در این مطلب قصد داریم شما را با علت جویدن ناخن آشنا کنیم. جویدن ناخن یکی از شایعترین و رایجترین مشکلاتی است که ما بهخصوص در دوران کودکی و نوجوانی با آن دستوپنجه نرم میکنیم. علت جویدن ناخن میتواند ناشی از مشکلات روانی عمیق بوده یا صرفاً یک عادت باشد که در دورانی خاص به سراغ ما آمده و پس از مدتی، خودبهخود برطرف میشود. از آنجایی که دلایل جویدن ناخن بهخصوص جویدن ناخن در بزرگسالی میتواند ناشی از علل مختلف باشد، لازم است که اطلاعات مفید و دقیقی نسبت به این موضوع به دست آورید. برای کسب اطلاعات تکمیلی در مورد علت جویدن ناخن، پیشنهاد میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید و تا انتها ما را همراهی کنید.
دلیل جویدن ناخنها چیست؟
جویدن ناخن معمولاً در دوران کودکی شروع شده و ممکن است در دوران نوجوانی تسریع شود. بسیاری از افراد در برخی مواقع و بهخصوص در دوران کودکی ناخنهای خود را میجوند، جویدن ناخن یک نوع رفتار تکراری است که با نام بالینی اونیکوفاژیا نیز شناخته میشود. طیفهای مختلفی از دلایل جویدن ناخن وجود دارند که از مشکلات متعددی ناشی میشوند و به روشهای مختلفی قابل درمان هستند.
علت جویدن ناخن میتواند ناشی از یک رفتار خوشخیم گاهبهگاه یا یک رفتار خودزنی ریشهدار باشد. بسیاری از افرادی که از کودکی شروع به جویدن ناخن میکنند، در نهایت این عادت را ترک میکنند؛ اما برای برخی دیگر، این یک مشکل بسیار حاد و آزاردهنده است که تبدیل به یک عادت مادامالعمر میشود. عادتی که ترک آن میتواند بسیار دشوار و چالشبرانگیز باشد
علت جویدن ناخن | بیحوصلگی، ناامیدی و کسالت
زمانهایی است که ناخن جویدن به یک عادت تبدیل میشود، زمانی که منتظر یک شخص، اتفاق یا خبر هستید و هنگامی که ناامید یا کاملاً خسته و کسل هستید، میتواند تبدیل به یک رفتار معمولی شود. جویدن ناخن کاری است که شما انجام میدهید تا خودتان را مشغول نگهداشته و بر حس ناامیدی و انتظار خود غلبه کنید.
علت جویدن ناخن | تمرکز
حفظ تمرکز میتواند یکی دیگر از چند علت جویدن ناخن باشد. گاهی اوقات، جویدن ناخن فقط یک تمایل غافلانه و از روی ناخودآگاه است تا یک انتخاب آگاهانه برای حفظ تمرکز. در بسیاری از موارد، شخصی که این کار را انجام میدهد، ممکن است متوجه نباشد که هنگام تلاش برای حل مشکل در حال جویدن ناخنهای خود است.
علت جویدن ناخن | استرس و اضطراب
جویدن ناخن میتواند یک عادت و نوعی تیک عصبی باشد و احتمالاً تلاشی برای رهایی موقت از استرس و اضطراب خواهد بود. استرس و اضطراب از عمدهترین دلایل جویدن ناخنها به حساب میآیند.
علت جویدن ناخن | مشکلات عاطفی یا روانی
علت جویدن ناخن میتواند با بیماریهای روانی مرتبط باشد. بیماریهای زیر را میتوان بهعنوان علل اختلال جویدن ناخن مطرح کرد:
- اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD)
- اختلال افسردگی اساسی (MDD)
- اختلال وسواس اجباری (OCD)
- اختلال نافرمانی مقابلهای
- اختلال اضطراب جدایی
- سندرم تورت
البته لازم به ذکر است که همه افراد مبتلا به این اختلالات ناخنهای خود را نمیجوند. به همین ترتیب، جویدن ناخن به این معنی نیست که شما با یکی از اختلالهای روانی ذکر شده مواجه شدهاید! اختلال جویدن ناخن باید بهصورت ریشهای مورد بررسی و درمان قرار بگیرد. جویدن ناخن در بزرگسالی با جویدن ناخن در کودکان میتواند کاملاً متفاوت باشد.
عوارض و خطرات جویدن ناخن
جویدن ناخن میتواند شامل جویدن سه قسمت باشد: ناخن، کوتیکول و بافت اطراف ناخن. جویدن ناخن فارغ از علت جویدن ناخن، در اکثر موارد آسیب جدی، ماندگار و طولانی مدتی ایجاد نمیکند؛ اما اگر در یک مدت زمان طولانی تبدیل به عادت شده و اتفاق بیفتد، میتواند مشکلات زیر را بهعنوان عارضه برای فرد ایجاد کند:
- درد ناخنها و پوست اطراف
- رویش غیرطبیعی، زشت و ناهموار ناخنها
- عفونتهای قارچی ناخن و پوست اطراف آن (رطوبت ناشی از خیس بودن دائم ناخنها و پوست اطراف، یک محیط ایدهآل برای رشد عفونتهای قارچی فراهم میکند.)
- دستوپنجه نرم کردن فرد با بیماریهای ناشی از انتقال باکتریها و ویروسها از انگشتان بهصورت و دهان (افرادی که عادت به جویدن ناخن دارند، همواره فراموش میکنند که در محیطهای آلوده و عمومی مانند مترو، اتوبوس، مدرسه، دانشگاه، بیمارستان، داروخانه و مکانهای پر رفتوآمد و آلوده دیگر، جویدن ناخنهای خود را متوقف کنند.)
- آسیب رساندن به دندانها مانند سایش، شکستگی، درد، ناهماهنگی و تحلیل بافت دندانی.
- درد و اختلال عملکرد مفصل گیجگاهی فک
علاوه بر این، عاداتی مانند بلعیدن ناخنهای جویده شده میتواند خطر ابتلا به عفونتهای معده و روده را افزایش دهد. علت جویدن ناخن هرچه که باشد، میتواند آسیبهای جبرانناپذیر و ماندگاری را متوجه فرد کند.
نحوه تشخیص عادت به جویدن ناخن
نحوه تشخیص جویدن ناخن در بسیاری از موارد ساده است. توجه کردن به تغییر شکلهای ظاهری در ناخنها، اطراف ناخنها و نوک انگشتان میتواند به شما در تشخیص جویدن ناخن کمک کند. علائم جویدن ناخن ممکن است در قالب حفره یا لکههای سفید و علائم ظاهری دیگر به نظر برسد. حتی ممکن است به نظر برسد که ناخنهای فرد دچار رنگپریدگی شده و یخزده است.
علائم جویدن ناخن میتواند منجر به بروز نشانههای ظاهری زیر در ناخنها و انگشتان فرد شود.. برای مثال:
- تغییر شکل عادی
- تغییر رنگ ناخن
- ایجاد لکههای قرمز و پوستهپوسته شدن
- پوست خشک، ترکخورده یا دارای خونریزی
- خارش یا سوزش پوست
- نوک انگشت سفت یا متورم
راههای درمان جویدن ناخن
علت جویدن ناخن در بسیاری از موارد ناشی از عادتهای کودکی است. برای موفقیت در ترک این عادت آزاردهنده و خطرناک، باید ابتدا از خودتان شروع کرده و بخواهید تغییر ایجاد کنید. عادتها یک شبه شکل نمیگیرند و به همین ترتیب، از بین بردن آنها در یک شب نیز امکانپذیر نخواهد بود. ترک عادت به زمان و صبر زیادی نیاز دارد.
اگر اولین تلاش شما برای توقف ناخن جویدن جواب نداد، میتوانید روشهای دیگری را امتحان کنید. ممکن است ترکیبی از روشهای زیر به شما کمک کند تا این عادت را بهطور کامل ترک کنید. هرچند که حتی کاهش تعداد دفعات جویدن ناخن نیز میتواند مفید باشد و یک حرکت روبهجلوی بزرگ برای درمان قطعی ناخن جویدن قلمداد شود.
۱- ناخنهای خود را کوتاه یا مانیکور کنید.
مقاومت در برابر جویدن ناخنهای بلند ممکن است سخت باشد؛ بنابراین کوتاه نگهداشتن ناخنها ایده بسیار خوبی خواهد بود. هر هفته یک روز و زمان خاصی را برای اصلاح و کوتاه کردن ناخنهای خود اختصاص دهید تا اسیر وسوسه جویدن ناخنهای بلند یا لبههای ناهموار نشوید.
گزینه دیگر این است که مانیکورهای حرفهای منظم داشته باشید. خرج کردن پول برای ترک این عادت و داشتن رودرواسی با مانیکورکار ممکن است شما را از بازگشت به این عادت باز دارد. اگر قصد انجام این کار را دارید، بهتر است فقط به سالنها و مانیکوریستهای دارای مجوز مراجعه کنید که ابزارها را بهدرستی استریل میکنند. رعایت موارد بهداشتی از ابتلای شما به عفونت قارچی ناخن جلوگیری خواهد کرد.
۲- به ناخنهای خود لاک بزنید.
افراد زیادی هستند که فارغ از علت جویدن ناخن، با اختلال جویدن ناخن دستوپنجه نرم میکنند. در این شرایط است که لاکهای ناخن میتوانند به شما ر ترک این عادت کمک کنند. برای ترک عادت جویدن ناخن، از لاکهای تلخمزه استفاده کنید. در این صورت اگر ناخنهایتان را در دهانتان بگذارید به شما آسیبی نخواهند رساند؛ اما طعم تلخ آن شما را آزار خواهد داد. شما میتوانید این لاکها را از هرجایی بخرید، یا میتوانید با یک مانیکوریست یا متخصص پوست برای ایدههای بیشتر در این زمینه صحبت کنید.
۳- ناخنهای خود را بپوشانید.
فارغ از علت جویدن ناخن، برای ترک این عادت میتوانید پوشیدن دستکش را امتحان کنید؛ اما این راهکار متأسفانه همیشه عملی نیست. برخی افراد از نوار، برچسب یا بانداژ روی ناخنهای خود استفاده میکنند تا به آنها یادآوری کند که در حال ترک جویدن ناخنهای خود هستند.
۴- علل را شناسایی و درمان کنید.
اگر علت جویدن ناخن محرکهای خاصی است، آنها را شناسایی کنید. چه چیزی باعث میشود ناخنهایتان را بجوید؟ اگر بتوانید بفهمید چه چیزی باعث این رفتار شده و این وسواس را در شما تحریک میکند، میتوانید روی مدیریت آن محرکها کار کنید. شناسایی محرکهایی که باعث جویدن ناخن در شما میشود، ممکن است بهعنوان یادآوری برای انجام ندادن این عادت کافی باشد.
۵- عادت دیگری را جایگزین این عادت غلط کنید .
میتوانید عادتی را که دوست ندارید با عادتی که قابل تحملتر است جایگزین کنید. برای مثال میتوانید آدامس جویدن را امتحان کنید؛ اما در صورت مصرف بیش از حد میتواند منجر به مشکلات دندانی یا فک شود. مشغول نگهداشتن دستها نیز راه خوبی برای دور نگهداشتن آنها از دهان است. استفاده از چیزی مانند دستگاه فیجت، توپ استرس یا هر اسباببازی دیگری میتواند به شما در مشغول نگهداشتن دستهایتان کمک کند.
۶- تغییرات تدریجی ایجاد کنید.
برخی افراد با کاهش تدریجی تعداد سیگار در روز، سیگار را ترک میکنند. شما میتوانید کاری مشابه با ناخن جویدن انجام دهید. با انتخاب انگشتی که در دهان خود قرار نمیدهید شروع کنید. انگشت مدنظر را با چسب بچسبانید تا تبدیل به عادت شود و ناخن سالمتر به نظر برسد. سپس انگشت دیگری را انتخاب کنید و این کار را تا زمانی که به یک انگشت برسید ادامه دهید تا این عادت را کاملاً ترک کنید. اگر نمیتوانید این عادت را بهطور کامل ترک کنید، حداقل میتوانید تعداد انگشتان دست درگیر را محدود کنید.
۷- درمان شناختی رفتاری (CBT)
فارغ از علت جویدن ناخن، در درمان شناختی رفتاری (CBT)، یک درمانگر به شما کمک میکند تا الگوهای رفتاری غیرمفید را شناسایی کرده و آنها را با رفتارهای مختلف جایگزین کنید. در این روش درمان جویدن ناخن معمولاً تعداد جلسات و برنامه عملی مشخص و مدونی وجود دارد. CBT میتواند کاملاً مؤثر باشد. برخی از محققان آن را استاندارد طلایی رواندرمانی فعلی برای علت جویدن ناخن مینامند.
برای درمان مشکل جویدن ناخن چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
جویدن خفیف ناخن نیازی به درمان پزشکی ندارد؛ اما اگر نمیتوانید آن را ترک کنید، باید از یک پزشک متخصص مشورت بگیرید. اگر علائم زیر را تجربه میکنید میتوانید به پزشک مراجعه کنید:
- ناهمواری و ترکیب بد ناخنهای در حال رشد
- عفونت پوست یا ناخن
- تغییر رنگ ناخن
- ناخنهای فر شده
- خونریزی اطراف ناخن
- تورم یا درد در اطراف ناخن
- توقف در رشد برخی ناخنها
- نازک شدن یا ضخیم شدن ناخنها
- جدا شدن ناخن از پوست اطراف
- متورم شدن یا سفت و بیحس شدن نوک انگشتان
جویدن ناخن، رفتاری قابل درمان
در این مقاله با علت جویدن ناخن آشنا شدیم. جویدن ناخن یک رفتار تکراری است که میتواند خفیف یا شدید باشد. این عادت معمولاً از دوران کودکی شروع میشود و احتمال قطع یا ادامه دار شدن آن وجود خواهد داشت. علت جویدن ناخن در بیشتر مواقع منشأ روانی داشته و ناشی از عادت است. برای ترک این عادت فارغ از علت جویدن ناخن، میتوانید روشهای گفته شده در این مقاله را امتحان کنید.
اگر شما هم عادت به جویدن ناخن دارید و یا در گذشته به این رفتار دچار بودهاید، برای ما از تجربه خود بنویسید. شما از چه روش درمانی برای برطرف کردن عادت به جویدن ناخن استفاده کرده و نتیجه گرفتهاید؟
- مرجعی برای انتخاب مناسبترین کلاه گیس - ۰۲-۰۷-۱۴۰۲
- اصول کلی مراقبت از اکستنشن مژه - ۲۸-۰۶-۱۴۰۲
- آیا میدانید دلیل هوس شیرینی چیست؟ - ۲۶-۰۶-۱۴۰۲
عالی بود
سپاس
سلام دوست خوبم ❤️
از لطف شما ممنونیم 🌹