بهترین هوسهایی است که میتوان داشت. جالب است بدانید که خود بدن ممکن است به شما بگوید که به کدام ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانهای اضافی نیاز دارد.
- دلیل هوس شیرینی | نوسان در قند خون
گودمن توضیح میدهد: اگر به طور ناگهانی هوس شیرینی میکنید، به احتمال زیاد نوسانات قند خون در بدن شما وجود دارد. هنگامی که قند خون شما کاهش مییابد، بدن شما ممکن است در تلاش باشد که شما را وادار کند که به آن سوخت بیشتری بدهید تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارد. برای حل این مشکل غذاهایی مانند لوبیا و حبوبات، همراه با کربوهیدراتهای پیچیده را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
هنگامی که قند خون شما کاهش مییابد، بدن شما ممکن است سعی کند شما را وادار به مصرف سوخت بیشتری کند تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارد.
میل به شکر چه تاثیری بر سلامتی خواهد داشت؟
همانطور که در بالا ذکر شد، میل به قند میتواند به این معنی باشد که بدن شما ویتامین یا ماده مغذی ندارد، یا سطح قند خون شما پایین است.
فرح فهد، متخصص تغذیه، توصیه میکند که پروتئین بیشتری به وعدههای غذایی خود اضافه کنید تا سطح قند خون شما کاهش نیابد. او توضیح میدهد: بدن یک دستگاه خوشساخت است و اگر غذاهای مناسب به آن ندهید، میگوید به من شکر بدهید! این موضوه به اینخاطر است که برای همه هزاران فرآیند بیولوژیکی که در حال وقوع هستند، به انرژی نیاز دارد.
چگونه میل به شکر را مهار کنیم؟
اگر متوجه شدید که با اعتیاد جدی به قند دست و پنجه نرم میکنید، هر روز روشهای گفته شده در ادامه را انجام دهید. گودمن پیشنهاد میکند: قبل از رفع هوس، یک لیوان بزرگ آب بنوشید؛ چرا که ما اغلب سیگنال بدنمان برای تشنگی را به اشتباه به عنوان سیگنال گرسنگی تعبیر میکنیم. با نوشیدن آب در ابتدا، ممکن است به بدن خود دقیقا همان چیزی را بدهید که میخواهد و ولع آن را کاهش دهید. اگر هنوز هوس شکر دارید، سعی کنید پروتئین بیشتری را در کنار غذاهای تخمیر شده و مکملهایی که تضمین میکنند دوز روزانه ویتامینهایتان را دریافت میکنید، اضافه کنید.
فهد موافق است و میگوید که هوس میوه خوب است و فقط نشاندهنده ولع بدن شما به مواد مغذی است. با این حال، مهم است که زیادهروی نکنید. او میگوید: اگر احساس میکنید در مصرف میوه زیادهروی میکنید، آن را با چربی یا پروتئین همراه کنید. به عنوان مثال، یک موز یا سیب را با کره بادام، توتها یا ماست نارگیل و… بخورید.
علاوه بر این، فهد توصیه میکند که مطمئن شوید منیزیم کافی دریافت میکنید. او منیزیم را کلیدی برای ورود انرژی به سلولهای بدن مینامد. MedlinePlus که بخشی از کتابخانه ملی پزشکی است، بیان میکند: منیزیم برای بیش از ۳۰۰ واکنش بیوشیمیایی در بدن مورد نیاز است. به حفظ عملکرد طبیعی اعصاب و ماهیچهها کمک میکند، از سیستم ایمنی سالم حمایت میکند، ضربان قلب را ثابت نگه میدارد و به استخوانها کمک میکند که قوی بمانند.
آیا برای آگاهی از دلیل هوس شیرینی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر بدون مصرف شکر احساس سرگیجه میکنید، یا هوسهای منظم و غیرقابل توضیح دارید، وقت آن است که با یک متخصص صحبت کنید، زیرا میتواند نشان دهنده مشکل عمیقتر باشد. اگر به طور مزمن هوس شیرینی میکنید، گودمن میگوید که این ممکن است نشاندهنده ابتلا به هیپوگلیسمی باشد.
حتی اگر نشانه کمبود مواد مغذی باشد، یک متخصص میتواند به تعیین کمبود و دریافت میزان نیاز شما کمک کند و اطمینان حاصل کند که کمبود ویتامین یا ماده مغذی، منجر به مشکلات بیشتر نمیشود. برای مثال، کمبود منیزیم با همه چیز از پوکی استخوان گرفته تا دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی مرتبط است. فهد توضیح میدهد که در رساندن انرژی به سلولها دچار مشکل میشود و در نتیجه احساس کمبود و هوس قند میکند.
چگونه بدون اذیت شدن مصرف شکر و قند را برای مدتی کنار بگذاریم؟
اغراق نمیکنیم که وقتی از ترک شکر به مدت ۳۰ روز صحبت میکنیم بهترین تغییر رژیم غذایی بوده که میتوان امتحان کرد. این را نه فقط به این دلیل میگوییم که انرژی و تمرکزم را تقویت میکند، بلکه به درمان بیخوابی و تضور و چاقی شک هم کمک زیادی میکند.
با توجه به اینکه بسیاری از دانشمندان و کارشناسان شکر را یکی از اعتیادآورترین مواد در رژیم غذایی میدانند این آمار اعلام شده که بزرگسالان آمریکایی به طور متوسط ۶۰ پوند شکر اضافه در سال مصرف میکنند. از آنجایی که بیش از ۵۰ نام مختلف برای قندها وجود دارد، هنگام خواندن برچسبهای مواد غذایی، تعیین اینکه واقعاً چه مواد غذایی حاوی قند افزوده هستند، دشوارتر شود.
نان بسته بندی شده، به احتمال زیاد حاوی قند اضافی است، به این معنی که حتی سالمترین افراد ممکن است حتی از معتاد بودن به این قند آگاه نباشند. به همین دلیل است که قطع کامل آن مانند تنفس هوای تازه برای کل بدن و ذهن است.
یک برنامه حذف شکر از زندگی روزمره
زیبایی این طرح در این است که در صورت بروز هوس، شما را هوشیار نگه میدارد. در حالی که قندها و شیرینکنندهها از هر نوعی و همچنین غلات و آبمیوههای تصفیهشده باید بهطور کامل در هفته حذف شوند، شما مجاز به مصرف مقادیر محدودی شکلات تلخ، میوه و غلات کامل هستید. اما برای بهترین نتیجه، بهتر است از دومین مورد دوری کنید و مصرف آن را به حداقل رسانید.
از طرف دیگر، شما میخواهید غذاهای کامل را مورد توجه اصلی خود قرار دهید که از نظر تجربه، زمانی که برای تهیه غذاهای خوشمزه وقت صرف میکنید، آسانترین کار است.
۱. مواد غذایی دارای شکر را از کمد خود حذف کنید.
اول از همه انبار و یخچال خود را از هرگونه تنقلات یا غذای هوس برانگیز دارای شکر تمیز کنید. سپس وعدههای غذایی خود را برنامهریزی کنید. اگر به مقداری الهام نیاز دارید، وبسایتها و وبلاگهای غذایی زیادی وجود دارند که در دستور العملهای بسیار خوشمزه تخصص دارند؛ از آنها کمک بگیرید و یک برناه غذایی مناسب برای خود بنویسید.
۲. آگاه باشید که روزهای اول کمی سخت میگذرد.
از آنجایی که شکر بسیار اعتیاد آور است مطالعات نشان میدهد که به اندازه کوکائین اعتیاد آور خواهد بود. ممکن است علاوه بر هوس کردن، برخی علائم ترک را نیز تجربه کنید. این علائم معمولاً در چند روز اول رخ میدهد و شامل سردرد، ناراحتی معده، تحریک پذیری و خستگی خواهد بود.
نگران نباشید، این روزها و علائم خیلی زود خواهند گذشت!
۳. بدانید چگونه میشود هوس خود را رفع کنید.
برای رفع هوس به شیرینی بهترین راه این است که با روشهای سالم این هوس را برطرف کنید.بدن به دنبال ارضای مرکز دستور در مغز است. اگر متوجه شدید که هر هوسی به شما دست میدهد، مصرف میان وعدههای کم قند مانند شکلات تلخ (بیش از ۷۰ درصد کاکائو)، آجیل و دانهها، انواع توتها همراه با چیزی مثل ماست یونانی میتواند هوس را از بین ببرد.
۴. مقدار زیادی آب بنوشید.
یک نکته مفید هنگام تنظیم پاکسازی قند، نوشیدن مقدار زیادی آب در طول روز است. آب به تعادل قند خون بدن کمک میکند و عوارض ترک را به حداقل میرساند.
۵. پروتئین و فیبر زیادی بخورید.
مواد غذایی دارای پروتئین و فیبر غذاهایی هستند که میل افراد را کاهش داده و انرژی بدن را حفظ میکنند. گوشت و ماهی بدون چربی و همچنین آجیل و دانهها را مصرف کنید. کلم بروکلی نیز دارای فیبر و پروتئین زیادی است که میتواند سودمند باشد. آووکادو هم سرشار از فیبر و چربی است.
نکته کلیدی این است که بدانید کدام غذاها را باید مصرف کنید و از کدام غذاها اجتناب کنید. دانستن اینکه چه چیزی میخواهید بخورید، کار را در هنگام تصمیمگیری آسانتر میکند.
۶. از تلاش برای جایگزینی غذاهای روزمره خودداری کنید.
انتظار نداشته باشید که بتوانید نسخههای بدون شکر خوراکیهایی که دوست دارید را بخورید. شما در حال ایجاد یک تغییر اساسی هستید و لازم است با صبوری شرایط را کنترل کنید.
رژیم غذایی بدون قند را میتوانید در روند کاهش هوس شیرینی خود یاد بگیرید و برای کاهش میل به شیرینی از آن پیروی کنید:
رژیم غذایی بدون قند
رژیم غذایی بدون قند نه تنها باعث افزایش سلامت بدن شما میشود، در کاهش وزن و نیز کمک به ایجاد یک سبک زندگی خوب نیز کمک خواهد کرد.
۷. به خود فضایی برای نفس کشیدن بدهید.
فشار آوردن به خود آسان است اما باید تا حد ممکن سعی کنید این فشار را به یک کار مفید تبدیل کنید. استرس در واقع باعث میشود که هوس خوردن غذاهای شیرین را داشته باشید. ورزش کردن مقداری از استرس را کاهش میدهد، شما دچار کناره گیری شدهاید و احتمالاً احساس افسردگی خواهید کرد. در طول این دوره از گوشه گیری و منزوی بودن دوری کنید. اکتیو باشید و خود را سرگرم کارهای هیجانی و تفریحاتی کنید که روحیه شما را تقویت خواهند کرد.
۸. برای دیدن و لمس نتایج آماده شوید.
بهترین خبر این است که پس از پشت سر گذاشتن دو روز اول، از میزان انرژی و احساس خوبی که دارید شگفت زده خواهید شد. خلقوخوی شما شروع به تنظیم میکند، بهتر میخوابید و حتی ممکن است احساس بهبودی در پوست و بدن خود مشاهده کنید.
۹. با تلاش ادامه دهید.
اگر میخواهید به خود استراحت بدهید یا جشن بگیرید باید با مقدار کمی شکر شروع کنید. از این موضوع تعجب نکنید که در زمان مصرف شیرینی جات یا خوراکیهایی که درصدی شکر دارند احساس خوبی ندارید. بدن شما به روتین جدید عادت کرده و ممکن است مصرف شکر دیگر حس خوشایند سابق را برایتان نداشته باشد.
ترک هوس شیرینی و سلامی دوباره به زندگی سالم
میل به مصرف شکر میتواند نشانگر طیف وسیعی از مسائل باشد؛ از کمبود مواد مغذی گرفته تا کاهش نگران کننده قند خون. اما آنها همچنین میتوانند فقط یک هوس معمولی برای خوردن یک خوراکی شیرین کوچک باشند. اگر نگران این هستید که چند وقت یکبار هوس شیرینی جات میکنید، تعداد دفعاتی که این هوس در شما ظاهر میشود را بشمارید. اگر آنقدر مکرر است، به یک متخصص مراجعه کنید. این تکرر ممکن است نشان دهنده یک مشکل در سلامتی بدن شما باشد. پس لازم است تا دیر نشده از دلیل هوس شیرینی در خود آگاه شوید و برای ترک این گرایش راهی پیدا کنید.
- تعریفی جامع از هورمون ها، تعادل و عدم تعادل هورمونی - ۰۹-۰۷-۱۴۰۲
- دلیل لکه سیاه روی لب چیست؟ - ۰۴-۰۷-۱۴۰۲
- مرجعی برای انتخاب مناسبترین کلاه گیس - ۰۲-۰۷-۱۴۰۲