بیماری پوستی از آن مشکلاتی است که اغلب وقتی گریبان آدم را میگیرد، برای مدت زمان زیادی جدای از دردی که میکشیم، اعتماد به نفسمان کم میشود و هرچه ادامه پیدا کند، احتمال این که موقعیتمان در جامعه به خطر بیفتد وجود دارد. راههای زیادی برای درمان بیماری پوستی وجود دارد و دانشمندان روزانه مشغول کشف و ابداع راههای جدید و آسانتری برای از بین بردن این مشکلات پوستی هستند. در این مطلب از لیامگ آمدهایم انواع بیماری پوستی خطرناک را برایتان فهرست کردهایم. البته این که میگوییم خطرناک، نباید نگرانتان کند. چون همانطور که گفتیم، برای همهشان، راه درمانی وجود دارد. همراهمان باشید و این مشکلات را بشناسید.
۱. آکنه
بیماری پوستی آکنه به دلیل انسداد فولیکولهای مو و غدد چربی پوست ایجاد میشود که اغلب در اثر تغییرات هورمونی تحریک شده است. اصطلاح آکنه نهتنها به جوش صورت، بلکه به سرسیاه، کیست و ندول نیز اشاره دارد. برخی افراد روی قسمتهای دیگر بدنشان مثل پشت و قفسه سینه هم، دچار آکنه میشوند.
درمان آکنه باید توسط متخصص پوست انجام شود چرا که آکنه در صورتی که کنترل نشود میتواند منجر به زخمهای دائمی یا ایجاد لکهای صورت شود. برای آکنههای متوسط یا شدید میتوانید از گزینههای زیر استفاده کنید:
- کرم موضعی آداپالن هم اکنون بدون نسخه در دسترس است.
- در موارد آکنه شدید، ممکن است از ایزوترتینوئین خوراکی استفاده شود اما با هشدارهای جدی بارداری همراه است. این دارو نباید توسط بیمارانی که باردار هستند یا میخواهند باردار شوند، استفاده شود. اگر بارداری حین مصرف این دارو اتفاق بیفتد بسیار خطرناک است و ممکن است باعث نقصهای مادرزادی بچه شود.
- کرم موضعی ترتینوئین نیز قابل استفاده است. چه به صورت کرم، چه ژل و لوسیون. در مورد مصرف این دارو حتماً با پزشک خود مشورت کنید: ترتینوئین نباید در دوران بارداری استفاده شود مگر این که به آن نیاز شدید وجود داشته باشد و مزیت آن به سلامت جنین بچربد.
- در اکتبر سال ۲۰۱۸، قرصهای سارسایکلین برای درمان آکنه متوسط تا شدید غیر گرهای مورد تائید FDA قرار گرفتند.
- کرم موضعی تازاروتین و کلاسکوترون از دیگر انواع کرمهای موضعی هستند که برای آکنه تجویز میشوند.
- همچنین برای درمان آکنه میتوانید از کرم و پن ضد جوش تراست استفاده کنید. این محصولات بدون مواد شیمیایی مضر مثل پارابن بوده و به شما کمک میکند تا خارش ناشی از آکنه را کنترل کنید. برای آشنایی با این محصولات کافیست تا روی لینک زیر کلیک کنین.
۲. درماتیت آتوپیک (اگزما)
درماتیت آتوپیک یکی از اشکال رایج اگزماست که در کودکان دیده میشود. دلیل اصلی آن هنوز ناشناخته است اما محققان بر این باور هستند که محیط، سیستم ایمنی و ژنتیک در ابتلا به چنین بیماری پوستی دخیل است.
درماتیت آتوپیک میتواند روی صورت (به خصوص در کودکان)، دستها، پاها یا مفاصل ظاهر شود. پوست خشک و پر از خارش وضعیت نرمالی است که فرد تجربه میکند و خاریدن مستمر میتواند منجر به افزایش ناحیه آسیب دیده شود. درحالیکه بیماری پوستی اگزما اغلب در افرادی که آلرژی دارند، رخ میدهد اما آلرژی باعث ایجاد اگزما نمیشود. استروئیدهای موضعی اغلب برای کاهش نشانههای اگزما مورد استفاده قرار میگیرد.
دوپیکسنت:
- در مارس سال ۲۰۰۷، FDA، امکان تزریق دوپیکسنت را به بیماران دارای اگزمای متوسط تا شدید که نمیتوانستند از درمان موضعی استفاده کنند یا پیش از این استفاده کرده و شکست خورده بودند، داد.
- آزمایشات بالینی دوپیکسنت روی بیش از ۲۱۰۰ بزرگسال مبتلا به درماتیت آتوپیک متوسط تا شدید بعد از ۱۶ هفته درمان منجر به ایجاد پوستی تمیز یا تقریباً شفاف و کاهش خارش شد.
- دوپیکسنت اکنون برای استفاده روی کودکان ۶ تا ۱۷ سال نیز مجاز بوده و برای تزریق راحتتر از یک سرنگ پر شده استفاده میشود.
- دوپیکسنت میتواند با یا بدون کورتیکواستروئیدهای موضعی استفاده شود.
اکریسا:
- اکریسا، از Pfizer، یک پماد موضعی است که برای اولین بار در دسامبر سال ۲۰۱۶ مورد تائید قرار گرفت.
- این ماده به عنوان بازدارنده فسفودی استراز ۴ طبقهبندی میشود و برای اگزمای خفیف تا متوسط در بزرگسالان و کودکان ۳ ماهه و بالاتر استفاده میشود.
- هر روز ۲ بار یک لایه نازک از آن بر روی مناطق آسیب دیده قرار میگیرد.
۳. زونا (هرپس زوستر)
ویروس زونا منجر به قرمزی و تاول میشود که میتواند روی سرتاسر بدنتان به وجود بیاید. تب، خستگی و سردرد نیز ممکن است برایتان پیش بیاید.
دو واکسن پیشگیری از بیماری زونا وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد:
- زوستاواکس (واکسن زوستر به صورت زنده) به صورت تزریق زیر جلدی برای جلوگیری از زونا در دسترس است و استفاده از آن در افراد ۵۰ سال به بالا توصیه میشود.
- شینگریکس (واکسن زیر واحد هرپس زوستر) برای پیشگیری از زونا بر روی افراد بزرگسال ۵۰ سال به بالا تائید شده است.
شینگریکس یک واکسن زیر واحد غیر زنده است که به صورت عضلانی و در دو دز تجویز میشود. دز دوم آن ۲ تا ۶ ماه بعد از اولین دز تزریق میشود.
شینگریکس اکنون واکسن مهمتری نسبت به زوستاواکس به حساب میآید چرا که میزان اثربخشی بیشتری دارد (۹۰% اثرگذاری).
زونا توسط همان ویروسی ایجاد میشود که باعث آبلهمرغان میشود. اگر آبلهمرغان داشته باشید، در معرض خطر ابتلا به زونا قرار دارید چرا که ویروس آبلهمرغان سالهاست در سیستم عصبی شما وجود دارد اما خاموش است.
افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیفت است، بیشتر در معرض ابتلا به زونا قرار دارند. زونا میتواند دردناک باشد اما درمان زود هنگام آن با داروهای ضد ویروس مثل والاسیکلوویر خوراکی میتواند علائم آن را کاهش دهد.
4. کهیر
کهیرها جزو انواع بیماری پوستی شناختهشدهای هستند که از علائم آن میتوان به تورم، قرمزی و نواحیای که میخارند، اشاره کرد. دلایلی که باعث ایجاد کهیر میشود شامل دارو، غذا و نیش حشرات است.
اگر کهیر نواحی گستردهای از بدنتان، گلویتان یا صورتتان را در بر گرفت حتماً با اورژانس تماس بگیرید. خصوصاً اگر روی قورت دادن غذا یا نفس کشیدنتان تأثیر میگذاشت. کهیر معمولاً در عرض ۲ تا ۴ ساعت از بین میرود ولی با این حال کهیر در برخی افراد میتواند ماهها یا سالها مقاومت کند. به چنین چیزی کهیر مزمن میگویند.
پرهیز از منشأ، هر چیزی که هست، میتواند بهترین راه برای پیشگیری از کهیر باشد. وقتی امکانپذیر نیست، بهترین راه درمان بیماری پوستی کهیر، استفاده از آنتیهیستامینهایی مثل لوراتادین یا فکسوفنادین میتواند جلوی خارش را بگیرد.
برای آشنایی با آلرژیهای پوستی، به شما توصیه میکنیم مقاله زیر را اصلاً از دست ندهید.
حساسیت پوستی و هر چیزی که باید درباره آن بدانید!
حساسیت پوستی میتواند ناشی از غذا، دارو و استفاده از محصولات مختلف آرایشی و بهداشتی باشد. چقدر برای مقابله با آن آماده هستید؟
دارویی که برای درمان آسم آلرژیک استفاده میشود به نام امالیزوماب در سال ۲۰۱۴ به عنوان درمانی برای کهیر در آن دسته از افرادی که به آنتیهیستامین واکنشی نشان نمیدادند، تائید شد.
در اکتبر سال ۲۰۱۹، تزریق سیتریزین توسط FDA برای درمان کهیر در بزرگسالان و کودکان ۶ ماهه و بالاتر، تائید شد. تزریق سیتریزین در کودکان زیر ۶ ماه توصیه نمیشود چرا که هنوز کبد و کلیهشان کامل نشده است.
۵. آفتابسوختگی
بدون شک، آفتابسوختگی جزو آن دسته از بیماری پوستی به حساب میآید که میشود آن را به سادگی درمان کرد یا اصلاً جلویش را گرفت.
آفتابسوختگی زمانی رخ میدهد که به مدت زیاد جلوی نور اشعه فرابنفش خورشید قرار بگیرید. پوست قرمز، دردناک، گرم و حتی تاول مانند میشود.
سخت میشود فهمید چه مقدار زمان زیر خورشید برای پوست کافی است. حتی با داشتن کرم ضد آفتاب نیز ممکن است این اتفاق بیفتد. آفتابسوختگی مکرر به خصوص در کودکان میتواند ریسک سرطان پوست را در زندگیشان افزایش دهد. معمولاً لازم است که هر ۲ ساعت کرم ضد آفتاب استفاده شود اما کار دیگری که میتوانید بکنید این است که از زیر آفتاب بروید کنار.
اولین قدم برای درمان آفتابسوختگی این است که یک جایی که سایه باشد، پیدا کنید و پوستتان را خنک کنید.
- یک حمام آب سرد بگیرید.
- مایعات بسیار بخورید و با یک مرطوبکننده بدون چربی یا آلوئه ورا پوستتان را مرطوب کنید.
- در بعضی موارد، لیدوکائین نیز به درد میخورد.
- استفاده از ایبوپروفن میتواند به شما در تحمل درد کمک کند.
اگر تب و لرز داشتید حتماً به پزشک مراجعه کنید. هیچکدام از تاول های پوستیتان را نترکانید چرا که امکان عفونی شدنشان وجود دارد.
۶. درماتیت تماسی
بیشتر ما دچار این بیماری پوستی شده ایم. درماتیت تماسی وقتی رخ میدهد که به چیزی دست بزنیم و پوستمان نسبت به آن چیز واکنش نشان بدهد.
- درماتیت تماسی نوعی اگزما است و میتواند از گیاهان، جواهرات، دستکش لاتکس و برخی تحریککنندهها مثل صابون ایجاد شود.
- برای جلوگیری از درماتیت تماسی، سعی کنید حتیالامکان از دست زدن به برخی چیزها بپرهیزید.
- برای کنترل نشانههای آن، استفاده از آنتیهیستامین یا استروئیدهای موضعی و حمام را پیشنهاد میکنیم.
۷. عرقسوز شدن بر اثر پوشیدن پوشک
هرکسی که بچه دارد درباره این بیماری پوستی که همان عرقسوز شدن بر اثر پوشیدن پوشک است، اطلاعات دارد.
- یک پوشک خیس اگر مدت زمان طولانی پوشیده شود میتواند منجر به قرمزی و سپس بروز جوش در نواحی پوشک شود.
- ادرار میتواند از کنارهها روی پوست بماند و سپس باعث تحریک پوست شود.
- باکتری نیز میتواند از وضعیت ملتهب و آسیب دیده پوست سوءاستفاده کند و در آن ناحیه رشد کند.
برای جلوگیری از این اتفاق، هر زمان که لازم بود پوشک را عوض کنید تا خشک بماند. همچنین در صورت بروز این مشکل و قرمزی پوست میتوانید از پماد زینک اکساید استفاده کنید.
۸. روزاسه
یک بیماری پوستی مزمن است که با قرمزی، رگهای خونی برجسته و جوش همراه است.
روزاسه بیشتر در زنان بالای ۳۰ سال رایج است اما مردان نیز میتوانند به آن مبتلا شوند. مشکلات مربوط به سیستم ایمنی، مشکلات وریدی و مشکلات محیطی میتوانند باعث این شرایط شوند.
بسته به علائم، برخی درمانها وجود دارد که میتوانید به کار بگیرید.
- آنتیبیوتیکهایی مثل کرم مترونیدازول یا دوکسیسایکلین را میتوانید استفاده کنید.
- ژل آزلائیک اسید، برای جلوگیری از التهابات و قرمزی میتوانند استفاده شوند.
- برای موارد شدیدتر ممکن است پزشکتان داروی ایزوترتینوئین آکنه را پیشنهاد کند.
- برخی جراحیهای لیزری نیز میتواند برای کاهش قرمزی پوست انجام شود.
- در ژانویه سال ۲۰۱۷، FDA کرم روفید را برای استفاده روی پوست آن به صورت یک بار در روز برای کاهش قرمزی پوست در بزرگسال تائید کرد.
۹. پای ورزشکار
این یک واقعیت است متأسفانه اما پای شما مستعد عفونتهای قارچی است. پای ورزشکار میتواند منجر به خارش شدید، قرمزی و پوسته پوسته شدن پوست پا در بین انگشتان شود. یک نوع قارچ به نام درماتوفیتس در گرما وجود دارد که در اطراف استخر، حمام و رختکن باشگاه برای ورزشکاران و افراد کمین کرده است.
خوشبختانه، درمانهای ضدقارچی موضعی در حال حاضر وجود دارد:
- لوتریمین ای اف
- لامیسیل ای تی
- میکاتین
هفتهها طول میکشد تا این عفونت از بین برود. حتماً اگر علائم به جای کاهش پیدا کردن، افزایش داشتند به پزشکتان مراجعه کنید تا داروهای قویتری به شما بدهد.
با تمیز و خشک نگه داشتن پاهایتان میتوانید از این بیماری پوستی جلوگیری کنید. عوض کردن جوراب و کفش خیس، پوشیدن سندل در استخر عمومی نیز میتواند کارساز باشد.
این قارچها میتوانند زیر ناخن انگشتان پایتان جمع شوند و به صورت سفید، زرد یا قهوهای به نظر برسند. مطمئن شوید در صورت بروز آنها، سراغ پزشک بروید.
۱۰. کارسینومای سلولی پایه
کارسینومای سلولی پایه یکی از رایجترین انواع بیماری پوستی است و به آن سرطان پوست نیز میگویند که سلولهای بالایی پایه پوست رشد میکند اما به ندرت گسترش مییابد و قابل درمان است. اگر زمان زیادی را زیر نور آفتاب سپری کنید یا مرتباً سراغ برنزه کردن بدنتان بروید، میتوانید مستعد این بیماری پوستی باشید.
بیشتر روی سر، گوش، بینی و گردن رشد میکند. براق، قرمز و درست مثل جوش چرکی است.
درمانهای آن شامل موارد زیر میشود:
- جراحی
- داروهای پوستی
- پرتودرمانی
داروهای آن به صورت کرم میباشند:
- ایمیکیمود
- فلوروراسیل
برای جلوگیری از این بیماری، از طولانی مدت نشستن در معرض خورشید، پرهیز کنید. از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. سالانه برای معاینه پوستی کامل سری به متخصص پوست خود بزنید.
مراقب پوستتان باشید؛ بیماریها در کمیناند!
در این مطلب از لیامگ به معرفی انواع بیماری پوستی پرداختیم. شناخت هرکدام از این بیماریها و دانستن نحوه مواجهه با آنها و چگونگی درمانشان میتواند به شما کمک کند در صورتی که خدای ناکرده درگیرشان شدید، چه اقدامات اولیهای باید بکنید یا برای پیشگیری از ابتلا به آنها باید چه مسیری را طی کنید. در صورتی که نیاز به استفاده از محصولات باکیفیت بهداشتی و آرایشی داشتید، تنها کافی است سری به فروشگاه اینترنتی ما به آدرس وبسایت لیاتیم بزنید. هوایتان را داریم!
- اینجا درباره لیفت مژه، مزایا و معایب آن بیشتر بدانید! - ۱۷-۱۲-۱۴۰۱
- خودتان با کمترین امکانات خوشبوکننده خانه درست کنید! - ۲۸-۱۰-۱۴۰۱
- استفاده از راکوتان به چه قیمتی؟ - ۲۱-۱۰-۱۴۰۱