صفحه اصلی > مد و زندگی : سلولیت چیست و راهکارهای درمان سلولیت کدام‌اند؟

سلولیت چیست و راهکارهای درمان سلولیت کدام‌اند؟

درمان سلولیت

سلولیت، عارضه‌ای که بیش از ۸۰ درصد زنان را در طول دوران زندگی‌شان با خود درگیر می‌کند؛ عارضه‌ای که عموماً به آن «پوست پنیری کوتاژی» می‌گویند. سلولیت موجب بروز حالت قلمبه قلمبه و چاله چاله روی گوشت ران‌ها، کفل‌ها، شکم و باسن می‌شود. این عارضه با وجود اینکه می‌تواند در مردان هم اتفاق بیفتد، اما بیشتر در بین زنان و دختران جوان شایع است. اگرچه سلولیت یک عارضه بالینی خطرناک نیست، می‌تواند برای بانوان خجالت‌آور باشد و بر سطح اعتمادبه‌نفس‌شان تأثیر منفی بگذارد. اما چرا درمان سلولیت؟

سلولیت چیست؟

سلولیت پوستی است که حالت چاله چاله و ناهموار دارد. ظاهر و بافتش را اغلب با پنیر کوتاژ، پوست پرتقال یا یک تشک قلمبه قلمبه مقایسه می‌کنند  و اغلب براساس شدتی که دارد، طبقه‌بندی می‌شود.

انواع سلولیتویژگی‌های ظاهریسطح فرورفتگی
ملایمپوست دچار پیری‌شده با ظاهر پرتقالییک تا چهار
معمولیپوست شل‌شده با ظاهر پنیری کوتاژیپنج تا نه
شدیدپوست به‌شدت شل‌شده با ظاهر تشکیده یا بیشتر

شناسایی سلولیت ملایم بدون نیشگون گرفتن پوست، قابل تشخیص نیست! اما بیشتر موارد جدی از ذخایر چربی سلولیت، نیازی به نیشگون گرفتن برای شناسایی ندارند، چون دره‌ها و قله‌های‌شان روی سطح پوست به شدت مشخص است. و اینکه سلولیت بیشتر در باسن و ران‌ها یا در برخی موارد روی شکم، سینه‌ها و بالای بازوها، رخ می‌دهد.

چه عواملی منجر به بروز سلولیت می‌شوند؟

دانشمندان هنوز دقیقاً نمی‌دانند که چه عواملی در ظهور سلولیت نقش دارند، اما می‌دانند که در نتیجه واکنش‌های بین بافت‌های چربی و همبندی زیرپوستی رخ می‌دهد. پیوندهای فیبری متصل‌کننده پوست به بافت ماهیچه‌ای زیرین، یک ماتریس را تشکیل می‌دهد. زمانی‌که بافت چربی زیرپوستی، اندازه و حجمش افزایش پیدا ‌کند، می‌تواند از این بافت ماتریسی متصل‌کننده عبور کند و به ایجاد قلمبه‌های پوستی ناهموار دامن بزند.

برخی از عواملی که با ساخت سلولیت در ارتباط‌اند، به شرح زیرند:

  • نوسان‌های موجود در سطوح هورمون‌ها شامل استروژن، هورمون‌های T3 و T4، انسولین، پرولاکتین و نورپینفرین (نورآدرنالین)
  • عوامل ژنتیکی مثل وضعیت سلامت دستگاه گردش خون، توزیع چربی‌های زیرپوستی، کارآمدی متابولیکی بدن و قومیت فرد
  • سطوح پایین‌تر رایج کلاژن و الاستین در دوران پیری
  • رژیم‌های غذایی حاوی چربی بالا، کربوهیدرات بالا، سدیم بالا و فیبر پایین
  • کمبود فعالیت‌های فیزیکی یا داشتن یک سبک زندگی پشت‌میزنشینی
  • چربی بیش از حد ناشی از افزایش وزن
  • سیگار کشیدن؛

و به طور کلی، سلولیت ممکن است بیشتر در آن دسته افرادی ظاهر شود که به خاطر کارشان، به مدت طولانی روی یک نقطه می‌نشینند یا زنان بالای ۲۵ سالی که اضافه وزن دارند. بااین‌حال، افرادی که وزن متعادل و خوبی دارند و از یک رژیم غذایی خوب بهره‌مند هستند و نیز نوجوانان و مردان می‌توانند مستعد بروز مشکل قلمبگی باشند.

سلولیت در مردان
سلولیت در مردان

دو باور غلط راجع به سلولیت

اول از همه این را باید گفت که مسئله بادی شیمینگ چیزی است که به شدت آن را نکوهش می‌کنیم، اما معنایش این نیست که نخواهیم برای از بین بردن سلولیت کار انجام دهیم. با توجه به پیشرفت فناوری‌های روز‌ و ظهور نوآوری‌های جدید، راهکارهایی برای کمک به ازبین‌رفتن یا جلوگیری از ظاهر سلولیت وجود دارد. اما قبلش میخواهیم سر از پرده یک سری باور رایج در این خصوص برداریم:

سلولیت معنایش این نیست که بدن‌تان نافرم است!

یکی از رایج‌ترین سوءبرداشت‌ها درباره سلولیت همین مسئله است؛ این برآمدگی‌‎ها و فرورفتگی‌ها، زمانی خودشان را نشان می‌دهند که بسته‌های چربی از طریق بافت همبند فیبری زیرپوستی، بیرون می‌زنند. اضافه وزن هم می‌تواند به سلولیت بیشتر دامن بزند، اما مقصر همیشگی این مسئله، تخلیه ضعیف غدد لنفاوی و گردش خون در پوست‌های ضخیم است. به طور کلی، سلولیت، انعکاس شیوه‌ای است که در چربی در بدن ما ذخیره می‌شود و هیچ ارتباطی با ظاهر کلی بدن یا اضافه وزن ندارد.

زنان بیشتر از مردان، سلولیت را تجربه می‌کنند!

علت بروز سلولیت در زنان بیشتر به علت تفاوت‌هایی است که بین بافت‌های ماتریسی همبندی در زنان و مردان وجود دارد و این مسئله که بافت‌های چربی و ماهیچه‌ای چطور در بدن‌شان توزیع می‌شود. بافت‌های همبندی زنان، به شکل عمودی تکرارشونده در زنان مرتب شده، اما در مردان، بافت‌های همبندی یک طرح متقاطع دارد. هرچه طراحی این بافت متصل‌کننده در مردان پیچیده‌تر باشد، چربی‌های همبندی، سخت‌تر می‌توانند برای ایجاد فرورفتگی‌های سلولیت، به سمت بالا نفوذ کنند.

یکی از پزشکان هم در این خصوص می‌گوید: «بیزارم از اینکه بگویم اساساً بدن زنان، به طور ژنتیکی طوری طراحی شده که مکانی ایده‌آل برای ظهور سلولیت باشد».


استرچ مارک یا همان ترک‌های پوستی هم ظاهر ناخوشایندی روی پوست دارند. در مقاله زیر چند ماده غذایی برای رفع ترک پوستی را معرفی‌ کرده‌ایم که شاید برای شما هم کاربردی باشد.

درمان ترک های پوستی

بهترین مواد غذایی برای رفع و درمان ترک‌ های پوستی

ترک پوست یا استرچ مارک در بعضی از قسمت‌های بدن پدید می‌آید. ما در این مقاله از راه‌های درمان ترک های پوستی برای شما صحبت کردیم.


راهکارهای درمان سلولیت

سلولیت خطرناک نیست و اقدام برای رفع سلولیت، به لحاظ پزشکی لزومی ندارد؛ بااین‌حال، میلیون‌ها نفر نگران وضعیت ظاهری‌ای هستند که این عارضه برایشان به همراه می‌آورد و برایش به دنبال انواع راههای درمان سلولیت هستند. جراحان پلاستیک متخصص و درماتولوژیست‌های معتبر، راهکارهای متفاوتی را برای رفع سلولیت پیشنهاد می‌کنند که در ادامه از آن‌ها صحبت کرده‌ایم:

۱. سلفینا (Cellfina)

سلفینا یک راهکار درمانی جراحی موردتأیید است؛ به کمک یک دستگاه رفع سلولیت، از تیغه‌هایی بسیار کوچک برای آزادسازی بافت‌های رشته‌ای ماتریس همبندی استفاده شده تا پوست در وضعیتی روبه‌پایین قرار بگیرد و به شکل قبل بازگردد. ماندگاری و اثرگذاری این روش تا ۳ سال است و هزینه رفع سلولیت بدین طریق، بین ۳۵۰۰ تا ۶۵۰۰ دلار برآورد می‌شود؛ بیشتر بیمارانی که برای درمان سلولیت در یک جلسه از این روش کمک می‌گیرند، به طور کامل بهبود پیدا می‌کنند.

۲. سلولِیز (Cellulaze)

یک راهکار رفع سلولیت با لیزر است که به عنوان یک روش ایمن برای آزادسازی دسته‌های فیبری همبندی پوست به بافت ماهیچه‌ای زیرینش، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این راهکار، برای از بین بردن سلولیت با لیزر، برش رشته‌های همبندی لیزر شده تا تولید کلاژن تحریک شود، ضخامت پوست افزایش یابد، و برخی از چربی‌های موجود در آن ناحیه آب شود. این راهکار نسبت به روش سلفینا، دوران نقاهت کم‌تری طلب می‌کند، اما نتایجش از ماندگاری کمتری برخوردار است.

۳. بسامد رادیویی (Radio Frequency)

یک روش رفع سلولیت با دستگاه است؛ و یکی از راهکارهای درمانی متعدد به صورت غیرتهاجمی است که از آن برای هدف‌گذاری و حذف سلول‌های چربی طراحی شده است. این راهکار منجر به ایجاد یک واکنش درمانی از سوی بدن می‌شود که افزایش سطح تولید الاستین و کلاژن را به همراه دارد. سلول‌های چربی ازبین‌رفته برای دفع از بدن، به سمت سیستم لنفاوی می‌روند. سه نوع رایج از راهکارهای درمانی به واسطه‌ بسامدهای رادیویی، BodyFX، VelaSmooth و VelaShape هستند که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

درمان سلولیت با بسامد رادیویی
درمان سلولیت با بسامد رادیویی

۳-الف) BodyFX

این عمل سلولیت به عنوان یکی از راهکارهای درمانی با بسامدهای رادیویی، دمای بافت‌های عمیق پوست را افزایش داده و سلول‌های چربی را به کمک یک سوند حساس به دما کاهش می‌دهد. هزینه درمان سلولیت با دستگاه برای این روش که یک جلسه‌اش بین ۳۰ الی ۶۰ دقیقه به طول می‌انجامد، بین ۱۸۰۰ تا ۲۴۰۰ دلار هزینه خواهد داشت.

این را هم بگوییم که برای دستیابی به نتایج خوب، به جلسات متعددی نیاز است و هر ۳ تا ۴ ماه، می‌توان این کار را انجام داد.

۳-ب) VelaSmooth

در این روش از انرژی بسامدهای رادیویی، اشعه‌های مادون قرمز و تحریک بافت‌ها برای نرم‌سازی بافت‌های همبندی و کاهش تجمع‌های چربی در نواحی مشخص استفاده می‌شود. غلتک‌های ماساژ و یک وکیوم به تحریک بافت و نرم کردن رشته‌های فیبری نگهدارنده پوست کمک می‌کند. این راهکار درمانی، هر جلسه‌اش بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول می‌کشد و بین ۶۰ تا ۳۵۰ دلار هزینه دارد و دوره نقاهتی ندارد.

۳-پ) ولاشیپ (VelaShape)

همانند VelaSmooth، این روش هم خطوط بدن را به کمک مادون قرمز، انرژی بسامد رادیویی، ماساژ و وکیوم بهتر می‌کند. این کار به شکستن سلول‌های چربی، افزایش سطح گردش خون، تحریک تولید کلاژن و تشویق سیستم لنفاوی به رهایی از شر بقایای سلولی کمک می‌کند. بیماران معمولاً برای دیدن نتایج، به ۴ تا ۶ ساعت زمان نیاز دارند. هزینه انجام این راهکار درمانی بین ۸۰۰ تا ۲۴۰۰ دلار برای هر جلسه است.

۴. وکیوم و ماساژ

راهکارهای موجود صرفاً به درمان سلولیت با لیزر یا تیغ‌های جراحی و انرژی بسامدهای رادیویی محدود نمی‌شوند؛ یکی از این روش‌ها، درمان سلولیت با ماساژ، ساکشن وکیوم و تزریق زیرپوستی کربن دی اکسید برای تحریک تولید کلاژن و نرم‌سازی پوست است.

۴-الف) اندرمولوژی

این روش، مناسب برای کاهش شدت سلولیت بوده و از توان ماساژ (برای تحریک گردش خون در بدن) و ساکشن (برای نرم و لطیف‌سازی گودی‌های پوست) در کنار هم کمک می‌گیرد. معمولاً هم بعد از هر جلسه، به یک روز ریکاوری نیاز است و قیمت هر جلسه اندرمولوژی بین ۵۰ تا ۳۰۰ دلار هزینه خواهد داشت.

درمان سلولیت با اندرمولوژی
درمان سلولیت با اندرمولوژی

۴-ب) کربوکسی تراپی

یک تکنیک مطمئن برای درمان انواع بیماری‌های مزمن همچون تیرگی‌های دور چشم، ضعف در سیستم گردش خون بدن، استرچ مارک‌ها و سلولیت است. کربن دی اکسید زیر پوست تزریق می‌شود و علاوه بر تحریک جریان خون، تولید کلاژن را نیز افزایش می‌دهد. هر جلسه درمانی ۲۵۰ دلار هزینه داشته و هیچ دوره نقاهتی به همراه ندارد.

۴-پ) مزوتراپی

همانند کربوکسی تراپی، این روش هم با تزریق‌های زیرپوستی همراه است. بااین‌حال، بجای تزریق گاز کربن دی اکسید، از محلول‌های مایع دیگری همچون آنزیم‌ها، هورمون‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی و عصاره‌های گیاهی استفاده می‌شود.

۵. درمان‌های خانگی

کرم‌ها، اسکراب‌ها، غلتک‌های ماساژ و روغن‌های اسانس هم می‌توانند به کاهش ظاهر سلولیت کمک کنند. بااین‌حال، شواهد و پژوهش‌های علمی معتبر، نتوانسته‌اند خیلی اثربخشی این نوع راهکار درمانی را به طور کامل تأیید کنند. بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که به دقت خرید کنید و پیش از خرید حتماً بخش نظرات فروشگاه اینترنتی موردنظر را بخوانید.

۵-الف) کرم‌ها و اسکراب‌ها

اسکراب‌ها و کرم‌های متفاوتی برای کمک به مبارزه سلولیت و نرم کردن گودی‌های پوست پیشنهاد می‌شود. این محصولات، حاوی انواع متفاوتی از ویتامین‌ها، مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها، عصاره‌های گیاهی و سایر ترکیباتی هستند که ممکن است برای کاهش سلولیت در یک سری افراد مفید باشد. بااین‌حال، هیچ مطالعه‌ای درخصوص این محصولات انجام نشده و گزارش شده که برخی از آن‌ها پس از مصرف، به ایجاد خارش روی پوست و تعدادی عارضه دیگر منجر شده‌اند.

درمان سلولیت با اسکراب
درمان سلولیت با اسکراب

 5-ب) روغن‌های اسانس

انواع روغن‌های معطر برای بهبود ظاهر سلولیت، همچون دارچین، سرو، شمعدانی، عرعر، بهار نارنج و رزماری پیشنهاد می‌شوند.

۵-پ) ماساژ و غلتک‌ها

غلتطک‌های ماساژ برای درمان سلولیت پوست، می‌توانند موجب افزایش میزان گردش خون، تحریک تولید الاستین و کلاژن، کاهش تجمع‌های چربی زیرپوستی و حذف سموم از بدن شوند که همه‌شان در تشکیل سلولیت نقش دارند. ممکن است این محصولات تا حدی منجر به بهبود شکل منظم مصرف شوند، اما نتایج آنها اغلب ماندگاری آن‌چنانی ندارد.

۶. ورزش منظم

بله! درست است که ورزش‌ منظم نمی‌تواند سلولیت را برای همیشه از بین ببرد، اما تمرینات قدرتی و جایگزینی چربی با ماهیچه می‌تواند جلوی ظهور سلولیت را بگیرد یا آن را از بین ببرد. با این کار، پوست ضخیم می‌شود و این توهم را القا می‌کند که سلولیت خیلی به چشم نمی‌آید.

کلام آخر!

مشخصاً، راهکارهای درمانی متفاوتی برای گودی‌های سلولیت وجود دارد. بااین‌حال، جدای از جراحی پلاستیک و راهکارهای درمانی انرژی بسامد‌های رادیویی، باقی روش‌ها اثرات‌شان موقتی و خیلی سطحی خواهد بود. بسیاری از محصولات درمانی سلولیت، برخلاف ادعاهایی که دارند، آنچنان منفعت چندانی برای مصرف‌کننده به همراه نخواهند داشت.

برای همین پیشنهاد ما این است که اگر سبک زندگی سالمی را برای بخش‌های مختلف زندگی‌تان همچون خوردن، آشامیدن، تمرینات ورزشی، تمرینات هوازی و… انتخاب کنید و سیگار کشیدن را کنار بگذارید، می‌توانید به‌راحتی حتی با پیر شدن، سلولیت را از خود دور کنید.

اینستاگرام لیاتیم
تلگرام لیاتیم
۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید