بیشتر اوقات زمانیکه پای سیاهی زیر بغل در میان است، حضور یک بیماری معروف به نام «آکانتوز نیگریکانس» احساس میشود؛ یک اختلال پوستی که معمولاً در افرادی رخ میدهد که به بیماریهای زمینهای همچون دیابت یا چاقی مفرط دچارند. رفع تیرگی زیر بغل یکی از مسائل نگرانکننده و بیزارکننده است که ما را مجاب به استفاده از راهکارهای مختلفی میکند که میخواهیم در ادامه این مقاله از آن صحبت کنیم؛ اما پیش از رفتن به سراغ بحث اصلی، میخواهیم بگوییم علت سیاهی زیر بغل چیست!
علت سیاهی زیر بغل چیست؟
سیاهی زیربغل در آن قسمتهایی ظاهر میشود که سلولهای رنگدانهای در پوست، سریعتر از حد معمول تکثیر میشوند؛ همچنین این احتمال وجود دارد که در اثر از بین بردن موهای زائد هم این اتفاق رخ دهد. در واقع اصلاح کردن زیر بغل به صورت منظم میتواند به تکثیر بیشازحد سلولهای رنگدانهای و در نهایت سیاهی زیر بغل منجر شود.
همچنین عوامل زیر میتوانند احتمال وقوع این بیماری را افزایش دهد:
۱. مقاومت در برابر انسولین
بیشتر آن دسته افرادی که به سیاهی زیر بغل دچار میشوند، نسبت به انسولین مقاوم هستند؛ این مقاومت دربرابر انسولین بدین معناست که بدن به تأثیرات انسولین کمتر حساسیت نشان میدهد. همچنین مقاومت در برابر انسولین میتواند سرانجام به دیابت نوع ۲ منجر شود.
۲. چاقی مفرط
همچنین افرادی که اضافه وزن دارند، بیشتر از سیاهی زیر بغل خود رنج میبرند؛ براساس تحقیقات و پژوهشهای انجامشده، بیش از نیمی از بزرگسالان که بیش از ۲۰۰ درصد از وزن ایدهآل خودشان، اضافه وزن دارند، به بیماری آکانتوز نیگریکانس مبتلا هستند.
۳. اختلالات هورمونی
افراد مبتلا به تیروئید کمکار، سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا سایر اختلالات هورمونی، احتمال بیشتری میرود که نسبت به سایر افراد در معرض ابتلا به بیماری آکانتوز نیگریکانس، عامل اصلی تیرگی زیر بغل قرار بگیرند.
۴. ریشههای ژنتیکی
ممکن است بیماری آکانتوز نیگریکانس در برخی خانوادهها دیده شود و افراد آن خانواده به این بیماری مبتلا باشند، بدین معناکه این بیماری میتواند حتی ریشههای ژنتیکی داشته باشد.
۵. مصرف برخی داروهای خاص
مصرف و استعمال برخی داروها همچون نیاسین با دوز بالا، قرصهای پیشگیری از بارداری و کورتیکو استروئیدها، میتواند افراد را به بیماری آکانتوز نیگریکانس مبتلا نماید.
۶. سرطان
در برخی موارد نادر، بیماری آکانتوز نیگریکانس میتواند به دلیل تومورهای سرطانی که در معده، کبد و سایر ارگانهای داخلی رشد میکنند، ایجاد شود. این شکل از بیماری آکانتوز نیگریکانس، بدخیم شناخته میشود.
عوامل بروز سیاهی زیر بغل
همه افراد در معرض ابتلا به بیماری آکانتوز نیگریکانس زیر بغل قرار دارند؛ بیماریای که ممکن است ناشی از ضخیم شدن پوست یا تیرگی بخشهایی از پوست ظاهر شود. این بیماری آزاردهنده و عامل اصلی سیاهی زیر بغل، درصد بالایی از افراد را میتواند براساس سن و وزن و عوامل دیگر، تحت تأثیر قرار دهد. هرچند دیده میشود که برخی افراد نسبت به سایرین، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری پوستی قرار میگیرند.
عوامل تأثیرگذار در سیاهی زیر بغل به شرح زیر است:
- مبتلا بودن یکی از افراد خانواده به این بیماری
- داشتن پوستی تیرهتر
- چاق بودن و اضافه وزن داشتن
- ابتلا به دیابت یا مقاومت نسبت به انسولین
- اصلاح کردن یا کندن موی زیر بغل به دفعات زیاد
- داشتن مشکلات هورمونی
- مصرف داروهای خاص
- ابتلا به سرطان معده، کبد یا روده بزرگ
درمان سیاهی زیر بغل
بسته به عوامل بروز سیاهی زیر بغل، گزینههای درمانی که بایستی برای رفع آن انتخاب کرد و به سراغش رفت، متفاوت خواهد بود:
- مصرف دارو برای کنترل دیابت
- کم کردن وزن در صورت چاقی و اضافه وزن
- کنترل اختلالات هورمونی با دارو و تغییر شیوه زندگی
- استفاده از داروهایی که بروز بیماری آکانتوز نیگریکانس را تحریک نمیکنند.
- عمل جراحی بمنظور برداشتن تومورهای سرطانی
و در پایان اینکه، اگر هیچ عامل زمینهای منجر به بروز بیماری آکانتوز نیگریکانس نشده، نیازی به درمان نیست.
راهکارهای رفع سیاهی زیر بغل
در ادامه میخواهیم چند راهکار فوقالعاده را به آن دسته افرادی پیشنهاد کنیم که میخواهند پوست سیاه و تیره زیر بغل خود را روشن کنند:
آن بخش را مرطوب کنید.
مرطوبسازی پوست زیر بغل، به روشن شدن تیرگی رنگ زیر بغل کمک میکند؛ بنابراین برای کاهش حساسیتهای پوستی زیر بغل موجب مرطوبسازی پوست میشود. این نکته را هم بایستی همواره به خاطر داشته باشید که قبل از شیو کردن، باید از یک صابون، فوم اصلاح معمولی یا مناسب پوستهای حساس استفاده کرد. همچنین پیشنهاد میشود که بعد از اصلاح موهای زائد زیر بغل، بمنظور جلوگیری از تغییرات پوستی و کاهش حساسیتها، از یک لوسیون مرطوبکننده طبیعی و بدون رایحه استفاده شود.
از راهکارهای درمانی طبیعی استفاده نمایید.
برخی افراد مدعی میشوند که درمانهای طبیعی میتواند رنگ پوست را روشن نماید، اما تحقیقات علمی بسیاری برای پشتیبانی از این ادعاها وجود ندارد. شیوههای درمانی طبیعی رایج برای درمان تیرگی زیربغل عبارتنداز:
- کورکومین، رنگدانه موجود در زردچوبه
- آبلیمو
- خار مریم
- عصاره خیار دریایی
برخی از این درمانهای خانگی برای رفع سیاهی زیر بغل منجر به عوارض جانبی میشود. برای مثال، آبلیمو، پوست را خشک یا تحریک میکند و قبلِ استفاده از هرگونه درمان خانگی برای تیرگی زیر بغل، بهتر است با یک پزشک یا یک متخصص پوست مشورت شود.
برای آشنایی با تعدادی از روشهای مؤثر طبیعی برای درمان سیاهی زیر بغل، به هیچ وجه خواندن مقاله زیر را از دست ندهید.
روشهای مؤثر طبیعی برای رفع تیرگی زیر بغل
تیرگی زیر بغل چیزی نیست که از کسی از داشتن آن لذت ببرد. روشهایی برای رفع تیرگی زیر بغل وجود دارد که ما آنها را برایتان اینجا فهرست کردهایم.
کرمهای موضعی و آنتیبیوتیکها را در برنامه قرار دهید.
کرمها، پمادها و ژلهای تجویزی متعددی بمنظور روشن کردن تیرگی پوست زیر بغل، در بازار موجود هستند؛ محصولاتی همچون:
- کرمهای رتینوئید بمنظور نازک و روشن کردن پوست
- کرم هیدروکینون بمنظور روشن کردن رنگ پوست
- لایهبردارهای شیمیایی حاوی تریکلرواستیکاسید (TCA) بمنظور حذف سلولهای آسیبدیده پوست
- کلسیپوتریول (داوونکس) کرمی بر پایه ویتامین D برای کاهش رنگدانه
- آنتیبیوتیکهای موضعی یا صابونهای ضدباکتری برای بهحداقلرساندن ناراحتی پوستی
بسیاری از متخصصان پوست، کرمها یا آنتیبیوتیکهای موضعی را توصیه میکنند؛ زیرا آنها میتوانند تغییر رنگ پوست را کاهش داده و باعث بهبودی ظاهر زیربغل شوند.
لیزر درمانی را تجربه کنید.
لیزر درمانی میتواند موجب کاهش ضخامت پوستهایی شود که اغلب با سیاهی همراهاند. کاهش ضخامت پوست موجب روشنتر شدن رنگ آن میشود؛ همچنین ممکن است رشد موی زیر بغل را کاهش داده و دیگر کمتر به اصلاح کردن موهای زیر بغل نیاز باشد.
داروهای خوراکی مصرف کنید.
در برخی شرایط که بیماری آکانتوز نیگریکانسی شدت بالایی دارد و به درمانهای موضعی پاسخ نمیدهد، یک متخصص پوست احتمالاً بخواهد قرصهای رتینوئیدی تجویز نماید. این قرصها، آکنه، پسوریازیس و سایر مشکلات پوستی را درمان میکند. این قرصها میتوانند باعث عوارض شوند و برای زنان باردار مناسب نیستند. همچنین افرادی که از این داروها برای درمان آکانتوز نیگریکانسی استفاده میکنند بایستی پیش از مصرف، با پزشک خود درخصوص مزایا و مضرات آن صحبت نمایند.
پیشگیری از سیاهی زیر بغل
همواره پیشگیری از بیماری آکانتوز نیگریکانسی امکانپذیر نیست، اما برخی راهکارها میتوانند به کاهش و رفع سیاهی زیر بغل کمک نمایند که عبارتند از:
- حفظ وزن سالم در شرایطی ایدهآل
- مشورت با پزشک متخصص درخصوص استفاده از داروهایی که منجر به آکانتوز نیگریکانسی نمیشوند.
- استفاده از فوم بعد از اصلاح و لوسیونهای مرطوبکننده زیربغل
- کنترل شرایط پزشکی مؤثر در بهبود آکانتوز نیگریکانسی
شلیک آخر و دروازهای به روشنایی!
در کل نیازی نیست خیلی خودتان را از بابت بیماری آکانتوز نیگریکانسی نگران کنید؛ هرچند هستند افرادی که علت تیرگی زیر بغلشان را بایستی در بیماریهای زمینهای جستجو کرد؛ در درمان بیماریهای زمینهای هم، پس از پروسه معمول، اغلب پوست زیر بغل فرد روشنتر میشود. راهکارهایی که در بالا اشاره شد هم میتوانند در کنار استفاده از پن روشن کننده و ضد لک صورت و بدن تراست به شما کمک کنند، تا از شر سیاهی زیر بغل خلاصی پیدا کنید.
- رژ لب خانگی، راز لبهای زیبا و فریبنده سلبریتیها! - ۱۵-۰۳-۱۴۰۱
- مقایسه سرم هیالورونیک اسید تراست با سه برند خارجی! - ۰۷-۱۲-۱۴۰۰
- آموزش کشیدن خط چشم؛ سخت اما ممکن! - ۰۸-۱۱-۱۴۰۰