صفحه اصلی > محصولات مراقبتی : خصوصیات انواع خمیر دندان

خصوصیات انواع خمیر دندان

خصوصیات انواع خمیر دندان

بهترین خمیر دندان برای من کدام است؟ خمیر دندان خوب چی بخرم؟ ویژگی خمیر دندان خوب چیست؟ علت کف نکردن خمیر دندان چه می‌تواند باشد؟ این‌ها نمونه‌ای از سؤالاتی هستند که در ذهن افراد وجود دارند. در این مقاله قصد داریم شما را با خصوصیات انواع خمیر دندان آشنا کنیم تا بتوانید براساس خواسته‌ها و نیازهای خود، بهترین خمیردندان ممکن را برای سلامت دهان و دندانتان انتخاب کنید. افرادی که به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت می‌دهند، همواره به دنبال خمیر دندانی هستند که بیشترین کارایی را داشته و سلامت دهان و دندان‌ها آن‌ها را تضمین کند. متخصصان دندانپزشکی توصیه می‌کنند که افراد حداقل ۲ بار در روز دندان‌های خود را مسواک بزنند تا دهانی خوشبو و دندان‌هایی تمیز و سالم داشته باشند.

مسواک زدن برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، بافت لثه، بوی بد دهان و سایر مشکلات سلامت دندان ضروری است. انواع مختلفی از خمیردندان وجود دارد که افراد می‌توانند از آن‌ها برای مسواک زدن دندان‌های خود استفاده کنند. هر نوع خمیردندان بر اساس نیازهای منحصربه‌فرد اشخاص مختلف طراحی و فرموله می‌شود. ما در این مقاله انواع خمیر دندان‌های مختلف و مزایا و معایب آن‌ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد. برای آشنایی با خصوصیات انواع خمیر دندان پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

انواع خمیر دندان پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

خمیر دندان از چه موادی تشکیل می‌شود؟

خمیر دندان‌ها در حالت کلی، از مواد زیر تشکیل می‌شوند:

  • ۷۴ درصد آب؛
  • ۲۰ درصد مواد ساینده برای کمک به پولیش سطوح دندان و پاک شدن آن از پلاک، مواد غذائی و…؛
  • Humectant  (کمک به کنترل رطوبت)؛
  • ۲ درصد مواد کف کننده (مواد دترژانت) و طعم‌دهنده برای کف کردن و خوشبو شدن دهان و نفس؛
  • ۲ درصد بافرهای pH برای تنظیم اسیدیته ترکیب؛
  • ۱.۵ درصد عامل رنگ دهنده، چسب و مات‌کننده‌ها؛
  • ۰.۲۴ درصد فلوراید برای کمک به افزایش مقاومت مینا دندان در برابر پوسیدگی.

این ترکیبات در کنار هم منجر به تمیز شدن دندان، پاک شدن پلاک‌های دندان، خوشبو شدن نفس و افزایش مقاومت دندان‌ها می‌شوند.

مواد تشکیل دهنده خمیردندان
مواد تشکیل دهنده خمیردندان

خصوصیات انواع خمیر دندان

اگر برای خرید خمیر دندان به داروخانه یا فروشگاه مراجعه کنید، با طیف گسترده‌ای از خمیر دندان‌های رنگارنگ روبه‌رو خواهید شد که ترکیبات مختلفی داشته و هر کدام برای گروه خاصی از افراد و مشکلات دندانی طراحی شده‌اند.

فارغ از مسائل مرتبط با تبلیغات، خمیر دندانی برای دندان شما خوب و مناسب است که برای مشکل دندان در همان بازه زمانی طراحی شده باشد. این نکته را نیز هرگز فراموش نکنید که همواره گران‌ترین خمیر دندان، بهترین خمیر دندان نیست.

با این توضیحات به سراغ بررسی چند نوع از انواع خمیر دندان‌های رایج و موجود در داروخانه‌ها می‌رویم:

۱. خمیر دندان برای دندان‌های حساس (SENSITIVITY TOOTHPASTE)

اولین نوع از انواع خمیر دندان که می‌خواهیم در مورد مزایا و معایب آن صحبت کنیم، خمیر دندان‌هایی هستند که برای دهان و دندان حساس فرموله می‌شوند. خمیر دندان‌هایی که برای دندان‌های حساس طراحی می‌شوند، حاوی مواد  و ترکیباتی هستند که با هر بار مسواک زدن، لوله‌های انتهای عصب دندان‌ها را پر کرده و از تحریک شدن آن‌ها ممانعت می‌کنند. از آنجایی که ماده سدیم لوریل سولفات (همان ماده‌ای که در برخورد با آب منجر به کف کردن خمیر دندان می‌شود) در این خمیر دندان‌ها وجود ندارد و مسواک زدن با این خمیر دندان‌ها منجر به بروز حساسیت لثه و دندان نمی‌شود.

  • مزایای خمیر دندان ضد حساسیت: درد دندان و لثه را تسکین می‌دهد. دندان‌های حساس هنگام خوردن یا نوشیدن غذاهای سرد یا گرم مشکلاتی را برای افراد ایجاد می‌کنند. خمیر دندان مخصوص دندان‌های حساس از ترکیب نیترات پتاسیم و فلوراید برای تقویت دندان‌ها و جلوگیری از بروز دردهای عصبی استفاده می‌کنند. این‌ خمیر دندان‌ها معمولاً مؤثر هستند؛ اما برای مشاهده اثرگذاری، باید ۳ الی ۴ هفته از آن به طور مداوم استفاده کنید.
  • معایب خمیر دندان ضد حساسیت: با استفاده از این خمیردندان‌ها، از شناسایی علت اصلی مشکل دندان دور می‌شوید. در بررسی خصوصیات انواع خمیر دندان به معایب خمیر دندان‌های مخصوص دندان‌های حساس می‌رسیم. استفاده از این خمیر دندان‌ها مانند مسکن عمل می‌کند، یعنی با پوشاندن درد و تسکین آن، منجر به غفلت افراد از علت اصلی دندان‌درد و درد لثه می‌شوند. بیماران با تسکین درد، علت حساسیت خود از جمله وجود حفره، مشکلات عصب دندان، بیماری لثه یا فرسایش دندان را نادیده می‌گیرند.
خمیر دندان ضد حساسیت
خمیر دندان ضد حساسیت

۲. خمیر دندان زغالی

در ادامه بررسی خصوصیات انواع خمیر دندان، به نوع دیگری از خمیر دندان می‌رسیم. این خمیر دندان‌ها از زغال فعال ساخته می‌شوند و در جذب باکتری و ذرات مواد غذایی، عملکرد بهتری نسبت به خمیردندان‌های معمولی، از خود نشان می‌دهند. زغال موجود در این نوع از خمیر دندان‌ها که اکثر ویژگی خمیر دندان خوب را دارند، لکه‌های روی دندان‌ها را از بین می‌برد، بوی بد دهان را خنثی کرده و سفیدی خاصی را به دندان‌ها می‌بخشد.

  • مزایای خمیر دندان زغالی: از بین بردن لکه‌های سطحی و ایجاد نفسی تازه و خوشبو از بزرگ‌ترین مزایای استفاده از خمیر دندان زغالی است. خمیر دندان زغالی به باکتری‌های روی دندان متصل می‌شود و در از بین بردن پلاک و لکه بسیار مؤثر است.
  • معایب خمیر دندان زغالی: این خمیردندان‌ها بسیار ساینده و فاقد فلوراید هستند. استفاده روزانه از این نوع خمیردندان خطرناک است؛ چرا که زبر و بیش از حد ساینده بوده و دندان‌ها را ضعیف می‌کند.
خمیر دندان ذغالی
خمیر دندان ذغالی

۳. خمیر دندان سفید کننده

احتمالاً در نظر اول و با توجه به نام آن، خمیر دندان سفیدکننده بهترین خمیر دندان موجود به‌نظر برسد. اگر دندان‌های شما در اثر مصرف بیش از حد سیگار، مشروبات الکلی، قهوه، نوشابه و مواد غذایی رنگی مانند پفک،  لکه‌های زیادی شده است، استفاده از خمیر دندان سفیدکننده می‌تواند مفید باشد. خمیردندان‌های سفید کننده در از بین بردن لکه‌های سطحی روی دندان مؤثر هستند.

  • مزایای خمیر دندان سفید کننده: به‌طور مؤثر لکه قهوه، نوشیدنی‌ها و نوشابه را از روی دندان پاک می‌کند. این خمیر دندان‌ها از ساینده‌های اضافی و جوش شیرین (عامل ساینده قوی) تشکیل شده‌اند.
  • معایب خمیر دندان سفید کننده: می‌تواند به مینای دندان آسیب برساند و در عین حال لکه‌های اصلی را از بین نبرد. خمیر دندان سفیدکننده تنها برای از بین بردن لکه‌های سطحی مؤثر است.
خمیر دندان سفید کننده
خمیر دندان سفید کننده

۴. خمیر دندان حاوی فلوراید

اکثر ما از خمیر دندان‌هایی استفاده می‌کنیم که حاوی فلوراید هستند. فلوراید ماده‌ای است که به‌صورت طبیعی در دندان‌ها و استخوان‌های بدن یافت می‌شود و تأثیر مستقیمی بر تکامل سلول‌های دندانی (مسئول ایجاد شکل نهایی دندان) و مقاوم‌سازی دندان‌های انسان دارد.

  • مزایای خمیر دندان حاوی فلوراید: افزایش تراکم استخوان و جلوگیری از پوسیدگی دندان دو مورد از بهترین مزایای خمیر دندان‌های حاوی فلوراید است. فلوراید یک ماده شیمیایی است که منجر به تقویت دندان‌ها و استخوان‌های بدن می‌شود. فلوراید سودمندترین ماده در پیشگیری از پوسیدگی دندان است.
  • معایب خمیر دندان حاوی فلوراید: خطر فلوروزیس دندانی را افزایش می‌دهد. در بیشتر موارد، خمیردندان حاوی فلوراید برای کودکان زیر شش سال توصیه نمی‌شود، زیرا خطر مصرف آن بیشتر از فوایدش است. اکثر خمیردندان‌ها حاوی مقادیر کمی از این ماده شیمیایی هستند؛ اما خمیردندان فلوراید دارای مقادیر بالاتری است که برای کودکان مناسب نیست.
خمیر دندان حاوی فلوراید
خمیر دندان حاوی فلوراید

۵. خمیر دندان ضد جرم یا جرم‌گیر

خمیر دندان‌های جرم‌گیر نیز در لیست بهترین خمیر دندان‌ها قرار می‌گیرند. این خمیر دندان‌ها حاوی مواد و ترکیباتی هستند که نقش مؤثری در محافظت از لثه‌ها داشته و از شکل‌گیری پلاک‌های دندانی، جلوگیری می‌کند. عفونت‌های دهان و دندان را از بین می‌برند، روند تشکیل جرم را کاهش می‌دهند، از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کنند، مینای دندان را تقویت کرده و  میکروب‌های موجود در دهان را از بین می‌برند.

  • مزایای خمیر دندان ضد جرم یا جرم‌گیر: جلوگیری از ایجاد لک و سفیدی و براقی دندان از مزایای این خمیردندان است. این خمیر دندان‌ها حاوی هگزامتافسفات سدیم بوده و از ایجاد لکه‌های بالای خط لثه و جرم، جلوگیری می‌کند.
  • معایب خمیر دندان ضد جرم یا جرم‌گیر: نداشتن قدرت کافی برای از بین بردن پوسیدگی‌ها از معایب این خمیردندان است. پوسیدگی‌های عمقی و قدیمی باید توسط دندان‌پزشک تراشیده شوند.


استفاده از خمیردندان؛ چیزهایی که درباره مسواک زدن نمی‌دانستید!” را در این مقاله بخوانید:

استفاده از خمیردندان

استفاده از خمیردندان؛ چیزهایی که درباره مسواک زدن نمی‌دانستید!

مسواک زدن از مهم‌ترین کارهایی است که برای بهداشت روزانه باید انجام دهیم. استفاده از خمیردندان نیز بسیار مهم است. اینجا درباره دندان و سلامت آن نوشته‌ایم.


۶. خمیر دندان ضد باکتری

در ادامه بررسی خصوصیات انواع خمیر دندان، به خمیر دندان‌های ضد میکروبی می‌رسیم. این خمیر دندان‌ها حاوی موادی مانند تری‌ کلوزان و فلوئورید سدیم بوده و خواص ضدمیکروبی دارند. این ترکیبات پلاک‌های دندان را که لایه‌ای از باکتری‌ هستند، تراش داده و سفیدی و زیبایی اولیه را به دندان‌های شما بازمی‌گرداند.

  • مزایای خمیر دندان ضد باکتری: پلاک و خطر ابتلا به ژنژیویت را کاهش می‌دهد. خمیر دندان ضد میکروبی برای محافظت بیشتر از دندان با افزودن تری کلوزان و فلوئورید سدیم فرموله شده است. این عامل در تحقیقات آزمایشگاهی، در کاهش خطر پوسیدگی دندان، پلاک و التهاب لثه اثربخشی بالایی از خود نشان داده است. تری کلوزان رشد باکتری‌ها را کند می‌کند و می‌تواند دهان را تا ۱۲ ساعت پس از زدن مسواک، تمیز و خوشبو نگه دارد.
  • معایب خمیر دندان ضد باکتری: مطالعات انجام‌شده بر روی ماده تری کلوزان، ارتباط بین این ماده و سطوح پایین هورمون‌های تیروئید را نشان داده است. همچنین نگرانی‌هایی در مورد ارتباط احتمالی با مقاومت آنتی بیوتیکی در اثر مصرف منظم این ماده وجود دارد. هیچ مبنای مستندی برای این نگرانی‌ها وجود ندارد، با این حال، بسیاری از شرکت‌ها این ماده را از محصولات خود حذف کرده‌اند و از آن در ترکیبات محصولات مختلف خود استفاده نمی‌کنند.
خمیر دندان ضد میکروب
خمیر دندان ضد میکروب

۷. خمیر دندان کودکان

بدون شک مراقبت از دندان‌های کودکان از اهمیت فوق‌العاده بالایی برای والدین برخوردار است. کودکان به دلیل حساسیت‌ها و ضعف‌هایی که در بدن خود دارند، باید از خمیر دندان‌هایی استفاده کنند به‌طور خاص، برای این منظور طراحی شده‌اند. بهترین خمیر دندان برای کودکان باید حاوی دوز مناسبی از فلوراید باشد. کودکان از حدود ۱ سالگی که با رشد دندان روبه‌رو می‌شوند، به خمیر دندان نیاز دارند.

  • مزایای خمیر دندان کودکان: ویژگی خمیر دندان خوب برای کودکان، بافت نرم‌تر و طعم بهتر در کنار فرمولاسیون متعادل است. خمیر دندان کودکان نسبت به خمیر دندان بزرگسالان سختی کمتری دارد و حاوی فلوراید و مواد ساینده کمتری است.
  • معایب خمیر دندان کودکان: مقادیر کمتر فلوراید یکی از معایب این خمیردندان‌ها است. این نوع خمیردندان‌ها حاوی مقادیر کمتری از فلوراید هستند که ثابت شده است به تقویت استخوان‌های دندان کمک می‌کند.
خمیر دندان مخصوص کودکان
خمیر دندان مخصوص کودکان

نکات اضافی برای داشتن دهانی تمیز و دندان‌هایی سالم

تا اینجا با خصوصیات انواع خمیر دندان آشنا شدیم. خصوصیات انواع خمیر دندان برای دندان‌های متفاوتی طراحی شده‌اند. افراد بر اساس تجربیات منحصربه‌فرد خود، نوع خاصی از خمیردندان را ترجیح می‌دهند؛ اما نوع خاص انتخاب شده چندان مهم نیست.

صرف نظر از نوع خمیردندان مورد استفاده، داشتن یک دهان تمیز و سالم با رعایت عادات بهداشتی منظم دندان حاصل می‌شود. این عادات شامل مسواک زدن روزانه و کشیدن نخ دندان برای اطمینان از تمیز و سالم ماندن دهان است.

سایر نکات مهم عبارت‌اند از:

  • برای تمیزی بهتر و بیشتر، از مسواک برقی استفاده کنید. ارتعاشات و حرکات این مسواک‌ها از قدرت بیشتری برای از بین بردن پلاک‌ها برخوردار است؛
  • با حرکات دایره‌ای مسواک بزنید؛
  • هر روز بین هر دندان را با نخ دندان تمیز کنید؛
  • اگر مسواک فرسوده، شکسته یا انعطاف‌پذیری خود را از دست داده، آن را هر سه ماه یا زودتر تعویض کنید؛
  • برای اطمینان از اینکه زمان کافی را برای مسواک زدن صرف می‌کنید، از یک تایمر استفاده کنید.
  • از دهانشویه برای حذف میکروب‌ها از مناطقی از دهان استفاده کنید که دسترسی به آن‌ها با مسواک سخت و غیرممکن است.

هرگز فراموش نشود…

اکنون که با خصوصیات انواع خمیر دندان آشنا شده‌ایم، بهتر می‌توانیم خمیر دندان مناسب برای نیازهای دهان و دندان خود را پیدا و انتخاب کنیم. فراموش نکنید که خصوصیات انواع خمیر دندان تأثیر ۱۰۰ درصدی بر روی سلامت دندان‌های شما ندارد، بلکه مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به‌صورت روزانه و منظم، کلید داشتن دهان و دندانی سالم و تمیز است.

مسواک زدن را هیچ وقت پشت گوش نیندازید و تا می‌توانید در مسواک زدن صحیح دقت کنید.

اینستاگرام لیاتیم
تلگرام لیاتیم
۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاه کاربران (2 دیدگاه)

  1. با سلام
    چقدر جالب بودن تا حالا درباره خمیر دندان ها اینطوری مطلب نخونده بودم . ممنون از شما که این مطالب مفید رو با ما به اشتراک گذاشتین ، راستی چرا خمیر دندون کف نمیکنه؟! فقط جواب اینو ندیدم 🤔🤔👍🏻

    1. سلام 💗
      مرسی از شما و توجهتون به مطالب ما ❤️
      یکی از ویژگی‌های مهم خمیردندان همین قدرت کف کردن هست. پیشنهاد میشه خمیردندانی رو انتخاب کنید که از قدرت ایجاد کف آن مطمئن باشید. 💗

دیدگاهتان را بنویسید